Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ανατροπή στα Επικουρικά Ταμεία των Σωμάτων ασφαλείας.

Ανατροπή στα Επικουρικά Ταμεία των Σωμάτων ασφαλείας.

978
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι που σημαίνουν μειώσεις συντάξεων…Ανατροπές στο καθεστώς  των επικουρικών συντάξεων των σωμάτων ασφαλείας και στο   προσωπικό του Εμπορικού Ναυτικού του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτου φέρνει η εφαρμογή των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα και προβλέπουν την υποχρεωτική ένταξη των δύο ταμείων, ΤΕΑΠΑΣΑ και ΤΕΑΠΙΕΝ,…

στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης από την 1/1/2015 εκτός εάν  μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία έως το τέλος του έτους.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» είτε συμβεί το ένα είτε το άλλο ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι που σημαίνουν μειώσεις συντάξεων.

Σε περίπτωση που τα ταμεία ενταχθούν στο ΕΤΕΑ οι περικοπές αποφασίζονται οριζόντια για όλους ώστε το ταμείο να μην έχει ελλείμματα.

Στην περίπτωση που τα ταμεία αποφασίσουν να μετατραπούν σε επαγγελματικά οι συνταξιοδοτικές τους παροχές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης , αν διαπιστωθούν ελλείμματα και δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα τότε θα τίθενται υπό καθεστώς αναγκαστικής επιτροπείας από το υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τον Ε.Τ. υπάρχει και μια τρίτη παγίδα που οδηγεί τα ταμεία στο να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, καθώς σε περίπτωση που θελήσουν να μετατραπούν σε επαγγελματικά θα ενεργοποιηθεί ρήτρα μείωσης εσόδων από την εργοδοτική εισφορά.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του νόμου 4281 που ψηφίστηκε πρόσφατα «σε περίπτωση που οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και του ΤΕΑΠΙΕΝ μετατραπούν σε επαγγελματικά το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη Γενική Κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν τον δικών τους πόρων».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ε.Τ. η διοίκηση του ΤΕΑΠΑΣΑ εξετάζει το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του Ταμείου. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται πρώτα σχετική μελέτη που θα  αποδεικνύει πως το Ταμείο είναι βιώσιμο και αναλόγως θα καθορίζει μόνο του το τι μειώσεις πρέπει να γίνουν. Αντιθέτως αν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ οι ένστολοι θα κινδυνεύουν να έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.

capital.gr