Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. για τα «μωρά της τρομοκρατίας»

Ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. για τα «μωρά της τρομοκρατίας»

951
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αξιωματικοί της Αστυνομίας πιστεύουν ότι οι «Πυρήνες» θα επανεμφανισθούν σύντομα με νέο σχέδιο δράσης

Η ευρηματικότητα και οι μεταλλάξεις της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», που οργανώνει και μέσα από τις φυλακές σειρά «πρωτότυπων», ποικίλων αλλά και αιφνιδιαστικών ένοπλων ενεργειών, εξακολουθεί να τρομάζει την ΕΛ.ΑΣ. Τη διαπίστωση ότι μέλη της οργάνωσης μαζί με τον Χριστόδουλου Ξηρό αλλά και με την αρωγή ποινικών ετοίμαζαν επιδρομή στις φυλακές Κορυδαλλού με βόμβες, ρουκέτες, Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες διαδέχθηκε η ανησυχία ότι η συγκεκριμένη ένοπλη ομάδα, που ανανεώνεται διαρκώς, θα ετοιμάσει νέο σχέδιο απρόβλεπτης επίθεσης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για μια οργάνωση που «προσπαθεί να βρίσκεται συνέχεια μπροστά από τις διωκτικές αρχές και η ευρηματικότητα και η στόχευσή της δεν σταματούν πουθενά, έχοντας κύριους εμπνευστές έναν-δύο αντιεξουσιαστές περίπου 30 χρόνων που θεωρούνται οι “ευφυείς καθοδηγητές” της οργάνωσης».
 
Τα στελέχη των διωκτικών αρχών υπενθυμίζουν την επταετή ιστορία των «Πυρήνων» που ξεκίνησαν από γκαζάκια και «χύτρες ταχύτητας» για να καταλήξουν στα δέματα-βόμβες, στα παγιδευμένα με εκρηκτικά ΙΧ του Ξηρού, στους εκτοξευτήρες ρουκετών και στις βόμβες με πυροδότηση μέσω κινητών. Και μάλιστα έχοντας ως στόχο κτυπήματα από… μητροπόλεις μέχρι προεκλογικές συγκεντρώσεις και από γραφεία πολιτικών έως σωφρονιστικά καταστήματα. Ενώ έχουν προχωρήσει σε κινηματογραφικές ληστείες χρησιμοποιώντας από καροτσάκια ατόμων με ειδικές ανάγκες μέχρι μεταποιημένα ασθενοφόρα και σχολικά λεωφορεία, αλλά είχαν σχεδιάσει ακόμη και απαγωγές διευθυντών τραπεζών. Μια ομάδα που ψάχνει πάντα την «εφευρετική ενέργεια», την ένοπλη «καινοτομία».

Επταετής δράση

Η οργάνωση πραγματοποίησε την πρώτη της επίθεση στις 22 Ιανουαρίου 2008 με εμπρηστικό μπαράζ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά οχημάτων της ΔΕΗ και της ΕΛ.ΑΣ., γραφείων τραπεζών κ.τ.λ. Σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 20 Φεβρουαρίου, προχώρησε σε εμπρηστική επίθεση στα γραφεία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα. Ακολούθησε μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων, πάλι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε γραφεία κομμάτων, πολιτικών, εταιρειών, σε τράπεζες, στις μητροπόλεις Αθήνας και Πειραιά, σε δύο ανεγειρόμενα αστυνομικά τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 
Ακολούθησε την περίοδο 2009-2010 το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων στο σπίτι του πρώην υπουργού κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στο σπίτι του βουλευτή και συγγραφέα κ. Μίμη Ανδρουλάκη, στη συγκέντρωση της ΝΔ στο Πεδίον του Αρεως, στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην κατοικία του δικαστικού κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην πλατεία Συντάγματος, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στις φυλακές Κορυδαλλού, σε εμπορικά κέντρα κ.α.
 
Τον Νοέμβριο του 2010 η οργάνωση παρουσιάζει ένα ακόμη «φιλόδοξο» όσο και εντυπωσιακό επιχειρησιακό σχέδιο όταν αποστέλλει σε 15 στόχους σε Ελλάδα και εξωτερικό δέματα-βόμβες ενώ στις 30 Ιανουαρίου 2011 στοχεύει το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας με μια ισχυρή έκρηξη βόμβας.
 
Ακολουθούν οι συλλήψεις δεκάδων μελών της σε σειρά επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. Τότε διαπιστώνεται ότι τα μέλη της σχεδίαζαν απαγωγές διευθυντικών στελεχών τραπεζών, κινηματογραφούσαν τραπεζικά υποκαταστήματα, κατέγραφαν τις κινήσεις έξω από δημόσια κτίρια με ειδικού τύπου μικροκάμερες, οργάνωσαν δεκάδες ληστείες με ειδικά οχήματα διαφυγής, προχώρησαν σε σειρά επιθέσεων άριστα οργανωμένων σε επαρχιακές τράπεζες, σχεδίαζαν απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Αποκτώντας δεκάδες καταλύματα, στρατολογώντας νέα μέλη και αναζητώντας συνέχεια «πατέντες» εναλλασσόμενων ένοπλων επιθέσεων – πολλές εξ αυτών ταυτόχρονες – χωρίς πολλές φορές ο εγκλεισμός μελών τους να στέκεται εμπόδιο. Εχοντας παράλληλα αποκτήσει «θαυμαστές» και στον ποινικό χώρο.
 
Ο «Φοίνικας»

Την περίοδο 2012-2014 ορίζουν το σχέδιο «Φοίνικας» για αναγέννηση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», προχωρούν σε νέες ενέργειες και προετοιμάζουν με κάθε μυστικότητα το σχέδιο απόδρασης και υπόθαλψης του Χρ. Ξηρού, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να κλιμακώσουν τη δράση του. Χωρίς κανείς να αντιληφθεί οτιδήποτε…
Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «τους τελευταίους μήνες και μετά την αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης με παγιδευμένο δέμα στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας οι “Πυρήνες” “σιωπούν” σε μια προσπάθεια να υπάρξει εφησυχασμός των Αρχών και να μη γίνει αντιληπτό το σχέδιο “υπερεξοπλισμού” του Χρ. Ξηρού και των συνεργών του. Ετσι ώστε να επανέλθουν με την “κορυφαία” γι’ αυτούς πράξη, την επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού και τον απεγκλωβισμό κρατούμενων αντιεξουσιαστών αλλά και ποινικών».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι η ένοπλη οργάνωση και οι ασύλληπτοι «Πυρήνες» της θα επανεμφανισθούν σύντομα με ένα νέο εναλλακτικό σχέδιο δράσης.
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
 
απο το ΒΗΜΑ