Αρχική ΕΛΛΑΔΑ “Αντεπίθεση” ετοιμάζουν οι ένστολοι

“Αντεπίθεση” ετοιμάζουν οι ένστολοι

861
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αποφασισμένοι να “το πάνε μέχρι τέλους” εμφανίζονται οι ένστολοι, καθώς θεωρούν ότι τα περιθώρια για να βρεθεί μια λύση “κοινή συναινέσει” με το υπουργείο Οικονομικών εξαντλούνται. Όπως εξηγούν, τις τελευταίες ημέρες έχουν επιχειρήσει να έρθουν σε επαφή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εν όψει και του δεύτερου μέρους της διάσκεψης της τριμελούς Επιτροπής συμμόρφωσης του ΣτΕ

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς παντού συναντούν κλειστές πόρτες ή κατεβασμένα τηλέφωνα.

Ο νέος κύκλος των προσπαθειών τους να έχουν κάποια επαφή με την κυβέρνηση ξεκίνησε αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ. Όπως εξηγούν εκπρόσωποι των ένστολων, εκεί δεν άκουσαν καμία σαφή δέσμευση από τον πρωθυπουργό, εκτός από το γεγονός ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση των μισθών τους, χωρίς ωστόσο να επηρεαστούν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Αυτό, όπως αναφέρει μέρος των ένστολων, σημαίνει ότι οι οριστικές απαντήσεις που περιμένουν από την κυβέρνηση θα καθυστερήσουν. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι κυβερνητικά στελέχη, τους είχαν ενημερώσει πως το σχέδιο για την επιστροφή των αναδρομικών και την αποκατάσταση των μισθών τους θα ανακοινωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν μπορεί να ανακοινωθεί πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Εκεί, όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ και παράλληλα θα παρουσιαστούν οι δημοσιονομικές απώλειες, οι οποίες θα προκληθούν.

“Το σχέδιο αποκατάστασης των μισθών και της επιστροφής των αναδρομικών των ένστολων, θα αποτελέσει μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της τρόικας και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υπάρξουν αυτή τη στιγμή ανακοινώσεις”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Πάντως, από την πλευρά τους οι ένστολοι αναφέρουν ότι αν χρειαστεί θα κινηθούν νομικά ακόμα και εναντίων συγκεκριμένων προσώπων, ενώ υπενθυμίζουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την ακύρωση του “ξεπαγώματος” των μισθολογικών προαγωγών τους, ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος. Σε μια τέτοια περίπτωση απειλούν με νέα προσφυγή.

Από την πλευρά της όμως η κυβέρνηση προβληματίζεται ιδιαίτερα σε σχέση με την “τρύπα” που προκύπτει μόνο από τα μισθολόγια των ένστολων, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, όταν μάλιστα υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα, ώστε να παρουσιάσει στην τρόικα ένα σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης του δημοσιονομικού κενού που προκύπτει από τις αποφάσεις σχετικά με τα μισθολογικά αιτήματα επαγγελματικών ομάδων, το οποίο θα είναι μέρος της συνολικότερης παρουσίασης της πορείας των δημοσιονομικών της χώρας.

Του Αλέξανδρου Κλώσσα

Πηγή: www.capital.gr