Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Αυξάνεται η επιτήρηση της ομάδας Δέλτα – Επιπλέον Αξιωματικοί – Επόπτες

Αυξάνεται η επιτήρηση της ομάδας Δέλτα – Επιπλέον Αξιωματικοί – Επόπτες

813
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επιπλέον επόπτες τοποθετούνται στις βάρδιες της ομάδας «Δέλτα» της ΕΛ.ΑΣ. για την καλύτερη λειτουργία και έλεγχο της υπηρεσίας.
Πρόκειται για αξιωματικούς της Άμεσης Δράσης, οι οποίοι αναλαμβάνουν καθήκοντα επικεφαλής βάρδιας, ύστερα από τα κρούσματα αδικαιολόγητης βίας από μεμονωμένους άνδρες της ομάδας.

Η απόφαση αυτή για αυξημένη επιτήρηση των αστυνομικών της «Δέλτα» -ανάλογη με αυτή των ΜΑΤ- ελήφθη λίγο μετά το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» που αναφερόταν στον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. για τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Η ομάδα «Δέλτα» επιτηρούνταν ούτως ή άλλως όλα αυτά τα χρόνια από αρμόδιους αστυνομικούς αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με τα ΜΑΤ. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με τις διμοιρίες για τις οποίες υπάρχει για τη κάθε μία ξεχωριστά υπεύθυνος αξιωματικός, η ομάδα «Δέλτα» δεν διέθετε τον ανάλογο αριθμό βαθμοφόρων. Το αποτέλεσμα ήταν όταν συνέβαινε ένα περιστατικό σε μία επιχείρηση της ομάδας να μην υπήρχε η άμεση εικόνα από έναν βαθμοφόρο που θα μπορούσε να αποδώσει ευθύνες.

Στους κόλπους της ομάδας Δέλτα, πάντως, επικρατεί δυσαρέσκεια. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν συνδικαλιστές αστυνομικοί, οι άνδρες της δεν λαμβάνουν το επίδομα ύψους 200 ευρώ που παίρνουν οι άνδρες των ΜΑΤ.

Πηγές από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναφέρουν ότι υπάρχει σχέδιο για την απορρόφηση του προσωπικού της Δέλτα στα ΜΑΤ αλλά δεν υλοποιείται λόγω έλλειψης χρημάτων. Υπολογίζεται ότι για την υλοποίησή του απαιτείται ένα εξτρά κονδύλι που κυμαίνεται από 500.000 έως 700.000 ευρώ ετησίως. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχουν αλλά γίνονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθούν στο μέλλον.

Μία από τις σκέψεις αρμόδιων στελεχών του υπουργείου, η οποία επίσης έχει κόστος και για το λόγο αυτό δεν εφαρμόζεται, είναι να αλλάξει μορφή η ομάδα Δέλτα. Να αποκτήσει τη δομή των δυνάμεων των ΜΑΤ, να πάψει να περιπολεί –όπως συμβαίνει σήμερα- στα Εξάρχεια και να αρχίσει να λειτουργεί ως «κινητή μονάδα ΜΑΤ» στις διαδηλώσεις και στα μεγάλα γεγονότα.

«Η απορρόφηση της ομάδας Δέλτα από τα ΜΑΤ θα μπορούσε να φέρει ουσιαστικές αλλαγές και στη λειτουργία της. Να πάψουν να περιπολούν οι άνδρες της στο βαθμό που το κάνουν σήμερα και να εξειδικευτεί ο ρόλος τους στις διαδηλώσεις. Εκεί μπορεί να κάνουν πολύ καλή δουλειά, όπως έγινε στην περιφρούρηση των πορειών για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε στο προσωπικό το επίδομα που σήμερα δεν δίνεται», εξηγεί αστυνομική πηγή.

πηγή: huffingtonpost.gr