Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Επιτακτική ανάγκη για την περιφέρεια ο «Καλλικράτης» στην ΕΛ.ΑΣ.

Επιτακτική ανάγκη για την περιφέρεια ο «Καλλικράτης» στην ΕΛ.ΑΣ.

830
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η πρόσφατη ληστεία στα Αμπελάκια και ο φονικός ξυλοδαρμός ηλικιωμένου στη Ν. Λεύκη επιβάλλουν την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Τμημάτων με σκοπό την πραγματική αστυνόμευση.

 

ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΟ ΠΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Επιτακτική ανάγκη, με αφορμή και την αύξηση της εγκληματικότητας στην «αφύλακτη» περιφέρεια, θεωρείται από τους ίδιους τους αστυνομικούς ο «Καλλικράτης» στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.). Η ανελέητη βία δραστών σε βάρος ανήμπορων ηλικιωμένων, όπως συνέβη με τη ληστεία προ δεκαημέρου στα Αμπελάκια ή ακόμη και τον φονικό ξυλοδαρμό ηλικιωμένων, όπως συνέβη τον περασμένο Μάρτιο στη Ν. Λεύκη με τον θάνατο 76χρονου συνταξιούχου, επιβάλλουν την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. με σκοπό την καλύτερη, πραγματική, αστυνόμευση προς όφελος των πολιτών.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. από το 2010, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», έχει στα συρτάρια της εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, όπως και μεταγενέστερες αναφορές συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών, που περιλαμβάνουν προτάσεις για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Τμημάτων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, ενός νομού που «επιχειρησιακά, είναι ήδη έτοιμος σε μεγάλο βαθμό να ενταχθεί πιλοτικά στο νέο σχέδιο, χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος, με μια αναδιάρθρωση που θα μεταβάλει τη σημερινή εικόνα, επιτυγχάνοντας πραγματική αστυνόμευση στην περιφέρεια» όπως σημειώνουν στην «Ε» αστυνομικές πηγές.

Ωστόσο οι εισηγήσεις «αραχνιάζουν» στα συρτάρια της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. αφού εδώ και καιρό αναμένεται η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την αναδιάρθρωση των Τμημάτων. Θα προηγηθεί η έκδοση ΠΔ από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασ. Κικίλια το οποίο θα αφορά στη διάρθρωση κεντρικών υπηρεσιών, όπως του Αρχηγείου και των Γενικών Περιφερειακών Διευθύνσεων Αστυνομίας, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλίας.

Πρόκειται για το Π.Δ. το οποίο θα «σφραγίσει» τη «μεταρρύθμιση Κικίλια» επί της «αναδιάρθρωσης Δένδια» το περασμένο καλοκαίρι, στην οποία αντιτάχθηκαν οι ομοσπονδίες των αστυνομικών που μεταξύ άλλων σημείωναν ότι «οι αλλαγές επί των αλλαγών» αφορούσαν στις «θέσεις των στρατηγών» και όχι στην πραγματική αστυνόμευση.

ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ

Η αντίφαση μεταξύ της πραγματικής κατάστασης και των «στόχων» της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας (Αρχηγείο) της ΕΛ.ΑΣ. αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές η Ενωση Αστυνομικών Λάρισας (ΕΑΛ) με αφορμή την πρόσφατη ληστεία στα Αμπελάκια.

«Οσο η Αστυνομία» σημειώνει η ΕΑΛ «θα αναλώνεται προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε ιδιωτικές εταιρίες (ΠΑΕ-ΚΑΕ), σε παρελάσεις, σε ειρηνικές πορείες, σε διάφορα πάρεργα από επιδόσεις εγγράφων ως έλεγχο λαϊκών αγορών και τραπεζοκαθισμάτων, σε ανούσιες «εξορμήσεις» που ως κύριο στόχο έχουν τη συμπλήρωση των στατιστικών καθώς τα ποσοστά και η αριθμολαγνεία μας έχουν γίνει εφιάλτης, όλα αυτά θα γίνονται σε βάρος της πραγματικής αστυνόμευσης».

«Έχουμε θέσει με προηγούμενες γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις μας στα ΜΜΕ την αναγκαιότητα ενός «Αστυνομικού Καλλικράτη». Ένας Δήμος, ένα ισχυρό Αστυνομικό Τμήμα. Δεν είναι δυνατόν το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Λάρισας να αστυνομεύει στην κυριολεξία σχεδόν τον μισό νομό!

‘Όσο δεν θα υπάρχει σοβαρή πολιτική βούληση για πραγματική αναδιάρθρωση της Αστυνομίας και όχι αλχημείες σαν του πρώην υπουργού μας που στοίχισαν τόσο όσο χρειάζονταν για να επισκευάζονταν όλα τα ακινητοποιημένα περιπολικά και που ακόμα έχουμε τις παρενέργειές τους, αναγκαστικά θα υπάρχει μείωση των αστυνομικών που βρίσκονται στον δρόμο» καταλήγει η ΕΑΛ.

ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ

Εφόσον εκδοθεί το αρχικό ΠΔ Κικίλια, τότε θα εκδοθεί το δεύτερο Π.Δ. που θα αφορά στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, ανά νομό δηλαδή, με πληροφορίες να θέλουν την πιλοτική εφαρμογή του, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς εξετάζεται και το πολιτικό κόστος από τις αναμενόμενες διαμαρτυρίες τοπικών αρχόντων, που δεν θέλουν την απώλεια Υπηρεσιών από τις περιοχές τους.

Το σχέδιο «Καλλικράτης» και στην ΕΛ.ΑΣ. θέλει τη δημιουργία ενός Τμήματος ανά δήμο και για τον λόγο αυτό, αστυνομικές πηγές σημειώνουν στην «Ε» πως «ο νομός Λάρισας, είναι έτοιμος να ενταχθεί ακόμη και στο σχέδιο για πιλοτική εφαρμογή αφού υπάρχουν ήδη οι δομές».

Περιφερειακά λειτουργούν ήδη τα Τμήματα Αγιάς, Φαρσάλων, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Ραψάνης, ενώ έχει εκδοθεί ΠΔ για την ίδρυση Τμήματος στο Κιλελέρ. Το τελευταίο θα αποτελέσει τη μετονομασία του σημερινού Α.Τ. Περιφέρειας, που εδρεύει στο αστυνομικό μέγαρο ενώ από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Κιλελέρ, έχει παραχωρηθεί κτίριο στον Πλατύκαμπο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι για το Τμήμα Ελασσόνας, έχει προταθεί η συγχώνευσή του, με το Α.Τ. Λιβαδίου, με το Τμήμα Τροχαίας Ελασσόνας και το Τμήμα Δίωξης Λαθρομεταναστών Ελασσόνας. Για τον Δήμο Τεμπών, προτείνεται η λειτουργία ενός Τμήματος στον Ευαγγελισμό, όπου ήδη υπάρχουν εγκαταστάσεις με τη συγχώνευση, του Τμήματος Ραψάνης, του Τμήματος Δίωξης Λαθρομεταναστών Γόννων και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων μελλοντικά μετά και την παράδοση του νέου οδικού άξονα (ΠΑΘΕ).

«Αν ιδρυθούν αυτά τα Τμήματα, των Τεμπών, του Κιλελέρ και της Ελασσόνας» τονίζουν στην «Ε» οι ίδιες πηγές «χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος, με μικρές επεμβάσεις σε υπάρχουσες ουσιαστικά εγκαταστάσεις, θα “εξοικονομηθεί” προσωπικό που σήμερα αναλώνεται ακόμη και στη φύλαξη Τμημάτων, καλύπτοντας “στρατηγικά” σημεία του νομού συμβάλλοντας πραγματικά στην αστυνόμευση των πολιτών και δη στην “προβληματική” σήμερα περιφέρεια».

Σε ό,τι αφορά τώρα την έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, δεν προτείνονται σημαντικές αλλαγές, με αφορμή και την ήδη λειτουργία ξεχωριστών Τμημάτων (1ου, 2ου, Τροχαίας, Ναρκωτικών, ΤΕΕ κ.α.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, της ΟΠΚΕ και της ΔΙΑΣ, ομάδας που έχει μεταβάλλει την εικόνα με αφορμή κυρίως την άμεση επέμβαση.

ΣΧΕΔΙΟ

Στις προϋποθέσεις σχεδίου αναδιοργάνωσης της Α.Δ. Λάρισας, αναφέρεται και η ΕΑΛ, τόσο με παλαιότερες αναφορές όσο και με επικαιροποιημένο, αναλυτικό ανά δήμο, σχέδιό της (σ.σ. προτάσεις) το οποίο βρίσκεται, μεταξύ άλλων, σε γνώση και της ΠΟΑΣΥ.

Με την ΕΑΛ να σημειώνει καταρχήν την ανάγκη πλήρωσης «των 140 κενών οργανικών θέσεων, στην έσχατη περίπτωση σε ποσοστό 70%» αλλά και τη «διάθεση κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής, ιδιαίτερα όσον αφορά τα περιπολικά οχήματα καθόσον τα υπάρχοντα είναι παμπάλαια και ανεπαρκέστατα».

Για τον Δήμο Λαρισαίων σημειώνεται πως «εξαιτίας της πάρα πολύ μεγάλης έκτασης, από όρια Τρικάλων (πρώην Δήμος Κοιλάδας) έως και Φαλάνη, του μεγάλου πληθυσμού (άνω των 200.000) και του τεράστιου όγκου των καταστημάτων, ειδικά αυτών του υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, προτείνουμε να παραμείνουν ως έχουν τα Α’ και Β’ Αστυνομικά Τμήματα, με αλλαγή στα γεωγραφικά τους όρια αστυνόμευσης, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα» και «δημιουργία Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλίας».

Για τον Δήμο Κιλελέρ να «αστυνομεύεται από το ομώνυμο Α.Τ. με έδρα το δ.δ. Πλατυκάμπου (Π.Δ. 103/12)». Για τον Δήμο Τεμπών να «αστυνομεύεται από το ομώνυμο Α.Τ. το οποίο στεγάζεται στο υπηρεσιακό κτίριο του Ευαγγελισμού. Προέρχεται από την κατάργηση του Α.Τ. Ραψάνης και λόγω της εδαφικής ιδιομορφίας αστυνομεύει έως και το δ.δ. Κόκκινου Νερού του Δήμου Αγιάς».

Για τον Δήμο Ελασσόνας να «αστυνομεύεται από το ομώνυμο υπάρχων Α.Τ. στο οποίο συγχωνεύονται τα Α.Τ. Λιβαδίου ,Τ.Τ. Ελασσόνας και Α.Υ. Ελασσόνας. Θα συστεγάζεται με το Τ.Δ.Λ. Ελασσόνας καθόσον το κτίριο είναι σύγχρονο, διαθέτει τους απαιτούμενους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και γίνεται εξοικονόμηση ενοικίων».

Για τον Δήμο Αγιάς να «αστυνομεύεται από το ομώνυμο Α.Τ. εκτός των δ.δ. που αστυνομεύονται από το Α.Τ. Ραψάνης. Για τους Δήμους Τυρνάβου και Φαρσάλων «αστυνομεύονται από τα ομώνυμα Α.Τ. ως έχουν».

«Τα Τ.Δ.Λ. Γόννων και Ελασσόνας, Τ.Μ.Δ. Λάρισας, Υ.Α. Λάρισας, Τ.Δ.Ν. Λάρισας, Τ.Τ.Αυτ/μων Λάρισας παραμένουν ως έχουν. Το Τ.Τ. Λάρισας παραμένει ως έχει με διαφοροποίηση όμως της εδαφικής του αρμοδιότητας όσον αφορά τη μη αστυνόμευση εθνικού δικτύου το οποίο διέρχεται από κατοικημένη περιοχή η οποία αστυνομεύεται από μικτό Α.Τ.» καταλήγει η ΕΑΛ.

ΕΝΙΑΙΑ

Στον αντίποδα βεβαίως του «Καλλικράτη» κατατίθενται και άλλες προτάσεις όπως για ενιαία Διεύθυνση Αστυνομίας ανά νομό, χωρίς δηλαδή Τμήματα ανά δήμο, με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων και της καλύτερης αξιοποίησης του προσωπικού «αρκεί» όπως με έμφαση σημειώνουν αστυνομικοί «η αστυνόμευση να αποτελέσει πραγματική προτεραιότητα» για την εκάστοτε ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

eleftheria.gr

απο policeonline