Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Θα «φρακάρουν» και πάλι τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων;

Θα «φρακάρουν» και πάλι τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων;

2081
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Συμφόρηση» στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας προκαλεί η αποσυμφόρηση των Φυλακών Λάρισας όπως προβλέπεται από τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο (4322/2015) του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο νέος νόμος («Μεταρρυθµίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστηµάτων κράτησης Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις») προβλέπει «έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης» αλλά δεν έχει προβλεφθεί το, πού θα… κρατούνται όλοι όσοι τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων και, υπό όρους απολύονται από τις φυλακές.

Ετσι με εξαίρεση υπηκόους της Αλβανίας οι οποίοι διαθέτουν συνήθως ταξιδιωτικά έγγραφα και απελαύνονται άμεσα με την αποφυλάκισή τους, δεκάδες (πρώην πλέον) κρατούμενοι – υπήκοοι χωρών της Αφρικής και της Ασίας για παράδειγμα, που βρέθηκαν στη χώρα μας χωρίς να διαθέτουν δηλαδή διαβατήρια ή άλλα έγγραφα που να πιστοποιούν την ταυτότητά τους, κρατούνται… προσωρινά στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δικαστικής απέλασης μπορεί να απαιτηθεί – σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – διάστημα ενός έως και τριών μηνών. Από την εφαρμογή του νόμου, εδώ και τρεις εβδομάδες, από τις Φυλακές Λάρισας απολύονται κρατούμενοι κατά… δεκάδες, αριθμός πολιτών που δεν είναι εφικτός να φιλοξενηθεί στα Κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. που είναι διαμορφωμένα για την προσωρινή φύλαξη κρατουμένων.

Εφόσον τα συναρμόδια Υπουργεία, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, δεν βρούνε άμεση λύση για το πρώτο τουλάχιστον, μεταβατικό, στάδιο της εφαρμογής του νέου νόμου, τότε η αποσυμφόρηση των Φυλακών θα συμφορήσει (σ.σ. με απρόβλεπτες διαστάσεις) τα Κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. που ως γνωστόν και στο παρελθόν έχει καταδικασθεί για τις συνθήκες κράτησης.

ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ

Μετά τις αναρίθμητες καταγγελίες για τις τριτοκοσμικές συνθήκες κράτησης στις φυλακές, η κυβέρνηση – όπως έπραξαν και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν – ψήφισε πρόσφατα νομοσχέδιο στο άρθρο 12 του οποίου, προβλέπονται έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης.

Στοιχεία που τελευταία παρουσιάσθηκαν στη Βουλή και αφορούσαν στη χωρητικότητητα και στον αριθμό των κρατουμένων, επιβεβαίωναν το πρόβλημα αφού στις 34 φυλακές της χώρας, οι κρατούμενοι έφθαναν τους 12.703 όταν οι θέσεις κράτησης ανέρχονταν στις 9. 286 με το 65% των κρατουμένων να είναι αλλοδαποί.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στο Κέντρο Κράτησης (Φυλακές) Λάρισας, η χωρητικότητα ανέρχεται σε 500 άτομα, αλλά ο αριθμός των κρατουμένων σε 859.

Ο νέος νόμος λοιπόν, ορίζει τους όρους άμεσης αποφυλάκισης κρατουμένων, μεταξύ άλλων, «κατά τις εξής διακρίσεις: α) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι τρία έτη, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο αυτής, β) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών και μέχρι πέντε έτη, συμπεριλαμβανομένης της κάθειρξης, καθώς και εάν η ποινή φυλάκισής τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε ετών, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής».

Επίσης κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη, απολύονται εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο τα δύο πέμπτα της ποινής, όσοι εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των δέκα ετών απολύονται, αν έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε.

Με τη διευκρίνιση πως «όσοι απολύονται, αν υποπέσουν μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκισή τους, σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη και καταδικαστούν αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία είχαν απολυθεί υπό όρο».

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ

Εκείνο ωστόσο που δεν προβλέφθηκε στην εφαρμογή του νέου νόμου, είναι το στάδιο που μεσολαβεί, από την έναρξη της διαδικασίας αποφυλάκισης έως και την πραγματική αποφυλάκιση. Διαδικασίες που εξελίσσονται γρήγορα για – κρατούμενους υπηκόους χωρών που διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα οι οποίοι και απελαύνονται άμεσα με την απόλυσή τους από τις φυλακές.

Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο με κρατουμένους οι οποίοι πρέπει να απολυθούν από τις φυλακές αλλά δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, εξέλιξη φυσιολογική αφού στην πλειοψηφία τους είναι υπήκοοι χωρών στις οποίες είτε εξελίσσονται στρατιωτικές επιχειρήσεις είτε βιώνουν εμφύλιες συρράξεις και γι’ αυτό άλλωστε τις εγκατέλειψαν.

Ετσι από την αποφυλάκιση, την ενημέρωση των προξενικών αρχών στη χώρα μας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας δικαστικής απέλασης, θα απαιτηθεί πολυήμερο ή και πολύμηνο διάστημα, με αποτέλεσμα οι πρώην κρατούμενοι να αποφυλακίζονται αποσυμφορίζοντας τις Φυλακές Λάρισας αλλά να κρατούνται προσωρινά στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Νομικές πηγές εκτιμούν λοιπόν ότι απαιτείται άμεση παρέμβαση του Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εξευρεθεί λύση έτσι ώστε και το νομοσχέδιο να εφαρμοσθεί και να μην μεταφερθεί το «πρόβλημα» στην ΕΛ.ΑΣ. και σε βάρος των συνθηκών κράτησης φυλακισμένων που απολύονται.

Αντιπροτείνοντας μεταξύ άλλων την προσωρινή παραμονή κρατουμένων προς αποφυλάκιση στις Φυλακές έως ότου διευθετηθούν οι διοικητικές εκκρεμότητες εκτιμώντας ότι στο απώτερο μέλλον θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με κρατούμενους που εμπίπτουν στις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νόμου.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

eleftheria.gr

απο bloko.gr