Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Οι αλλαγές που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για ΕΥΠ και Σώματα Ασφαλείας.

Οι αλλαγές που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για ΕΥΠ και Σώματα Ασφαλείας.

856
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

“Θα μειώσουμε άμεσα την πρωθυπουργική φρουρά σε ποσοστό 40%, διότι ο αστυνομικός πρέπει να φύγει από τα πολιτικά γραφεία και να πάει στην γειτονιά, εκεί που ο πολίτης έχει ανάγκη από ασφάλεια και από την παρουσία του Αστυνομικού”.

Αυτές οι φράσεις στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Κυριακής στην Βουλή των Ελλήνων σηματοδοτούν και την χάραξη της νέας πολιτικής που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση στα Σώματα Ασφαλείας και την ΕΥΠ.

Τα πρώτα βήματα

Άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η επαναφορά του θεσμού του Αστυνομικού της γειτονιάς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα πρόκειται για ένα θεσμό που έχει λειτουργήσει με άριστα αποτέλεσμα στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες, ακόμα και την Κύπρο, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα και τις δυο φορές που έγινε προσπάθεια εφαρμογής ατόνησε λόγω του μικρού ενδιαφέροντος που έδειξαν σε αυτό το θεσμό οι εκάστοτε πολιτικές και φυσικές ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των συνθηκών εργασίας των αστυνομικών με σκοπό να προσφέρουν με επαγγελματισμό τις υπηρεσίες τους προς τον πολίτη.

Σώματα Ασφαλείας και ΕΥΠ

Τέλος και όσον αφορά στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ειδικές Υπηρεσίες, ο πρωθυπουργός είπε πως η ΕΥΠ θα αλλάξει όνομα και προσανατολισμό, καθώς θα μετατραπεί σε μια σύγχρονη Υπηρεσία με βασικό σκοπό την προστασία της χώρας από εξωγενείς παράγοντες, αλλάζοντας βέβαια και την ονομασία της Υπηρεσίας: «…η ΕΥΠ θα μετονομαστεί σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας και αποκλειστικός της σκοπός θα είναι η εξωτερική ασφάλεια της χώρας και όχι η εσωτερική που ανήκει άλλωστε στις ειδικές Υπηρεσίες», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την εξειδίκευση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης που αφορά στα Σώματα Ασφαλείας, θα κάνει ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης, με την προγραμματισμένη ομιλία του στην Βουλή.

Σε αυτή μάλιστα αναμένεται να ζητήσει την συναίνεση των κομμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί με πολιτικό τρόπο η δράση ακραίων ομάδων που δρουν στα Εξάρχεια ενδεδυμένα το μανδύα της «Αντιεξουσίας» και περισσότερο έχουν σχέση με ομάδες χούλιγκαν, παρά με άτομα με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και κίνητρα.

Θεοδόσης Πάνου

απο newsit.gr