Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Φρένο στις μειώσεις των εφάπαξ για τους στρατιωτικούς – σώματα ασφαλείας βάζει...

Φρένο στις μειώσεις των εφάπαξ για τους στρατιωτικούς – σώματα ασφαλείας βάζει η εφαρμογή ειδικής ρήτρας

865
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Φρένο στις μειώσεις των εφάπαξ για τους στρατιωτικούς – σώματα ασφαλείας βάζει η εφαρμογή ειδικής ρήτρας που θα περιορίζει στο ελάχιστο τις περικοπές όσων αποστρατεύονται από τις 31/7/2014 και μετά.

Η ρήτρα αυτή… ενσωματώθηκε στο νόμο, για να «προστατεύσει» το αξιόμαχο των στελεχών ΕΔ-ΣΑ από τις περικοπές που φέρνει μια άλλη ρήτρα, που ισχύει από την 1η/1/2015 σε όλα τα Ταμεία και για το μηδενισμό των ελλειμμάτων τους.

Η πρόταση

Για την εφαρμογή της ρήτρας αξιόμαχου υποβλήθηκε πρόταση, όπως έγινε γνωστό χθες, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Εργασίας, η οποία σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.» προβλέπει ότι:

1. Όσοι έχουν αποχωρήσει από τις 31/7/2014 μέχρι και 31/12/2014 να μην έχουν καμία μείωση και να πάρουν το εφάπαξ με τον ίδιο τρόπο που είχε υπολογιστεί για όσους αποστρατεύτηκαν πριν από την ψήφιση του νόμου, δηλαδή πριν τις 31/7/2014.

2. Όσοι αποχωρούν από την 1η/1/2015 να λάβουν εφάπαξ που μετά την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος η μείωση να περιορίζεται στο 1% – 3% ετησίως.

Η σχετική πρόταση υποβλήθηκε προκειμένου όπως προβλέπει το άρθρο 220 του ν. 4281/14 να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία τα χορηγούμενα εφάπαξ από τους λογαριασμούς των Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Κλάδου Πρόνοιας ΤΕΑΠΑΣΑ και Λιμενικού Σώματος θα ενσωματώνουν τη «ρήτρα διασφάλισης του αξιόμαχου» των Σωμάτων αυτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου με την πρόταση για τον καθορισμό της ρήτρας αξιόμαχου, αποτρέπεται η απότομη μείωση των εφάπαξ, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των Ταμείων και εξασφαλίζεται η σταδιακή σύγκλιση του ύψους των χορηγούμενων παροχών με εκείνες που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Υπενθυμίζεται ότι με το ν. 4281/14 από την 1η/1/2015 επεκτάθηκε σε όλα τα ταμεία του Δημοσίου η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Τα Ταμεία των στελεχών ΕΔ-ΣΑ δεν εξαιρούνται, που σημαίνει ότι θα προχωρήσουν σεμειώσεις βοηθημάτων ώστε εντός 2015 να μην έχουν ελλείμματα. Ωστόσο, ειδικά για τα εφάπαξ οι μειώσεις δεν θα είναι μεγάλες καθώς στα νέα ποσά θα συνυπολογίζεται η ρήτρα αξιόμαχου! Στην πρόταση του υπ. Άμυνας η ρήτρα αξιόμαχου υπολογίζεται με έναν ειδικό συντελεστή βάσει του οποίου τα εφάπαξ θα μειώνονται σταδιακά κάθε χρόνο σε ποσοστά 1% ως 3%.

Για παράδειγμα, όσοι αποχωρήσουν το 2015 θα λάβουν εφάπαξ με μείωση 1%-3%, όσοι αποχωρήσουν το 2016 θα έχουν επιπλέον μείωση 1% ως 3% κ.ο.κ. Έτσι, για έναν αξιωματικό του Στρατού Ξηράς που αποστρατεύεται με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη το εφάπαξ από την 1η/1/2015 θα διαμορφωθεί από τα 64.831 ευρώ στα 64.182 ευρώ, αν μετά τη ρήτρα αξιόμαχου η μείωση περιοριστεί στο 1% και στα 62.886 ευρώ, αν προκύψει μείωση 3%. Ωστόσο, και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.», τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας που πήραν στα χέρια τους και εξετάζουν την πρόταση για τη ρήτρα αξιόμαχου, εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν μπορεί να εφαρμοστεί και αυτό γιατί με τόσο μικρές μειώσεις δεν είναι βέβαιο ότι θα τηρηθεί η πρόβλεψη του νόμου για μηδενισμό των ελλειμμάτων. Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να περάσει η πρόταση είναι να προβλεφθεί ταυτόχρονα και πλαφόν στον αριθμό των εφάπαξ που θα εκδίδουν ετησίως τα Ταμεία των στελεχών ΕΔ-ΣΑ, διαφορετικά, αν δηλαδή ικανοποιούνται όλες οι αιτήσεις όσων αποστρατεύονται, η πρόταση θα πρέπει να τροποποιηθεί και οι μειώσεις να είναι μεγαλύτερες.

Ελεύθερος Τύπος

απο bloko.gr