Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Σουηδία: “Πονοκέφαλος” η στέγαση των μεταναστών

Σουηδία: “Πονοκέφαλος” η στέγαση των μεταναστών

828
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Φθάνουν κατά χιλιάδες στη χώρα, καθώς η μετανάστευση έχει γίνει κεντρικό προεκλογικό θέμα.

Η βουκολική εικόνα της εξοχής γύρω από το κέντρο χορήγησης ασύλου του Όντενγκααρντεν στη νότια Σουηδία έρχεται σε αντίθεση με τη θλίψη που προκαλούν οι ιστορίες που διηγούνται οι ένοικοί του.

Η Μαϊσούν Μαχμούντ, παλαιστινιακής καταγωγής νομικός από τη Συρία, έδωσε όλα της τα υπάρχοντα στους διακινητές προκειμένου να διαφύγει στην Σκανδιναβία. Στα 35 της χρόνια φυτοζωεί μαζί με εκατό ακόμη άρτι αφιχθέντες μετανάστες στο κατάμεστο κέντρο φιλοξενίας.

«Όλος ο κόσμος εδώ έχει ένα πρόβλημα. Υπάρχουν φορές που μου έρχεται να κλάψω», δηλώνει.

Αν και η Σουηδία επαινείται για τη γενναιόδωρη πολιτική της στη χορήγηση ασύλου, η συνεχής αύξηση των αιτούντων άσυλο επιβαρύνει τους δημόσιους πόρους και τροφοδοτεί τη συζήτηση για τη μετανάστευση ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Καμιά χώρα της Ευρώπης δεν χορήγησε περισσότερες άδειες παραμονής σε πρόσφυγες όσες η Σουηδία πέρυσι. Η χώρα του ευρωπαϊκού βορρά αναμένει έως και 80.000 νέους πρόσφυγες φέτος-για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Απέναντι στη νέα ροή μεταναστών από εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία και η Σομαλία, η υπηρεσία μετανάστευσης ζήτησε τον Ιούλιο άλλα 48 δισεκατομμύρια κορόνες (5,2 δισεκατομμύρια ευρώ), επιπλέον των 91 δισεκατομμυρίων που ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό για την προσεχή τετραετία.

Τα κέντρα υποδοχής είναι πλήρη. Η υπηρεσία πρέπει να πάρει την απόφαση να νοικιάσει ξενοδοχεία και ξενώνες, ή ακόμη και παραθεριστικούς οικισμούς για να δεχτούν τους τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους που φθάνουν κάθε εβδομάδα.

Περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών φθάνουν στο λιμάνι του Μάλμε, όπου υποβάλλουν αίτημα χορήγησης ασύλου, πριν φιλοξενηθούν προσωρινά σε άλλα μέρη της χώρας.

Το κέντρο του Οντενγκαάρντεν, στο χωριό Ροστόνγκα, είναι αποκαλυπτικό των προβλημάτων που ανακύπτουν: καθώς το κέντρο προοριζόταν για τη διεξαγωγή συνεδρίων μόλις πριν από τρεις μήνες.

Στο μέρος αυτό «είναι καλά αλλά δεν μπορείς να ξεκουραστείς γιατί μοιράζεσαι το δωμάτιό σου με άλλους», εξήγησε η Μαχμούντ.

Μιλώντας μόνο αραβικά, ένας Σύρος εξηγεί ότι ήταν γκαραζιέρης αλλά στο εξής οι ημέρες περνούν έχοντας φαγητό και ύπνο. Το αύριο προμηνύεται δύσκολο γι αυτόν καθώς δεν ξέρει ούτε αγγλικά ούτε σουηδικά.

Η κρίση της στέγασης δεν περιορίζεται στις μεγάλες πόλεις: επεκτείνεται και στις πόλεις της περιφέρειας που οι αιτούντες άσυλο μπορούν μεν να διαλέξουν, αλλά αυτές δεν έχουν παρά λιγοστές θέσεις εργασίας να προσφέρουν. Συνεπώς 11.000 πρόσφυγες είναι καταδικασμένοι να ζουν εκεί, παρότι έχουν λάβει άδεια διαμονής, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Μετανάστευσης.

Η μετανάστευση έχει μετατραπεί σε προεκλογικό θέμα: η άνοδος των Δημοκρατών της Σουηδίας, του ακροδεξιού κόμματος που τάσσεται κατά της μετανάστευσης, ίσως αποδυναμώσει τη μελλοντική κυβέρνηση στερώντας από αυτήν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ούτε η αριστερά ούτε η δεξιά αναμένεται να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία την Κυριακή, ενώ και οι δύο πλευρές έχουν αποκλείσει κάθε συζήτηση με τους Δημοκράτες της Σουηδίας, οι οποίοι ενδέχεται να διπλασιάσουν το ποσοστό τους και αυτό να κυμανθεί μεταξύ 10 και 12% των ψήφων.

«Τα άλλα κόμματα φοβούνται κάθε συνεργασία με τους Δημοκράτες της Σουηδίας», αναφέρει ο Αντερς Χέλστρεμ, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μάλμε ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής ένταξης και σκανδιναβικής πολιτικής.

«Το μήνυμα των Δημοκρατών της Σουηδίας προσέλκυσε μια όχι αμελητέα μειονότητα (των ψηφοφόρων) που δεν έχει άλλο κόμμα υπέρ του οποίου να ψηφίσει», τονίζει.

Οι ανησυχίες που εγείρει η μετανάστευση φάνηκαν ξεκάθαρα στις ταραχές του Μαΐου του 2013 στις συνοικίες εκείνες της Στοκχόλμης και των προαστίων της όπου διαμένουν πολλοί μετανάστες, καταστρέφοντας την εικόνα μιας Σουηδίας της ειρήνης και της ισότητας και υπογραμμίζοντας τα προβλήματα της μετανάστευσης.

Ύστερα από τρία χρόνια στη χώρα, ούτε ένας μετανάστης στους πέντε δεν βρίσκει εργασία. Ύστερα από επτά χρόνια, ο αριθμός αυξάνεται σχεδόν στο 50% μόνο – έναντι του 85% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους γεννημένους στη Σουηδία Σουηδούς.

Αν και μια μεγάλη πλειοψηφία των Σουηδών συνεχίζει να τάσσεται υπέρ μιας φιλελεύθερης πολιτικής χορήγησης ασύλου, η ανοχή τους «ουσιαστικά περιορίζεται στο να πληρώνουν υψηλούς φόρους», εκτιμά ο Ρόμπερτ Χάνα, υποψήφιος του (φιλελεύθερου) Λαϊκού Κόμματος στις στήλες της εφημερίδας Svenska Dagbladet.

Οι Σουηδοί δέχονται τα παιδιά των μεταναστών να φοιτούν στα ίδια σχολεία με τα δικά τους «με την προϋπόθεση να μην είναι πάρα πολλά», υπογραμμίζει ο Χάνα, γιος μεταναστών από τη Μέση Ανατολή.

«Η καθημερινή διάκριση δεν οφείλεται κυρίως στους ρατσιστές των Δημοκρατών της Σουηδίας αλλά στο γεγονός ότι φαίνεται ότι είναι πιο εύκολο να συναναστρέφεσαι και να απασχολείς στη δουλειά σου αυτούς που σου μοιάζουν περισσότερο”».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

απο EURO2DAY