Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Τι Θα συνεβαινε αν οι τελευταίες στιγμές του Michael Brown είχαν βιντεογραφηθεί;

Τι Θα συνεβαινε αν οι τελευταίες στιγμές του Michael Brown είχαν βιντεογραφηθεί;

1025
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

O μοιραίος πυροβολισμός του αμερικανού αστυνομικού εναντίον του αφροαμερικανού Μichael Brown πρόσφατα στο Ferguson του Μιζουρι επανέφερε την συζήτηση στην Αμερικανική αστυνομία για τη  χρήση ενσωματωμένων καμερών στις στολές των αστυνομικών που θα βιντεογραφούν τα συμβάντα, ώστε οι δικαστικές αρχές να διευκολύνονται αργότερα στην απόδοση ευθυνών για συμβάντα οπως αυτό του πυροβολισμού του νεαρού Michael Brown.

Οι υποστηρικτές της χρήσης αυτής της κάμερας , ισχυρίζονται οτι η χρήση της θα αποτρέψει πολλούς αστυνομικούς να λογοδοτούν για άσκοπη χρήση όπλου αφού το βιντεογραφημένο υλικό θα αποδεικνύει το αληθές η οχι της αυτοάμυνας του αστυνομικού.

“Αυτή η τεχνολογία έχει την πραγματική δυνατότητα να χρησιμεύει ώστε να διατηρούνται οι ισσοροπίες στις ελέγξιμες περιπτώσεις αστυνομικών όταν η δικαιοσύνη καλείται να αποδόσει ευθύνες για άσκοπη η όχι χρήση όπλου, όπως η περίπτωση στο Ferguson” αναφέρει ο Jay Stanley, ανώτερος αναλυτής πολιτικής στην Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

Το επιχείρημα των υποστηρικτών χρήσης βιντεοκάμερας είναι απλό: Οι ίδιοι οι αστυνομικοί αλλά και τα πρόσωπα που τελούν εγκληματικές πράξεις είναι λιγότερο πιθανό να “παραβούν” τη συμπεριφορά τους αν ξέρουν οτι αυτή καταγράφεται απο βιντεοκάμερα.Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνηγορούν σε αυτό.Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge , στο αστυνομικό τμήμα του Ριάλτο στην Καλιφόρνια (μια πόλη περίπου 100.000 κατοίκων), έδειξε ότι υπήρξε μείωση 89% στις καταγγελίες εναντίον αστυνομικών για άσκοπη χρήση όπλου, όταν αυτοί σε συγκεκριμένα περιστατικά είχαν κάμερα ενσωματωμένη στη στολή τους καταγράφοντας κάθε λεπτομέρεια του συμβάντος.

Ο αριθμός των συμβάντων  που γινόταν χρήση όπλου απο αστυνομικούς επίσης μειώθηκε δραστικά. Πλέον σε αυτή την πόλη της Καλιφόρνιας 100 αξιωματικοί της αστυνομίας “φορούν” στη στολή τους τη βιντεοκάμερα υποχρεωτικά.

Η υπόθεση της πόλης Ριάλτο δεν είναι μοναδική.Εκτός απο τις ΗΠΑ,στην Αγγλία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία και αλλού,ένας αυξανόμενος αριθμός αστυνομικών  τμημάτων υλοποιούν τη χρήση ενσωματωμένης κάμερας στην στολή των αστυνομικών, επιπλέον απο τις ήδη υπάρχουσες στα ταμπλώ οδήγησης των αστυνομικών οχημάτων.

Υπάρχουν όμως και πολλοί επικριτές της χρήσης βιντεοκάμερας.Αυτοί ισχυρίζονται οτι αν η κάμερα σώματος παρέχει σοβαρά στοιχεία στις δικαστικές αρχές τα δικαστήρια και η αστυνομία μπορούν να χρησιμοποιήσουν το καταγεγραμμένο οπτικοακουστικό υλικό για να ανασκευάσουν γεγονότα, επίσης δεν υπάρχει καμμία εγγύηση για το υλικό καταγραφής και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ιδιωτική ζωή αυτών που καταγράφονται, είτε πρόκειται για αστυνομικούς, είτε για υπόπτους εγκληματικών πράξεων, είτε θυμάτων και αθώων περαστικών.

Υπάρχουν, επίσης, νομικά και διαδικαστικά ζητήματα: Ποιος έχει πρόσβαση στις ηχογραφήσεις; Και τι συμβαίνει όταν η συσκευή του αξιωματικού εμφανίσει μυστηριωδώς δυσλειτουργίες ή αν απενεργοποιηθεί κατά λάθος σε μια ακατάλληλη στιγμή;

 Ο Neil Richards, καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο St . Louis, αναφέρει η ιδέα οτι οι βιντεοκάμερες θα λύσουν τα προβλήματα δυσλειτουργίας της αστυνομίας είναι τουλάχιστον “αφελείς”.

“Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να λύσουμε βαθιά κοινωνικά προβλήματα με μια συσκευή των  10 δολλαρίων” , αναφέρει.

Οι κάμερες  σώματος που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στο έργο της αστυνομίας ποικίλουν. Περιλαμβάνουν συσκευές που μπορεί να φορεθoυν σαν γυαλιά, όπως το Google Glass,κλπ.

Αλλά πιο συχνά χρησιμοποιούνται κάμερες μικρές ορθογώνιου σχήματος στις στολές των αστυνομικών οι οποίες αποδίδουν ομοιόμορφη καταγραφή βίντεο και ήχου με το πάτημα ενός μικρού κουμπιού.

Η εταιρία Taser International, Inc, η οποία λέει ότι είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής του αστυνομικού  σώματος στις ΗΠΑ , έχει δει τις πωλήσεις των φορητών καμερών  της να αυξάνονται σημαντικά το 2013. Οι παραγγελίες για αυτές τις κάμερες της εταιρίας Taser, που κοστίζουν $ 400 έως $ 700 η κάθε μία, εφτασαν  σε 11,4 εκατομμύρια δολάρια κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου μόνο, αναφέρει ο Διευθύνων σύμβουλος της Taser  Rick Smith.

Οι κάμερες της Taser κάνουν συνεχώς καταγραφή, αλλά το βίντεο διαγράφεται κάθε 30 δευτερόλεπτα, εκτός αν ο αστυνομικός πιέσει το κουμπί εγγραφής οπότε και η κάμερα γράφει συνεχώς . Σε αυτή την περίπτωση, τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα πριν ο αστυνομικός πατησει το κουμπί εγγραφής παραμένουν επίσης με το υπόλοιπο οπτικοακουστικό στην κάμερα.

Οι ηχογραφήσεις αποθηκεύονται στο Evidence.com online υπηρεσία της εταιρίας Taser , όπου στη συνέχεια αν ζητηθεί απο τις δικαστικές αρχές αυτές διοχετεύονται.

“Δεν είναι ο χειρισμός της  που είναι δύσκολος, αυτό που είναι δύσκολο είναι  το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τα δεδομένα που προέρχονται από όλες αυτές τις συσκευές», αναφέρει ο Διευθύνων σύμβουλος της Taser  Rick Smith.

Ο Brian Smith, ένας πρώην αστυνομικός ο οποίος είναι τώρα επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του New Haven στο Κονέκτικατ, αναμένει ότι τελικά κάθε αστυνομικό τμήμα θα χρησιμοποιήσει αυτές τις κάμερες. Κάνει δε τη σύγκριση με τις κοινές κάμερες ταμπλό που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα της αστυνομίας, που παλαιότερα (πριν εγκατασταθούν και αυτες) είχαν τους δικούς τους υποστηρικτές και  σκεπτικιστές, την πρώτη φορά χρήσης τους.

Η υπόθεση της δολοφονίας του νεαρού αφροαμερικανού στο Ferguson του Mizouri , στέκεται αφορμή ώστε σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ ,απο πιλοτική-δοκιμαστική χρήση να υιοθετήσουν υποχρεωτικά τη χρήση ενσωματωμένης στη στολή βιντεοκάμερας.

Σε μια χώρα με υψηλά ποσοστά εγκληματικοτητας οι στατιστικές μελλοντικά θα δείξουν αν οι υποστηρικτές η οι επικριτές της χρήσης κάμερας θα έχουν δίκιο η οχι.Το μόνο σίγουρο είναι οτι το τραγικό περιστατικό στο Ferguson στέκεται αφορμή για μια μεγάλη αλλαγή στη λειτουργία της αστυνομίας σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ.

ekapolice.gr