Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Τρομοκρατική επίθεση στον Καναδά- Στο επίκεντρο της Διεθνούς Ασφάλειας οι Ασύμμετρες Απειλές

Τρομοκρατική επίθεση στον Καναδά- Στο επίκεντρο της Διεθνούς Ασφάλειας οι Ασύμμετρες Απειλές

971
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σοκ έχει προκαλέσει στην διεθνή κοινότητα η πρωτοφανής τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά του Καναδά και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Οτάβα. Όλα άρχισαν όταν τρεις ύποπτοι, όλα δείχνουν ότι είναι τζιχαντιστές τρομοκράτες, άνοιξαν πυρ κατά των φρουρών του στο μνημείο του Πολέμου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας στρατιώτης- φρουρός.

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές ασφαλείας του Καναδά, μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και στο Μνημείο Πεσόντων, σε κοντινή απόσταση από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Το δεύτερο χτύπημα εκδηλώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο όπου κατάφεραν να εισέλθουν οι τρομοκράτες και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το κενό ασφαλείας που υπήρξε. Ο τρομοκράτης αφού πυροβόλησε τον φρουρό του μνημείου κινήθηκε προς το κοινοβούλιο. Εκτός από το Μνημείο, αναφέρθηκαν πυροβολισμοί σε άλλα δύο σημεία, στο κοινοβούλιο και έξω από το εμπορικό κέντρο Ριντό Σέντερ. Ίσως επρόκειτο περί τακτικής παραπλάνησης των τρομοκρατών με σκοπό να κινητοποιήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις σε άλλο σημείο. Οι δράστες αφού πυροβόλησαν τον στρατιώτη, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου.

Οι άγνωστοι τρομοκράτες όρμησαν μέσα στο κοινοβούλιο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές. Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως δείχνει ένα βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό του ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Globe & Mail που βρισκόταν μέσα στο κτίριο. Δεκάδες ήταν οι πυροβολισμοί που έπεσαν. Όπως σημειώνει η εφημερίδα “ΤΟ ΕΘΝΟΣ” η επίθεση ακολουθεί το επεισόδιο που σημειώθηκε προχθές Δευτέρα, όταν ένας νεαρός προσήλυτος στο Ισλάμ χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο Καναδούς στρατιώτες σε έναν χώρο στάθμευσης στο Κεμπέκ, περίπου 40 χλμ. νοτιοανατολικά του Μόντρεαλ. Ο ένας από τους στρατιώτες υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.


Το επεισόδιο αυτό θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια. Ο ύποπτος, ο οποίος θεωρείτο ριζοσπαστικοποιημένος και γνωστός στην αστυνομία, διέφυγε από το σημείο, έπεσε σε μια τάφρο με το αυτοκίνητό του και κινήθηκε απειλητικά με ένα μαχαίρι προς αστυνομικούς οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, σύμφωνα με τις καναδικές αρχές. Στον ύποπτο αυτό είχε απαγορευτεί να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή όπου σκόπευε να ενταχθεί σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, διευκρίνισε η καναδική αστυνομία, προσθέτοντας ότι τον είχε συλλάβει τον Ιούλιο όταν είχε αποπειραθεί να ταξιδέψει στην Τουρκία ώστε να φθάσει από εκεί στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό εξτρεμιστών σουνιτών. Το διαβατήριό του κατασχέθηκε αλλά δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του, ανέφεραν οι αρχές. Οι επιθέσεις αυτής της εβδομάδας έγιναν μετά την ανακοίνωση των καναδικών αρχών πως αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για την απειλή τρομοκρατικών ενεργειών.

defencenet