Αρχική E.K.A. Μισθολόγιο Στρατιωτικών: Αυτοί είναι οι Ίκαροι των 150 ευρώ! Της Ιωάννας Ηλιάδη

Μισθολόγιο Στρατιωτικών: Αυτοί είναι οι Ίκαροι των 150 ευρώ! Της Ιωάννας Ηλιάδη

3187
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε το άρθρο της δημοσιογράφου Ιωάννας Ηλιάδη που δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο: www.armyvoice.gr και συγκρίνει τις αποδοχές των Μαθητών στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, κάνοντας αναφορά και στην ΚΥΑ Οικονομικών & ΠΡΟΠΟ των Δόκιμων Αστυφυλάκων. Τι θα γίνει με τους Δόκιμους Πυροσβέστες, θα περιληφθούν ή όχι στην επίμαχη απόφαση με την επιπλέον εκτός έδρας αποζημίωση;

Μισθολόγιο στρατιωτικών: Οι Ίκαροι των 150 ευρώ, πέρασαν την πόρτα της Σχολής. Οι αντίστοιχοι μαθητές στην Αστυνομία αμείβονται με 350 ευρώ!

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Παρακολουθήσαμε χθες στην εκπομπή “Με Αρετή και Τόλμη” του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στα νέα παιδιά που θα γίνουν οι αυριανοί μαχητές στο Αιγαίο.

Ο φακός κατέγραψε την στιγμή που οι επιτυχόντες περνούσαν το κατώφλι της σχολής που ονειρεύτηκαν: Της Σχολής Ικάρων. Δείτε το ρεπορτάζ, γιατί αυτά τα παιδιά αξίζουν την προσοχή μας.

Μια προσοχή όμως που δεν δίνει η πολιτεία. Αυτοί είναι οι πρώτοι Ίκαροι των 150 ευρώ, καθώς είναι οι πρώτοι που μπαίνουν με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες.

Κι επειδή το πρώτο διάστημα οι επιπτώσεις δεν ήταν κατανοητές, γιατί δεν ήταν “χειροπιαστές” μπαίνουμε στην περίοδο που θα γίνουν αντιληπτές.

Οι αυριανοί πιλότοι, που θα μάθουν κατά τη διάρκεια της 4ετούς φοίτησης  πώς θα ανοίγουν τα φτερά τους στο Αιγαίο, θα αμείβονται λιγότερο από τους αντίστοιχους μαθητές της Σχολής Αστυφυλάκων!

 

Τι προβλέπει ο νόμος

Με τις διατάξεις του ν.4472/2017, Κεφάλαιο Β του Μέρους ΣΤ,  τροποποιήθηκε το μισθολόγιο των στελεχών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και των αντίστοιχων μαθητών που φοιτούν στις παραγωγικές Σχολές – Στρατιωτικά Ιδρύματα των Σωμάτων αυτών. Ειδικότερα, η μισθολογική κατάταξη των προαναφερομένων μαθητών έχει ως κάτωθι:

1. Ενόπλων Δυνάμεων:

α.Μαθητές Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) λαμβάνουν το 10% του Μισθολογικού Κλιμακίου 25 της Α’ Κατηγορίας (157,50 €).
β. Μαθητές Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνουν το 8% του Μισθολογικού Κλιμακίου 17 της Β΄ Κατηγορίας (118,80 €).

2. Σωμάτων Ασφαλείας:

α. Δόκιμος Αστυφύλακας και αντίστοιχοι λαμβάνουν το 33% του Μισθολογικού Κλιμακίου 28 της Β΄ Κατηγορίας (325,05 €) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης και το 35% του Μισθολογικού Κλιμακίου 28 της Β΄ Κατηγορίας (344,75 €) κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης.
β. Δόκιμος Υπαστυνόμος και αντίστοιχοι λαμβάνουν το 54% του Μισθολογικού Κλιμακίου 35 της Α’ Κατηγορίας (623,70 €) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης, το 56% του Μισθολογικού Κλιμακίου 35 της Α’ Κατηγορίας (646,80 €) κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης και το 58% του Μισθολογικού Κλιμακίου  35 της Α΄ Κατηγορίας (669,90 €) κατά το τέταρτο έτος φοίτησης.
γ. Μαθητές που προέρχονται από τα Σώματα Ασφαλείας συνεχίζουν να λαμβάνουν το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών που αντιστοιχεί στον εκάστοτε βαθμό που κατέχουν.

Πέραν των παραπάνω αποδοχών, στους μαθητές καταβάλλεται η οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4354/2015 και κανένα άλλο επίδομα, από αυτά που δικαιούνται τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ήτοι το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, το επίδομα θέσης ευθύνης, η ειδική αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου, η ειδική αποζημίωση για νυχτερινή απασχόληση και το μηνιαίο επίδομα παραμεθορίων Νομών.

Όπως διαπιστώνουμε, παραπάνω  μαθητές κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, θα λαμβάνουν αρκετά χαμηλές αποδοχές, δεδομένων και των ιδιαιτεροτήτων που έχουν τα εν λόγω Ιδρύματα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Σχολές της χώρας (ΑΕΙ-ΑΤΕΙ) που δε χορηγούν κάποιο χρηματικό ποσό.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε, ότι κάποιοι από τους παραπάνω μαθητές, εκτελούν και πρακτική άσκηση (π.χ. Αστυνομικοί), όπου εκεί τα ανωτέρω ποσά δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, αφού βρίσκονται εκτός των Σχολών τους.

Περιμένουν υπουργική απόφαση για εκτός έδρας στους μαθητές της Αστυνομίας

Οι γονείς κυρίως καλούνται σε αυτή την περίπτωση να συμβάλουν στο εισόδημα των μαθητών, προκειμένου να επιβιώσουν αξιοπρεπώς.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η πολυπληθέστερη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ), ανέδειξε το πρόβλημα αυτό και φαίνεται να επιλύεται, αφού το ένα από τα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία έχει ήδη υπογράψει την Κ.Υ.Α. και αναμένεται η υπογραφή του άλλου.

Η εν λόγω Κ.Υ.Α., σύμφωνα με  πληροφορίες του Armyvoice.gr, έχει ως σκοπό να αυξήσει τις ημέρες που δικαιολογούν οι μαθητές εκτός έδρας αποζημίωση, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Βέβαια, ακόμα, δεν έχει επαληθευτεί, αν η αναμενόμενη Κ.Υ.Α. θα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις των μαθητών που εκτελούν πρακτική άσκηση.

Εντούτοις, όταν οι παραπάνω μαθητές εξέλθουν από τις Σχολές τους, τότε θα αντιληφθούν ότι οι αποδοχές τους δεν είναι αυτές που αρμόζουν στα ιδιαίτερα και επικίνδυνα καθήκοντά τους. Παράλληλα, θα διαπιστώσουν, ότι οι ομοιόβαθμοί τους, ιδίων κατηγοριών και μισθολογικών κλιμακίων, που εξήλθαν από τις Σχολές τους πριν την εφαρμογή του ν.4472/2017, ήτοι μέχρι την 31-12-2016, λαμβάνουν αποδοχές μεγαλύτερες αυτών, λόγω της περιβόητης «προσωπικής διαφοράς» του άρθρου 155 του εν λόγω νόμου που τους καταβάλλεται.

Πραγματικά, είναι απορίας άξιο, το τι ήθελε να επιτύχει ο νομοθέτης, με τη δημιουργία μονίμων στελεχών πολλαπλών ταχυτήτων;

Πόσο άστοχο και άκαιρο μπορεί να είναι μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση, όταν βλέπουμε καθημερινά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος, τις αναταραχές στην περιοχή των Βαλκανίων, την τρομοκρατία που καλπάζει στην Ευρώπη, αλλά και τις πρόσφατες φωτιές στη χώρα μας που μπορεί και να μην είναι από φυσικά αίτια;;

Γιατί η Κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της ούτε στο ελάχιστο τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνει τους ενστόλους;”