Αρχική E.K.A. Πλήρης ενημέρωση της ΠΟΑΣΥ για τα τεκταινόμενα στο ΜΤΣ

Πλήρης ενημέρωση της ΠΟΑΣΥ για τα τεκταινόμενα στο ΜΤΣ

1319
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αντιπροσωπεία του Προεδρείου της Ομοσπονδίας μας, αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών, Βασίλη ΠΑΝΤΑΖΗ και τον Γενικό Γραμματέα, Γεώργιο ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑ, συναντήθηκε, την 01/11/17, στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), μετά από αίτημά μας, με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου ΜΤΣ-ΝΙΜΤΣ, Ταξίαρχο ε.α. κ. Χρήστο ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ, τον Γενικό Διευθυντή, Ταξίαρχο κ. Αθανάσιο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ και τον Διευθυντή Παροχών του Ταμείου, κ. Γεώργιο ΣΚΟΥΡΑ, προκειμένου να ενημερωθούμε για την οικονομική πορεία και τα εκκρεμή ζητήματα αυτού, καθώς και να ανταλλάξουμε απόψεις – προτάσεις επί του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας του.

Από πλευράς μας, αφού συγχαρήκαμε τον κ. Πρόεδρο για τα νέα του καθήκοντα και του ευχηθήκαμε να έχει μια επιτυχημένη, για το κοινό καλό, πορεία, ζητήσαμε ενημέρωση για θέματα που αφορούν: α) τη βιωσιμότητα του ΜΤΣ, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες και μελλοντικές επενδύσεις του, β) τις κρατήσεις υπέρ του Ταμείου, σε συνδυασμό με το νέο μισθολόγιο (ν.4472/2017), γ) την καταβολή του Βοηθήματος Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ), τόσο κατά το τρέχον έτος, όσο και μελλοντικά, σε συσχέτιση με τις αλλαγές στους Βασικούς Μισθούς των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις και δ) στη χορήγηση εφάπαξ βοηθημάτων λόγω θανάτου, καθώς και χαμηλότοκων Δανείων ειδικών αναγκών.

Επίσης, αναδείξαμε το αναγκαίο και χρόνιο αίτημά μας για εκπροσώπηση των εργαζομένων της Ελληνικής Αστυνομίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΣ, την ύπαρξη δόσεων σε όσους έχουν υποχρέωση καταβολής ενός βασικού μισθού για την τέλεση του γάμου τους, αλλά και στην ποσοστιαία μείωση της εν λόγω υποχρέωσης, αντίστοιχη με αυτήν της απορρόφησης των επιδομάτων από το νέο βασικό μισθό.

Τέλος, ζητήθηκε για το θέμα της επιβεβλημένης αναμόρφωσης των ΒΟΕΑ, λόγω του νέου μισθολογίου, να δοθεί η δέουσα προσοχή από τα εμπλεκόμενα στην εν λόγω διαδικασία στελέχη του Ταμείου, ώστε να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις που προέκυψαν εις βάρος των Σωμάτων Ασφαλείας με την ψήφιση του νέου μισθολογικού πλαισίου, θέτοντας στη διάθεσή του τις παρατηρήσεις μας για το νέο μισθολόγιο, οι οποίες από την πρώτη στιγμή, έγκαιρα και έγκυρα είχαν τεθεί υπόψη της Κυβέρνησης.

Ο κ. Πρόεδρος, από πλευράς του, αφού μας ευχαρίστησε για το δυναμικό ενδιαφέρον που δείχνουμε, ιδίως τα τελευταία δύο (2) έτη, για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων, τόσο των εν ενεργεία, όσο και των εν αποστρατεία συναδέλφων, μας γνώρισε ότι το Ταμείο, όπως και όλοι οι Οργανισμοί του Δημοσίου, έχει υποστεί κι αυτό επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, αλλά με την προσπάθεια των εργαζομένων, τη στρατηγική της διοίκησης και τη βοήθεια του εποπτεύοντος Υπουργείου, μπορεί και στέκεται όρθιο, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις προκλήσεις. Προς τούτο, μας ενημέρωσε για τη πρόσφατη δικαστική διαμάχη (10/2017), η οποία αφορούσε την ενοικίαση του οικοδομικού τετραγώνου στο κέντρο της Αθήνας, έκτασης περίπου 65.000 τ.μ. και είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το ετήσιο ενοίκιο κατά 20 εκατ. ευρώ περίπου. Επίσης, μας γνώρισε ότι, επί της προαναφερόμενης δικαστικής απόφασης έχει ήδη ασκηθεί σχετική αίτηση ακύρωσης και θα εκδικαστεί το πρώτο τετράμηνο του ερχόμενου έτους. Παράλληλα, μας ανέπτυξε όλα όσα δρομολογούνται σε επίπεδο νομοθετικών πρωτοβουλιών, που στόχο έχουν τη βιωσιμότητα του Ταμείου και την κάλυψη, τόσο της απώλειας των προαναφερόμενων εσόδων, όσο και των μερισματούχων – μετόχων, ιδίως δε των ορφανικών οικογενειών αυτών, αναπτύσσοντας μια νομοθετική ρύθμιση για τις τελευταίες, ώστε να συνεχίζεται η καταβολή του μερίσματος σε περιπτώσεις αναστολών συντάξεων από τον Φορέα της κύριας σύνταξης. Σε αυτό το μήκος κύματος, ζητήθηκαν από την Ομοσπονδία μας, προτάσεις για την ενίσχυση της λειτουργίας του Ταμείου και της ευημερίας των μερισματούχων – μετόχων. Τέλος, μας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2015 και μας γνώρισε ότι άμεσα θα επικαιροποιηθούν αυτά, μέσα από ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Γενικός Διευθυντής, μας γνώρισε επίσης τις νέες μηνιαίες κρατήσεις που θα υπάρξουν με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, όπως αυτές προέκυψαν από τις διευρυμένες συσκέψεις της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του ΥΠΕΘΑ με την αποδοχή αυτών από το ΜΤΣ, οι οποίες ποσοστιαία θα μειωθούν από 5% σε 4,40% και από 2% σε 1,75%, μέσω της εξουσιοδοτικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα προκύψει λίαν συντόμως και θα τακτοποιεί τα εν λόγω ζητήματα με Υπουργικές Αποφάσεις. Παράλληλα, μας ενημέρωσε για τη νομοθετική πρωτοβουλία που σχετίζεται με τις έκτακτες κρατήσεις λόγω προαγωγής, ώστε να μειωθούν αυτές από τρείς (3) σε δύο (2) μήνες. Επίσης, αναφέρθηκε στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση που θα λάβει χώρα επί του άρθρου 47 του ν.4387/2016, αναφορικά με τις προμήθειες επί των δαπανών και στην προσπάθεια που έλαβε χώρα από την πλευρά μας για την έκδοση της ΚΥΑ, η οποία θα γεννούσε νέα έσοδα στο Ταμείο από τις τροχονομικές παραβάσεις, υπογραμμίζοντας την εμπλοκή αυτής από το Υπουργείο Εργασίας και την εκ νέου συνδρομή μας για την απεμπλοκή της από αυτό. Ενώ, ο κ. Διευθυντής Παροχών, μας γνώρισε ότι οι παροχές του Ταμείου καταβάλλονται κανονικά, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις, μας ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που είναι εν εξελίξει και αφορούν το νέο τρόπο υπολογισμού του ΒΟΕΑ, επισημαίνοντας ότι σήμερα τα Βοηθήματα καταβάλλονται σε ποσοστό 75% περίπου από αυτά που ίσχυαν την 31-12-2016, βρισκόμαστε στην πληρωμή του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους αυτών και στόχος είναι, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ερχόμενου έτους, να ολοκληρωθούν όλα τα αιτήματα του 2017.

Η Ομοσπονδία μας, συνεπής στις υποχρεώσεις της, απέναντι στα χιλιάδες μέλη που εκπροσωπεί, αλλά και στις οικογένειες αυτών, όπως καθημερινά, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, προσπαθεί και επιτυγχάνει ένα ευρύ φάσμα διευκολύνσεων στους θεματοφύλακες της τάξης και της ασφάλειας της χώρας, έτσι και στο επίπεδο του ΜΤΣ, θα δρομολογήσει ενέργειες για τη λύση των παραπάνω ζητημάτων. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να υποβληθούν προτάσεις προς τον Πρόεδρο του ΔΣ του Ταμείου και από κοινού, αφήνοντας πίσω τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, να συνδράμουμε για ένα υγιές Μετοχικό Ταμείο Στρατού, επ’ ωφελεία τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών μερισματούχων – μετόχων συναδέλφων μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος