Αρχική E.K.A. Προδιαγραφές υπηρεσιακών οχημάτων ΕΛ.ΑΣ. – Επιστολή Ενώσεων Αθηνών, Β/Α, Δυτικής Αττικής κ´...

Προδιαγραφές υπηρεσιακών οχημάτων ΕΛ.ΑΣ. – Επιστολή Ενώσεων Αθηνών, Β/Α, Δυτικής Αττικής κ´ Πειραιά…

928
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Η καταλληλότητα των υπηρεσιακών οχημάτων είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας διότι συνδέεται άμεσα με την οδική ασφάλεια, αλλά και την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας στην πάταξη της εγκληματικότητας και (στην εμπέδωση) του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Ως Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών – Β/Α Αττικής – Δυτικής Αττικής και Πειραιά, φρονούμε όμως, ότι είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων ενεργοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων για την εναρμόνιση των προδιαγραφών με τα προβλεπόμενα και τη συντήρηση των υπηρεσιακών οχημάτων, με σκοπό την πρόληψη τυχόν ατυχημάτων και τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της υγείας, τόσο του αστυνομικού προσωπικού όσο και των πολιτών που επιβαίνουν σε αυτά, ειδικότερα αυτή την περίοδο που η πανδημία του κορονοϊού κορυφώνεται.

Πέραν των ανωτέρω, όπως και με άλλες παρεμβάσεις μας κατά το παρελθόν, έχουμε επισημάνει διαχρονικά στις Ηγεσίες (με τελευταίο το πρόσφατο υπ’ αριθ. 401/4 από 05/04/2020 κοινό έγγραφό μας) ότι αρκετά υπηρεσιακά οχήματα στο Νομό Αττικής κινούνται με ανεπαρκή συντήρηση. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα πολλά εξ’ αυτών να χρειάζονται άμεση ακινητοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφάλειας στους πολίτες, αλλά κυρίως τη σωματική ακεραιότητα των επιβαινόντων σ’ αυτά.

Όταν αρκετά οχήματα κινούνται με χιλιόμετρα πλησίον του εκατομμυρίου, όταν για βασικά οχήματα Υπηρεσιών χρησιμοποιούνται οχήματα από την προηγούμενη χιλιετία, όταν δεν συντηρούνται σωστά (πόσο εφικτή είναι άλλωστε να γίνει σε οχήματα των 700.000 χλμ. και πλέον!!!), είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν οχήματα χωρίς φρένα, χωρίς ελαστικά, χωρίς καθίσματα, χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων, χωρίς παράθυρα, οχήματα «φέρετρα» όπως τα έχουμε κατά καιρούς αποκαλέσει, οχήματα τα οποία αρπάζουν φωτιά εν κινήσει στη μέση του δρόμου. Αυτός ο στόλος δεν δύναται να αντικατοπτρίζει την εικόνα μια σύγχρονης Αστυνομίας Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνιστάται λοιπόν, κάθε φορά που συστήνονται υπηρεσιακές επιτροπές για τα οχήματα (όπως η Επιτροπή που ορίστηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του Α.Ε.Α. και αφορούσε την προσθήκη διαχωριστικού πλαισίου plexiglass), τα πορίσματά τους να βασίζονται σε μελέτες που αφορούν την εν συνόλω ασφάλειά τους για τους επιβαίνοντες όπως προβλέπεται στις κείμενες διατάξεις και όχι αποκλειστικά στην ειδική  κάθε φορά προδιαγραφή που εστιάζουν.

Εμείς, εκ του ρόλου μας ως εκπρόσωποι χιλιάδων αστυνομικών και όχι ως ειδικοί με τεχνικές γνώσεις, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές που προβλέπονται στο Π.Δ. 45/2008 και ιδιαιτέρως στο άρθρο 11 παρ. 2, το οποίο θεσμοθετήθηκε στο παρελθόν με αγώνες του συνδικαλιστικού μας κινήματος και το οποίο αναφέρει: «Τα οχήµατα µε τα οποία γίνονται συλλήψεις ή προσαγωγές πολιτών φέρουν σταθερό και άθραυστο υαλοπίνακα για το διαχωρισµό των πίσω καθισµάτων». Το αν από το έτος  2008 η ΕΛ.ΑΣ. έχει προμηθευτεί με οχήματα τα οποία δεν πληρούσαν τις τεχνικές προδιαγραφές, τούτο είναι στο χέρι της Ηγεσίας να το ελέγξει. Σίγουρα όμως δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια κανενός να εφοδιάζεται ο στόλος της ΕΛ.ΑΣ. με οχήματα που δεν πληρούν ΟΛΕΣ τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και τα οποία εγκυμονούν παντοειδείς κινδύνους για τα μέλη μας.

Επίσης, με αφορμή την πρόσφατη ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ με 264 νέα υπηρεσιακά οχήματα μέσω ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες, θέτουμε τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποια είναι τα πορίσματα των επιτροπών πριν και μετά την παραλαβή των νέων αυτών οχημάτων;
  2. Στις παραπάνω επιτροπές, ελήφθησαν υπόψη όλα τα Π.Δ για τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται σε κάθε ένα υπηρεσιακό όχημα της ΕΛ.ΑΣ και ειδικά στο άρθρο 11 παρ. 2 του Π.Δ 45/2008, σχετικά με το διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων από σταθερό και άθραυστο υαλοπίνακα;
  3. Πόσα οχήματα έχει προμηθευτεί-παραλάβει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας από το 2008 και έπειτα που πληρούν το προαναφερόμενο νομοθετικό και τεχνικό πλαίσιο;

 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Το όλο ζήτημα όπως αντιλαμβάνεστε χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, πριν λάβει μορφή χιονοστιβάδας και προς τούτο είναι αναγκαία η καθοριστική παρέμβασή σας. Η όποια περαιτέρω ανοχή εκθέτει όλους και κυρίαρχα την Ηγεσία διαχρονικά.

 

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

 

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Β/Α Αττικής

Ο Πρόεδρος ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ Κωνσταντίνος

Ο Γενικός Γραμματέας ΠΑΣΠΑΛΑΡΗΣ Αθανάσιος

 

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Δυτικής Αττικής

Ο Πρόεδρος ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ Γεώργιος

Ο Γενικός Γραμματέας ΚΡΙΚΕΤΟΣ Σπήλιος

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Πειραιά

Ο Πρόεσρος ΛΙΟΤΣΟΣ Σπυρίδων

Η Γενική Γραμματέας ΜΑΛΑΧΙΑ Αργυρώ