Αρχική E.K.A. Π.Ο.ΑΣ.Υ. & Γραμματεία Γυναικών: Αποχαιρετούμε με βαθιά οδύνη τη Γραμματέα Γυναικών Μαρία...

Π.Ο.ΑΣ.Υ. & Γραμματεία Γυναικών: Αποχαιρετούμε με βαθιά οδύνη τη Γραμματέα Γυναικών Μαρία ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

263
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η Γραμματεία Γυναικών της Π.Ο.ΑΣ.Υ. αποχαιρετά σήμερα με βαθιά αισθήματα συγκίνησης την απροσδόκητη απώλεια της ψυχής της, την άξια Γραμματέα μας Μαρία ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, τη συναδέλφισσά μας, που επί σειρά ετών αγωνίστηκε με όλες της τις δυνάμεις για να αποκτήσει φωνή και η Ελληνίδα Αστυνομικός, για να δραστηριοποιηθεί πιο οργανωμένα μέσα από τις τάξεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος και να αποκτήσει δικαιωματικά τη θέση και το ρόλο που της αξίζει στο αστυνομικό σώμα, αλλά και εκτός αυτού, στην ελληνική κοινωνία.

Η Μαρία Γιαννακοπούλου, ξεκίνησε το συνδικαλιστικό της βίο ως απλό μέλος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, εξελέγη από πολύ νωρίς αντιπρόσωπος στα συνέδρια της Π.Ο.ΑΣ.Υ. και στη συνέχεια Οργανωτικός Γραμματέας και Γραμματέας της Γραμματείας Γυναικών της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Από την πρώτη στιγμή της συμμετοχής της στα κοινά, πρωταρχικός στόχος η ανάδειξη των προβλημάτων και των ιδιαιτεροτήτων του γυναικείου πληθυσμού της αστυνομίας, η καταξίωσή του εντός κι εκτός σώματος, η αποδοχή και η συνύπαρξη μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο «κάστρο», αλλά και το όραμα για πλήρη εφαρμογή των συνταγματικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, της ισονομίας και ίσης αντιμετώπισης ανεξαρτήτως θέσεως στην αστυνομική ιεραρχία.

Η Ελληνίδα Αστυνομικός, ως Γυναίκα, ως Σύζυγος και ως Μητέρα, βρήκε ευήκοα ώτα, αισθάνθηκε την αγκαλιά της Γραμματείας ώστε ως στυλοβάτης της ελληνικής οικογένειας να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Τα δυσβάσταχτα υπηρεσιακά και οικογενειακά βάρη, σε συνδυασμό με τα ευρύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, η έλλειψη κατανόησης, η μη χορήγηση σειράς υπηρεσιακών αδειών για τη διευκόλυνση του ρόλου της, η απουσία παιδικών σταθμών, οι πατριαρχικές αντιλήψεις κλπ, έφερναν σε δυσμενέστερη θέση για πολλά χρόνια την Ελληνίδα Αστυνομικό στη χώρα μας. Ήταν, όμως, η πρόκληση που έδινε τροφή και σκέψη για προβληματισμό, αντίσταση και δίκαιο αγώνα για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Με τη διοργάνωση των πρώτων συνδιασκέψεων, με ημερίδες, με εξωστρεφείς κοινωνικές δράσεις, με ιατρικές εξετάσεις και παρεμβάσεις, με τολμηρές προτάσεις για την βελτίωση της εργασιακής θέσης και του ωραρίου εργασίας κάθε Γυναίκας Αστυνομικού, εμπλουτίστηκε σταδιακά η λειτουργία της Γραμματείας και αναβαθμίστηκε συνολικά η παρεμβατική δράση της Π.Ο.ΑΣ.Υ., καθιστώντας την ακόμα πιο αναγκαία, σε μια εποχή που η εξειδίκευση και η τεκμηρίωση των όποιων διεκδικήσεων ήταν πια εκ των πραγμάτων επιτακτική.

Η Γραμματεία Γυναικών υπήρξε υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Γιαννακοπούλου, το εφαλτήριο επιτυχημένων παρεμβάσεων με αποδέκτες  όλες τις συναδέλφισσές μας, αλλά και κάθε συνάδελφο Αστυνομικό, αφού όλες και όλοι βιώναμε και βιώνουμε τα ίδια προβλήματα. Ταυτόχρονα μετατράπηκε σε πεδίο κοινωνικής αναγνώρισης αφού με εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως π.χ. η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας με την επιβεβλημένη ίδρυση ειδικών αστυνομικών γραφείων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ανέδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, ανατρέποντας κατεστημένες, αναχρονιστικές αντιλήψεις.

Ο σύντομος αυτός απολογισμός αδικεί την πλούσια προσφορά της Μαρίας Γιαννακοπούλου, είναι ωστόσο ενδεικτικός και διδακτικός για κάθε συνεπή συνεχιστή της κοινής μας προσπάθειας.

Η Γραμματεία Γυναικών, προσηλωμένη στις καταστατικές της υποχρεώσεις, υποκλίνεται  ευλαβικά  σε μια Αγωνίστρια της ζωής μέχρι τέλους, και δεσμεύεται  ότι δεν θα διαψεύσει τους κοινούς μας όρκους και το συμβόλαιο τιμής με κάθε Ελληνίδα Αστυνομικό που την πίστεψε και την ακολούθησε στον «καλό καγαθό» της αγώνα.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος