Αρχική E.K.A. Π.Ο.ΑΣ.Υ: Θωρακίστε τους πυλώνες της κοινωνίας και του κράτους!

Π.Ο.ΑΣ.Υ: Θωρακίστε τους πυλώνες της κοινωνίας και του κράτους!

480
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την αμέριστη, έμπρακτη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας, με την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα εκατοντάδων συναδέλφων και συναδελφισσών μας, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος αυτής, κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Λέσβο, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2020, προσκεκλημένος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, μετά την εγκληματική ενέργεια του εμπρησμού και την ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας.

Ευθύς αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί, ο Πρόεδρος βρέθηκε δίπλα στους συναδέλφους μας από τα ΜΑΤ και τις άλλες Υπηρεσίες που είχαν μετακινηθεί από άλλες περιοχές και διαπίστωσε ότι δούλευαν ακατάπαυστα -ακόμη και 32 (!) ώρες- ανταποκρινόμενοι στο καθήκον για την αντιμετώπιση της νέας ανθρωπιστικής κρίσης, αφού χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν στο δρόμο και έπρεπε άμεσα να διασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια στην τοπική κοινωνία, αλλά και η προστασία των ιδίων από τους κινδύνους που τους απειλούν, δεδομένης της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της πανδημίας.

Σε συνεργασία με το προεδρείο του τοπικού σωματείου και τους αντιπροσώπους των σωματείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που ήταν επίσης στο νησί, καθώς και του Συλλόγου Εστίασης Μυτιλήνης «Ασπίδα» και του Δήμου Δυτικής Λέσβου διανεμήθηκαν, παρουσία του Προέδρου, φαγητά και ροφήματα στους συναδέλφους που εκτελούσαν υπηρεσία το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου στους φραγμούς και στη Νέα Δομή, στο Μαυροβούνι.

Έχοντας σαφή εικόνα της κατάστασης με βάση και όσα μεταφέρθηκαν στην Ομοσπονδία μας από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ και τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη ΜΗΤΑΡΑΚΗ στους οποίες τέθηκε με έμφαση το αίτημα της ορθής διοικητικής μέριμνας για όσους αστυνομικούς επιστρατεύονται σε τέτοιας κλίμακας κρίσεις.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Β. Ελλάδος, Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΣΚΟΥΜΑ, στον οποίο τέθηκαν όλα τα προβλήματα και ζητήθηκαν λύσεις, ώστε οι έκτακτες συνθήκες εργασίας να μην αποτελούν δικαιολογία για καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας, καταπάτηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας, οικονομική επιβάρυνση του αστυνομικού προσωπικού κ.λπ.

Ζητήθηκε, ειδικότερα, να ανακοινώνεται επιτέλους από τη Δ.Α. Λέσβου στο προσωπικό της έγκαιρα η υπηρεσία, η άμεση διενέργεια τεστ ταχείας δοκιμής για τον covid-19, η αποκατάσταση των ζημιών στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Λέσβου, η διάθεση οικίσκων για τους αστυνομικούς στη δομή καραντίνας για τον covid-19 στα Μεγάλα Θέρμα Εφταλούς, η ενίσχυση της Δ.Α. Λέσβου με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα, καθώς και η απεμπλοκή των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Δ.Α. Λέσβου από τη Νέα Δομή, όπου επίσης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με συναδέλφους διαφόρων Υπηρεσιών και έγινε κοινωνός των προβλημάτων τους.

Ανάλογες συναντήσεις έγιναν τόσο στο κατεστραμμένο ΚΥΤ Μόριας, όσο και στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Λέσβου, που επίσης δεν είναι λειτουργικό,  με τον Αν. Δ/τή της Υπηρεσίας και συναδέλφους του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., διαπιστώνοντας την τιτάνια προσπάθειά τους για να μείνει όρθια, τις τελευταίες ειδικά ημέρες, η τοπική κοινωνία.

Κατά την επίσκεψή του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους αστυνομικούς γιατί απέδειξαν για ακόμη μια φορά ποιος στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και ποιος δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που έχει δώσει έναντι όλων των αστυνομικών της Χώρας. Από την πλευρά μας συμμεριζόμαστε τις αγωνίες, τον προβληματισμό και τα αιτήματα των συναδέλφων μας και εν προκειμένω των σωματείων που σηκώνουν το βάρος της εφαρμογής των αστυνομικών μέτρων ευρείας κλίμακας στο νησί. Ανταποκρινόμαστε δε στο ρόλος μας, απαιτώντας από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί κι εκείνη στις δεσμεύσεις της.

Είναι αδιανόητο να πάσχει ακόμα η διαδικασία της διοικητικής μέριμνας, διαρκούσης της πανδημίας, και να μην τηρούνται τα στοιχειώδη, ή να μην αντιμετωπίζονται έγκαιρα και ολοκληρωμένα οι διαδικασίες αποζημίωσης όσων συμμετέχουν σε τέτοιας κλίμακας επιχειρήσεις. Απαιτούμε από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία να αφουγκράζεται τις αγωνίες του αστυνομικού προσωπικού και να επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία για αυτό, όπως επέδειξε από την πρώτη στιγμή για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Καταγγέλλουμε κάθε αρμόδιο παράγοντα για την εγκληματική στάση που τήρησε, έναντι όλων των συναδέλφων μας που δίνουν καθημερινά τη μάχη στο Ανατολικό Αιγαίο και τη Βόρεια Ελλάδα, μη ανανεώνοντας τις διατάξεις του άρθρου 116 του ν.4674/2020 (Α-53), περί σύναψης συμβάσεων με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, όταν η τουρκική προκλητικότητα ήταν και είναι παρούσα. Απαιτούμε, τέλος, από την Ηγεσία του Σώματος να πράξει όλες τις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να  ανανεωθεί άμεσα η προαναφερόμενη διάταξη και μάλιστα αναδρομικά για να καλύπτει και το τρέχον χρονικό διάστημα.

Η μη αντιμετώπιση χρόνιων αιτημάτων του συνδικαλιστικού μας κινήματος, ενώ καθημερινά επιβεβαιώνεται το δίκαιο του αγώνα μας, βαρύνει τα συναρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση συνολικά. Το μήνυμα που στέλνουν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσές μας από τα προκεχωρημένα «φυλάκια» του Αιγαίου, αλλά και από κάθε άλλη γραμμή μετώπου, είναι πλέον τούτο:

Επί ένα και πλέον χρόνο δεν έχετε ακόμα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις σας απέναντι σε αυτούς που κρατάνε όρθια την κοινωνία, σε αυτούς που αντιμετωπίζουν πρώτοι τις ασύμμετρες απειλές, τις αδίστακτες συμμορίες του εγκλήματος και της ανομίας και μάλιστα, προσθέτοντας νέα θύματα στο βωμό του καθήκοντος.

Θωρακίστε τους πυλώνες της κοινωνίας και του κράτους!

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος