Αρχική E.K.A. Τα Οικονομικά και Ασφαλιστικά ζητήματα που τέθηκαν από την Π.Ο.ΑΣ.Υ στην πολιτική...

Τα Οικονομικά και Ασφαλιστικά ζητήματα που τέθηκαν από την Π.Ο.ΑΣ.Υ στην πολιτική ηγεσία του Σώματος

796
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την Παρασκευή, 18-10-2019, απογευματινές ώρες, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εποικοδομητική συνάντηση εργασίας, για οικονομικής και ασφαλιστικής φύσεως θέματα, που αφορούν το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού της πατρίδας μας.

Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά της Ομοσπονδίας μας, ο Πρόεδρος, κ. Γρηγόριος Γερακαράκος και ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών, κ. Βασίλης Πανταζής, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υποστράτηγος στο Γραφείο Υπουργού, κ. Στυλιανός Βολυράκης.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν η αντισυνταγματικότητα του ισχύοντος ειδικού μισθολογίου Σωμάτων Ασφαλείας & Ενόπλων Δυνάμεων και η ανάγκη δημιουργίας ενός νέουδίκαιου και προσαρμοσμένου στις σύγχρονες ανάγκες – απαιτήσεις του αστυνομικού προσωπικού μισθολογίου, ενώ από την πλευρά μας καταθέσαμε στον κ. Υπουργό και αντίγραφο της υπ’ αριθ. 852/2019 απόφασης της διευρυμένης – 7μελούς σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας. Επίσης, θέσαμε υπ’ όψιν του κ. Υπουργού, το αίτημά μας για την επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν σύνορα και την επαναχορήγηση των ειδικών επιδομάτων που καταργήθηκαν ή περιορίστηκαν με τις διατάξεις του ν.4472/2017, τα οποία κρίνονται απολύτως απαραίτητα για το αστυνομικό προσωπικό, καθώς και για τη λειτουργία του Σώματος.

Παράλληλα, συζητήθηκαν ηκαθυστέρηση έκδοσης του οριζόμενου στις διατάξεις του ν.4336/15 προεδρικού διατάγματοςγια τον καθορισμό της διαδικασίας υπολογισμού των δαπανών μετακίνησης των υπηρετούντων στα Σ.Α. και στις Ε.Δ., η εξόφληση των υπομνημάτων παρελθόντων ετώνκαι η μηδενική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για το σύνολο των δράσεων που αφορούν τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές.

Τέλος, αναλύθηκαν θέματα που αφορούν, τόσο τα ασφαλιστικά μας Ταμεία, όσο και το Ίδρυμα Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο κ. Υπουργός, μετά την παραπάνω συζήτηση, μας γνώρισε ότι θα προσπαθήσει για την αποκατάστασητων οικονομικών και ασφαλιστικών αδικιών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό της χώρας και τα συναρμόδια Υπουργεία. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο (κατατίθεται άμεσα) η νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση υπομνημάτων παρελθόντων ετών & ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 42 εκατομ. ευρώ περίπου, η επέκταση των δόσεων της κράτησης, υπέρ του ΤΕΑΠΑΣΑ, που αφορά την κατηγορία των νεοεξερχόμενων αστυφυλάκων και τους υπαστυνόμους, καθώς και ησυνυπηρέτηση των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και των συζύγων τους που είναι εκπαιδευτικοί.

Τέλος, για τα θέματα που αφορούν τοΤΕΑΠΑΣΑ (τροποποίηση διατάξεων ν.3655/2008 & ν.1884/1990, έκδοση Οργανισμού λειτουργίας, άμεση είσπραξη εσόδων, τροποποίηση προϋπολογισμού για τα διαθέσιμα των δανείων έτους 2020 και αναμόρφωση πλαισίου ειδικού λογαριασμού ΤΠΑΣ), το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (διεύρυνση του ΔΣ με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων και Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, κάλυψη θέσεων ευθύνης, όπως Αντιπρόεδρος ΜΤΣ, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ταμείου κ.ά. από αστυνομικούς), καθώς και το Ίδρυμα Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας (επανεξέταση του υπάρχοντος πλαισίου λειτουργίας, προς μια αυτόνομη, ανεξάρτητη και ευέλικτη κατεύθυνση, αναμόρφωση των παροχών του κ.α.), δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει συνεχής δίαυλος επικοινωνίας, μεταξύ του Οικονομικού Τμήματος της Ομοσπονδίας μας και του Γραφείου του, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις στα εν λόγω ζητήματα, δεδομένου ότι αυτά έχουν αντίκτυπο στο παρόν και στο μέλλον του αστυνομικού.

Η Ομοσπονδία μας, ως η πλέον αντιπροσωπευτική και πολυπληθέστερη συνδικαλιστική οργάνωση των Ελλήνων Αστυνομικών, θα συνεχίσει τις συναντήσεις εργασίας με τους αρμόδιους αξιωματούχους του Υπουργείου και εν γένει της Κυβέρνησης, προκειμένου να προωθηθούν προς επίλυση όλα τα εκκρεμή υπερώριμα αιτήματα του κλάδου μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος