Αρχική E.K.A. Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α: Στηρίζουμε την Αλήθεια και λέμε ΟΧΙ στα ψέματα και στους λασπολόγους

Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α: Στηρίζουμε την Αλήθεια και λέμε ΟΧΙ στα ψέματα και στους λασπολόγους

5268
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μέτα από δύο (2) χρόνια αδράνειας και συνδικαλιστικής ανυπαρξίας, κάποιοι, σήμερα, θυμήθηκαν την ύπαρξη του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και μάλιστα σχολιάζουν για τις αποφάσεις αυτού, χωρίς τις στοιχειώδεις γνώσεις, με αποτέλεσμα να εκτίθενται οι ίδιοι ως μπροστινοσυνδικαλιστές, αλλά και να τρομοκρατούν τους συναδέλφους στους οποίους, κατά τα άλλα, λανσάρονται ως ο υγιής συνδικαλισμός…

Σε συνέχεια των από 07-09-2017 διευκρινήσεων του Μέλους ΕΚΑ, κ. Χρήστου Μαυραγάνη, αναφορικά με την απόφαση «σταθμός» του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α, θα θέλαμε να παραθέσουμε, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τι συμβαίνει σήμερα με το εφάπαξ του προαναφερόμενου Ταμείου και να διαπιστώσουν από μόνοι τους οι συνάδελφοι, ποιοι είναι αυτοί που λένε ψέματα και ποιοι είναι αυτοί που λένε αλήθειες.

  1. Το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. δεν χορηγεί εφάπαξ μόνο σε συναδέλφους που ανήκουν στα Ταμεία της τέως Ελληνικής Χωροφυλακής, αλλά και σε αυτούς που ανήκουν στα Ταμεία της τέως Αστυνομίας Πόλεων, καθώς και στους Πυροσβέστες και Πολιτικούς Υπαλλήλους ασφαλισμένους του. Άρα, η αναφορά από κάποιους ότι ο υπολογισμός του εφάπαξ του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. είναι βάσει του βασικού μισθού, αριθμητικής σταθεράς κ.λπ. είναι ανυπόστατος, αφού το εφάπαξ του Ταμείου, ανάλογα με τον Τομέα και την κατηγορία ασφαλισμένου, διαφέρει ουσιαστικά.
  2. Επίσης, με βάση το ν.4387/2016, ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος έχει αλλάξει για όλους τους ασφαλισμένους του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα. Συγκεκριμένα και κατ’ εξαίρεση για το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.*, ισχύει ο παλαιός τρόπος υπολογισμού για τα έτη ασφάλισης μέχρι την 31-12-2014** και ο νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού, ήτοι το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση, για τα έτη ασφάλισης από 01-01-2015 και εντεύθεν.
  3. Σημειωτέων ότι, το εφάπαξ βοήθημα όλων των συναδέλφων που είχαν αποχωρήσει από το Σώμα στα τέλη Ιουλίου του έτους 2014 και μετά ήταν παγωμένο, λόγω της ανεπάρκειας και αδυναμίας χειρισμών όλων των θεσμικών παραγόντων (συνδικαλιστών, Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας κ.λπ.). Με τον παραπάνω νόμο άρχισε εκ νέου η χορήγησή του σε όλους τους εν αποστρατεία συναδέλφους και χωρίς καμία διάκριση.
  4. Η παραπάνω τροπολογία που αφορά το νέο τρόπο υπολογισμού, αλλά κυρίως την κατάργηση του επαχθούς άρθρου 220 του ν.4281/2014 και το ξεπάγωμα των εφάπαξ βοηθημάτων, οφείλεται αμιγώς σε πρωτοβουλία του Συνδικαλιστικού Κινήματος των Σωμάτων Ασφαλείας, με πρωτοστάτη την ενεστώσα διοίκηση της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
  5. Η επίμαχη απόφαση «σταθμός» του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α, ψηφίστηκε για να μπορεί το Ταμείο να χορηγεί ανεμπόδιστα και καθολικά εφάπαξ βοηθήματα σε όλους τους συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν και έχουν λάβει προκαταβολή σύνταξης. Η εν λόγω απόφαση δεν αλλάζει και δεν επηρεάζει τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ. Τα όσα δε γράφονται για αύξηση του εφάπαξ σε αξιωματικούς των κρίσεων του έτους 2017 είναι αθλιότητες, αφού ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο, πράγμα το οποίοι άπαντες γνωρίζουν από τα αναλυτικά σημειώματα αποδοχών που βλέπουν μέσω POL κάθε μήνα.
  6. Παράλληλα, ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, ήτοι για όσους αποχωρούν μετά την 1-1-2017, δεν μπορεί να προσδιοριστεί, αν δεν εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία θα ρυθμίζει, τόσο τα θέματα των παροχών όσο και τα θέματα των εισφορών. Προφανώς κάποιοι ονειρεύονται αυξήσεις εις βάρος των νέων συναδέλφων, που ποτέ δε σεβαστήκαν τις καταβληθείσες κάθε μήνα εισφορές τους στο Ταμείο.
  7. Η παρούσα διοίκηση της Π.Ο.ΑΣ.Υ., μέσω των οργάνων της, από την πρώτη στιγμή και πριν η Κυβέρνηση καταλάβει τις επιπτώσεις του νέου μισθολογίου, ανέδειξε τα προβλήματα που θα προέκυπταν στα Ταμεία με την εφαρμογή του εν λόγω μισθολογίου και ζήτησε από την Ηγεσία του Σώματος την επανεξέταση των εισφορών – παροχών του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και των άλλων φορέων. Προς αυτή την κατεύθυνση, σήμερα, η Διοίκηση του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. εκπονεί αναλογιστικές μελέτες για να διαπιστωθούν οι χρηματοροές αυτού με βάση το νέο μισθολόγιο και έπειτα να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις σε επίπεδο Υπουργού.
  8. Με την παραπάνω απόφαση του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και μέχρι την έκδοση της νέας Υπουργικής Απόφασης, το Ταμείο μπορεί και καταβάλει εφάπαξ σε όλους όσους αποχώρησαν – συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι την 31-12-2016, αφού ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ τους δεν επηρεάζεται από το νέο μισθολόγιο.
  9. Η «προκαταβολή σύνταξης», παρότι προβλέφθηκε με τις διατάξεις του ν.4151/2013, δεν εφαρμόστηκε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια, διότι δυστυχώς κανείς δε γνώριζε ή δεν ήθελε να γνωρίζει την ύπαρξή της. Υπενθυμίζουμε στους αδαείς και λασπολόγους ότι, ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 και η Υπουργική Απόφαση του Οικονομικών για την ενεργοποίηση της «προκαταβολής σύνταξης» δημοσιεύθηκε στο τεύχος Γ’ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως μετά από ένα χρόνο, ήτοι την 4-5-2017, λαμβάνοντας αριθμό φύλλου 1519. Σήμερα η «προκαταβολή σύνταξης» είναι γεγονός και εισπράττεται κανονικά από όλους τους εν αποστρατεία συναδέλφους μας, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης κανονικής σύνταξης, αλλά η τελευταία δεν τους καταβάλλεται για τεχνικούς λόγους.

Κλείνοντας αυτή τη μικρή αναφορά για το εφάπαξ του ΤΕΑΠΑΣΑ και την «προκαταβολή σύνταξης», θα θέλαμε να θυμίσουμε, σε όσους σκοπίμως λησμονούν, ότι το Ταμείο μας, το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., διασώθηκε από τη διοίκηση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. με Πρόεδρο τον επικεφαλής του ΕΚΑ, κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, προκειμένου σήμερα άπαντες να μπορούν να γράφουν και να ομιλούν γι’ αυτό, αλλά κυρίως να λαμβάνουν εφάπαξ βοηθήματα, δάνεια και παροχές οι συνάδελφοί μας ανά την Ελλάδα.   

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ!!!

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ

Η Οικονομική Ομάδα του Ενωτικού Κινήματος Αστυνομικών (Ε.Κ.Α.)

_______________________________________________________________________

Συμπεριλαμβάνονται μέσα στην εξαίρεση το Ταμείο των Λιμενικών και οι Λογαριασμοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

**Ενώ τα υπόλοιπα Ταμεία και Τομείς που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ ο παλαιός τρόπος υπολογισμός των ισχύει για τα έτη μέχρι την 31-12-2013.