Αρχική E.K.A. Η Π.Ο.ΑΣ.Υ για την τοποθέτηση υαλοπίνακα στα οχήματα κατόπιν του εγγράφου Ενώσεων...

Η Π.Ο.ΑΣ.Υ για την τοποθέτηση υαλοπίνακα στα οχήματα κατόπιν του εγγράφου Ενώσεων Αθήνων, Β/Α, Δυτικής & Πειραιά

614
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Π.Ο.ΑΣ.Υ. με έγγραφό της καλεί την Ηγεσία να πάρει θέση και να πράξει τα δέοντα για την τοποθέτηση σταθερού-άθραυστου υαλοπίνακα στα υπηρεσιακά οχήματα για τον διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων και τη χορήγηση υγειονομικού υλικού», έπειτα από έγγραφο των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Β/Α Αττικής, Δυτικής Αττικής & Πειραιά.

Δείτε το Έγγραφο της Π.Ο.ΑΣ.Υ:

Αθήνα, 06 Απριλίου 2020

Αρ. Πρωτ.: 403/1/60α

Προς:

1) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

2) Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

Κοιν.:  1) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

        2) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ

  3) Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Β/Α Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιά

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Αρχηγέ,

Η αναπάντεχη υγειονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, ως απόρροια της αδυναμίας αναχαίτισης του φονικού ιού COVID-19, πριν εξελιχθεί σε πανδημία διεθνώς, φέρνει στο προσκήνιο τις διαχρονικές ολιγωρίες και της ελληνικής πολιτείας σε ό,τι αφορά την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας του αστυνομικού προσωπικού.

Όπως ορθά επισημαίνουν στο επισυναπτόμενο έγγραφό τους οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Β/Α Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά, το άρθρο 11 παρ. 2 του Π.Δ. 45/2008, το οποίο θεσμοθετήθηκε στο παρελθόν με προτάσεις και αγώνες του συνδικαλιστικού μας κινήματος, δεν έτυχε της δέουσας προσοχής τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα, τώρα, την ώρα της κρίσης, να γίνεται αντιληπτή η σημασία της θεσμοθέτησης από τότε, σε ανύποπτο χρόνο, ενός σωτήριου υπό τις σημερινές περιστάσεις, προληπτικού μέτρου.
Πρόκειται για την τοποθέτηση σταθερών και άθραυστων υαλοπινάκων σε όλα τα υπηρεσιακά οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά υπόπτων, συλληφθέντων, προσαχθέντων και άλλων ατόμων δικαστικού ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να μην υπάρχει ενιαίος χώρος στην καμπίνα του οχήματος και να προστατεύεται το πλήρωμα αυτού από τους φορείς τυχόν μολυσματικών ασθενειών, βίαιων συμπεριφορών κλπ. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το αίτημα για άμεση θωράκιση των πληρωμάτων των περιπολικών μας, ίσως κάποιοι να θεωρούν ότι είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, αλλά επιτρέψτε μας να επιμείνουμε σε αυτό, διότι με την υλοποίησή του, επιτέλους και θα εφαρμοσθεί το προαναφερόμενο άρθρο και θα υπάρξει στοιχειώδης ανακούφιση στα πληρώματα των περιπολικών, αφού και μετά την εκτόνωση της πανδημίας, η χρησιμότητα του προβλεπόμενου από το 2008, μέτρου, θα εξακολουθεί να υφίσταται.

Οι Ενώσεις, επίσης, με το ίδιο έγγραφο αναφέρονται και σε ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρούν ότι προέκυψε τώρα και αφορά στη μη χορήγηση του αναγκαίου υγειονομικού υλικού σε περιπτώσεις που κάποιος αστυνομικός διατάσσεται να συνδράμει σε άλλη Υπηρεσία. Στις περιπτώσεις αυτές, επιβάλλεται να διευκρινιστεί με Υπηρεσιακή Διαταγή η υποχρέωση εφοδιασμού του αστυνομικού προσωπικού με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό από την Υπηρεσία την οποία καλούνται να ενισχύσουν.
Παρακαλούμε όπως άμεσα μας απαντήσετε για τις ενέργειές σας, δεδομένου ότι η κορύφωση του δράματος αναμένεται κατά τους ειδικούς το προσεχές διάστημα και η ετοιμότητα που όλοι επιδεικνύουμε πρέπει να έχει και πρακτικό αντίκρισμα.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

 O Πρόεδρος   Ο ΓενικόςΓραμματέας ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

(Το έγγραφο των Ενώσεων)