Αρχική E.K.A. Αρχοντόπουλος Γεώργιος, Πρόεδρος Ε.ΑΣ.Υ. Χαλκιδικής: Σημαντικό επίτευγμα η κατάργηση της προϋπόθεσης 30...

Αρχοντόπουλος Γεώργιος, Πρόεδρος Ε.ΑΣ.Υ. Χαλκιδικής: Σημαντικό επίτευγμα η κατάργηση της προϋπόθεσης 30 ετών ασφάλισης, για την λήψη εφάπαξ από το ΤΕΑΠΑΣΑ

920
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Για να γίνει κατανοητό σε όλους το περιεχόμενο της υπ’ αριθ. 509/7/10-β από 21-05-2020 ανακοίνωσης της Π.Ο.ΑΣ.Υ., αλλά και η σημαντικότητα της επίλυσης από την πλευρά  της Ομοσπονδίας ενός ακόμα διαχρονικού ασφαλιστικού αιτήματος, αυτού που αφορά την κατάργηση της προϋπόθεσης των 30 ετών ασφάλισης για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος από τους Τομείς Προνοίας της Ελληνικής Αστυνομίας του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., σας παραθέτω τα παρακάτω:
1. Με την υπ’ αριθ. Φ.30218/26803/817 από 28-11-2011 Υπουργική Απόφαση εισήχθη η δυσμενής προϋπόθεση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την απόδοση του εφάπαξ βοηθήματος των ασφαλισμένων του Τ.Π.ΑΣ. (τέως Ελληνικής Χωροφυλακής) στο Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. στα 31 έτη.
2. Με την υπ’ αριθ. 8000/20/89−α από 10-03-2014 Υπουργική Απόφαση τροποποιήθηκε ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για την απόδοση του εφάπαξ βοηθήματος των ασφαλισμένων του Τ.Π.ΑΣ. (τέως Ελληνικής Χωροφυλακής) στο Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. από τα 31 στα 30 έτη, ενώ η δυσμενής αυτή προϋπόθεση (30 έτη ασφάλισης) επεκτάθηκε και στο εφάπαξ βοήθημα των ασφαλισμένων του Τ.Π.Υ.Α.Π. (τέως Αστυνομίας Πόλεων) στο Ταμείο.
   Ως εκ τούτου, με βάση τις παραπάνω Υπουργικές Αποφάσεις, αν κάποιος είχε θεμελιώσει δικαίωμα σε κύρια σύνταξη και δεν είχε 30 έτη ασφάλισης στους προαναφερόμενους Τομείς του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. δεν είχε το δικαίωμα να λάβει το εφάπαξ βοήθημά του από το Ταμείο των Σωμάτων Ασφαλείας, παρότι είχε πάρει σύνταξη, μερίσματα και άλλα.
  Όμως, αυτή η κατάφορη αδικία που ίσχυε μέχρι σήμερα, λαμβάνει τέλος, χάριν στις στοχευμένες ενέργειες και καταλυτικές παρεμβάσεις του Προεδρείου της Ομοσπονδίας μας και πλέον οι συνάδελφοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, χωρίς 30 έτη ασφάλισης στο Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., καθώς και οι εν αποστρατεία συνάδελφοί που δεν είχαν και αυτοί την προϋπόθεση των 30 ετών ασφάλισης στο προαναφερόμενο Ταμείο, θα λάβουν πλέον το εφάπαξ βοήθημά τους κανονικά!!
  Κλείνοντας, θα αναφέρω και ένα ενδεικτικό παράδειγμα για να γίνουν πλήρως κατανοητά όλα όσα αναφέρθηκαν. Συνάδελφος, που έχει ή είχε 25 έτη ασφάλισης στην Ελληνική Αστυνομία, 2 έτη στρατιωτικής θητείας και 8 έτη στον Ιδιωτικό Τομέα, συνολικά 35 έτη ασφάλισης, λάμβανε σύνταξη από το Δημόσιο (νυν e-ΕΦΚΑ), δεν μπορούσε όμως να λάβει εφάπαξ από το ΤΕΑΠΑΣΑ. Αυτό λάμβανε χώρα γιατί, ενώ είχε 35 έτη ασφάλισης για κύρια σύνταξη, δεν είχε 30 έτη ασφάλισης στο ΤΕΑΠΑΣΑ. Τώρα, μετά τις προαναφερόμενες ενέργειες και παρεμβάσεις του Προεδρείου της Π.Ο.ΑΣ.Υ., ο συνάδελφος αυτός θα λαμβάνει μαζί με την κύρια σύνταξη και το εφάπαξ βοήθημα του ΤΕΑΠΑΣΑ.
ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
Πεόεδρος Ε.ΑΣ.Υ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ