Αρχική E.K.A. Π.Ο.ΑΣ.Υ: Βαθμολόγιο, Ανωτατοποίηση, Νυχτερινά, Μάχιμη Πενταετία κ.ά. τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ...

Π.Ο.ΑΣ.Υ: Βαθμολόγιο, Ανωτατοποίηση, Νυχτερινά, Μάχιμη Πενταετία κ.ά. τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ του Προεδρείου της Π.Ο.ΑΣ.Υ. & του κ. Υπουργού

2484
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Ομοσπονδίας μας για ουσιαστικές απαντήσεις στα χρονίζοντα προβλήματα του αστυνομικού προσωπικού, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του αντιπροσωπεία μας με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ και παρουσία και του Διευθυντού του Γραφείου του, κ. Γιώργου ΣΤΑΜΑΔΙΑΝΟΥ, δεσμεύτηκε για την προώθηση συγκεκριμένων εκκρεμών αιτημάτων του συνδικαλιστικού μας κινήματος, καθώς και για την αντιμετώπιση τρεχόντων ζητημάτων. Ειδικότερα, ο κ. Υπουργός μας απάντησε ότι:

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ: Από τις Υπηρεσίες του Αρχηγείου έγινε η κοστολόγηση της πρότασης της Ομοσπονδίας μας, η οποία έχει υιοθετηθεί και την προσεχή εβδομάδα θα προωθηθεί υπό τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος.

ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η πρότασή μας, η οποία έχει υπερωριμάσει, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από το Επιτελείο, και αναμένει το τελικό κείμενο ώστε, αν είναι εφικτό, να κατατεθεί σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις της σωφρονιστικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις».

ΜΑΧΙΜΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ: Βλέπει θετικά το αίτημά μας για την τροποποίηση της διάταξης που καθορίζει τις Υπηρεσίες που δικαιούνται τη μάχιμη πενταετία, όπως ισχύει στο Πυροσβεστικό Σώμα και θα υπάρξει συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπων μας, προκειμένου να καταλήξουμε στο τελικό περιεχόμενο.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων που ανακοινώθηκαν και χθες από τον Πρωθυπουργό της Χώρας, κ. Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, για τον έλεγχο της πανδημίας, συμφώνησε να υπάρξει τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ έτσι ώστε οι ώρες νυχτερινής απασχόλησης να αυξηθούν από 48 σε 64.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΜΤΣ: Ένα χρονίζον αίτημα του συνδικαλιστικού μας κινήματος, είναι δίκαιο και πρέπει να επιλυθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και γι’ αυτό θα επικοινωνήσει άμεσα με τον Υπουργό κ. Νικόλαο ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΩΧΘΕΝΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ: Για το χρόνιο αυτό αίτημα, το οποίο το τρέχον Προεδρείο της Ομοσπονδίας μας το έχει ψηλά στην ατζέντα της και αφορά τον πρώτο Γενικό Γραμματέα της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Ανέστη ΚΕΛΕΣΙΔΗ και τον Ταμία της Ένωσης Κατωτέρων Αστυνομικών κ. Ιωάννη ΚΩΤΣΗ, συμφώνησε ότι πρέπει επιτέλους να βρει τη λύση του. Καταθέσαμε σχετική πρόταση και συμφώνησε να υπάρξει συνεργασία, καθώς και νέα συνάντηση ώστε να οριστικοποιηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση για να λήξει οριστικά το θέμα και να δικαιωθούν οι πρωτεργάτες του Κινήματος.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν και τρέχοντα από την παρούσα κατάσταση προβλήματα για τα οποία ο κ. Υπουργός επέδειξε κατανόηση και διάθεση περαιτέρω συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως και χωρίς άλλες παρενέργειες.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας με προσλήψεις ειδικών κατηγοριών προσωπικού, τα προβλήματα και η ανησυχία που δημιουργείται στο αστυνομικό προσωπικό εξαιτίας και των τραυματικών εμπειριών του παρελθόντος. Ο κ. Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι όλα γίνονται σε κλίμα διαφάνειας και με γνώμονα την διασφάλιση των δικαιωμάτων όλου προσωπικού του Σώματος, χωρίς να θίγεται ο Κώδικας Μεταθέσεων και σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρχουν «παράθυρα» για καταστρατήγησή του, να προωθηθεί σχετική τροποποίηση του ν.3686/2008, ώστε να διασφαλιστεί η ηρεμία και η ομοψυχία στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ιδιαίτερη επίσης συζήτηση έγινε για τη θωράκιση του αστυνομικού προσωπικού από τον Covid-19, τονίζοντας στον κ. Υπουργό ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα επειδή δεν εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν γίνονται προληπτικοί έλεγχοι, ιδίως δε στις περιοχές που έχουν ήδη τεθεί σε επίπεδα συναγερμού 3 και 4. Ζητήσαμε να υλοποιηθούν οι προτάσεις μας όπως έχουν κατατεθεί στον Ε.Ο.Δ.Υ. και στο Αρχηγείο μετά από συναντήσεις μας με σχετικά Υπομνήματα και κυρίως η πρότασή μας για άμεση εκπαίδευση αστυνομικού υγειονομικού προσωπικού με στόχο τη διενέργεια των rapid tests. Ως άμεση αντίδραση στο αίτημά μας, ήταν: α)η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Υπουργού με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Δ.Υ., κ. Παναγιώτη ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ, από τον οποίο ζήτησε, σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, να ξεκινήσει η διενέργεια προληπτικών τεστ συντονισμένα και όπου χρειάζεται τάχιστα κατ’ εφαρμογήν των υγειονομικών πρωτοκόλλων και β) η εντολή του προς τη Φυσική Ηγεσία για την άμεση έναρξη διαδικασίας εκπαίδευσης του αναγκαίου προσωπικού για τη διενέργεια rapid tests.

Τέλος, θίξαμε το μείζον ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης του αστυνομικού προσωπικού, ιδίως δε την έγκριση των κονδυλίων ύψους 1.000.000 ευρώ, για τη χορήγηση περισσότερων δανείων από το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., δεδομένου ότι έχει ήδη εγκριθεί σχετική μας πρόταση από το Διοικητικό του Συμβούλιο. Ο κ. Υπουργός μας ενημέρωσε ότι αποδέχθηκε το εύλογο αίτημά μας και σήμερα θα υπογράψει την τροποποίηση του προϋπολογισμού, με σκοπό την αποδέσμευση νέων πιστώσεων και την χορήγηση νέων δανείων στους μετόχους.

Με τη σημερινή συνάντηση, η Ομοσπονδία μας προσβλέπει στην επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών επίλυσης, τόσο των προαναφερθέντων θεμάτων όσο και πολλών άλλων, γνωστών σε όλους, για τα οποία παρεμβαίνουμε σε κάθε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία αγωνιζόμαστε συμμορφούμενοι με τις νέες υγειονομικές συνθήκες, ελπίζουμε να λειτουργήσει επ’ ωφελεία της Ελληνικής Αστυνομίας και του ανθρώπινου δυναμικού της και όχι να καταστεί μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος