Αρχική E.K.A. Π.Ο.ΑΣ.Υ: Διοικητική μέριμνα και επιχειρησιακή ικανότητα Ελληνικής Αστυνομίας

Π.Ο.ΑΣ.Υ: Διοικητική μέριμνα και επιχειρησιακή ικανότητα Ελληνικής Αστυνομίας

538
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Προς: 1) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

           2) Τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

           3) Τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ

           4) Τον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

Κοιν.: Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόριο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

 

Θέμα: «Διοικητική μέριμνα και επιχειρησιακή ικανότητα Ελληνικής Αστυνομίας»

 

Κύριοι Υπουργοί,

Κύριε Γενικέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις μετακινήσεις διμοιριών και τη λήψη εκτάκτων μέτρων αστυνόμευσης σε διάφορες περιοχές της Χώρας, γίναμε και πάλι μάρτυρες απαράδεκτων καταστάσεων, τις οποίες οφείλουμε να σας επισημάνουμε, όπως επιτάσσει ο θεσμικός μας ρόλος, προκειμένου να γνωρίζετε το μέγεθος του προβλήματος και να μην υποπέσετε τυχόν θύματα παραπληροφόρησης, και ως εκ τούτου, να μην αναζητήσετε ευθύνες και κυρίως να μην διορθώσετε τα όσα φαιδρά, μας έχουν γίνει γνωστά από τους συναδέλφους μας.

Για άλλη μια φορά είμαστε υποχρεωμένοι να σας καταγγείλουμε την αδυναμία παροχής ικανής διοικητικής μέριμνας στις αστυνομικές δυνάμεις που δρούσαν στη Λέσβο, το Σαββάτο, με αποτέλεσμα, στην εύλογη αγανάκτηση και απορία των συναδέλφων μας για την κραυγαλέα απουσία της διοίκησης, να προστρέξει η Πρωτοβάθμια Ένωση -μέλος μας, και να εξασφαλίσει, τουλάχιστον, τη σίτισή τους.

Επίσης, οφείλουμε να σας επισημάνουμε καταγγελίες περί έλλειψης επιχειρησιακής ικανότητας, παρότι δεν υπεισερχόμαστε σε τέτοιου είδους ζητήματα. Το να επιχειρείς, όμως, συλλήψεις ατόμων που φέρονται ότι προκαλούν τα επεισόδια και τις ταραχές μέσα σε έναν όχλο, είναι λίαν επιεικώς, απαράδεκτο! Αδιάψευστος δε μάρτυρας είναι οι ευτυχώς μόνο τραυματισμένοι συνάδελφοί μας, σε ένα περιστατικό που από τύχη δεν υπήρξε μοιραίο για τους ίδιους.

Παράλληλα, στη Μαγνησία, όπου διεξήχθη ο τελικός κυπέλλου Ελλάδος  και μετακινήθηκαν δυνάμεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δεν υπήρχε και εδώ καμία πρόβλεψη διοικητικής μέριμνας, οπότε και πάλι η Πρωτοβάθμια Ένωσή μας πήρε την πρωτοβουλία να προσφέρει φαγητό και να τακτοποιήσει τη σίτιση των συναδέλφων στο ξενοδοχείο που διέμεναν.

Τα όσα συνοπτικά σας περιγράφουμε, υποκρύπτουν όσα βεβαίως αντιλαμβάνεστε και οι ίδιοι, αναφορικά με τις δραματικές ώρες που έζησαν οι συνάδελφοί μας, εκτός κι αν στην Ηγεσία έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι η Ελληνίδα και ο Έλληνας Αστυνομικός έχουν πάψει να είναι άνθρωποι και ότι αντιμετωπίζονται είτε ως «αριθμοί» είτε ως «αναλώσιμα».

Επειδή μας είναι αδιανόητο να συμφωνήσουμε, πόσω μάλλον να αποδεχθούμε την επανάληψη τέτοιων καταστάσεων, που μόνο σε εικόνα τσίρκου, παραπέμπουν, σας ζητάμε με την παρούσα επιστολή μας να διερευνήσετε τα γεγονότα και να απαντήσετε στα ερωτήματα που τίθενται, «αυτεπάγγελτα», για το επίπεδο της διοικητικής μέριμνας, για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα ενεργειών της διοίκησης, αλλά και εν τέλει, για τη γενική εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σε τέτοιας έκτασης επιχειρήσεις.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι τις απαντήσεις σας, τις αναμένει το σύνολο του Αστυνομικού Προσωπικού, που μετά τα Μνημόνια και την οικονομική κρίση, ήλπιζε σε μια υπηρεσιακή κανονικότητα, τέτοια που σε τίποτε να μη θυμίζει «τον παλιό κακό μας εαυτό». Αλίμονο αν σήμερα η Ηγεσία δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει ότι σε έκτακτες και αναπόφευκτες μετακινήσεις αστυνομικών ανά την επικράτεια, μπορεί να υποστηριχθούν θέματα όπως αυτά της διοικητικής μέριμνας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας!

Με τι καρδιά και τι ψυχή ο απλός αστυνομικός, αλλά και το συνδικαλιστικό μας κίνημα στο σύνολό του, καλείται άραγε να πιστέψει ότι είστε σε θέση να δώσετε λύση στα διαχρονικά και πολύπλοκα ζητήματα του Κλάδου μας;

Στο χέρι σας είναι να μας αποδείξετε το αντίθετο και να μας εκπλήξετε ευχάριστα. Σε διαφορετική περίπτωση το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εντολοδόχων του, όπως πολύ καλά γνωρίζει να κάνει, χρόνια τώρα.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος