Αποκαταστήση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και αστυνομίας
Κεντρικό στόχο να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και αστυνομίας περιλαμβάνουν οι προγραμματικές θέσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση.
Προανήγγειλε μεταξύ άλλων 238 «αστυνόμους γειτονιάς», αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και Δικαστικούς αστυνομικούς. Είπε ότι ήδη 80 αστυνομικοί και 50 οχήματα έχουν αποδεσμευτεί από την φύλαξη μη πολιτικών προσώπων ενώ επισήμανε ότι παραμένουν άλλοι 3.500 αστυνομικοί από τους οποίους ευελπιστεί να αποδεσμεύσει ακόμα 500.
Μιλώντας στη Βουλή επισήμανε πως «Ζούμε σε ένα νέο περιβάλλον εγκλήματος και ασφάλειας. Έχουμε εγκληματικότητα που προσβάλει την ασφάλεια των πολιτών και προσβάλει την Δημοκρατία. Πρέπει να δούμε πως θα το διαχειριστούμε με όρους Συνταγματικότητας».
Υποστήριξε ότι έργο της νέας αστυνομίας δεν αποτελεί μόνο η καταστολή των εγκληματικών φαινομένων αλλά και η πρόληψή τους ενώ έκανε λόγο για «επιστημονική και κοινοτική αστυνόμευση».
Επισήμανε επίσης την ανάγκη συνεργασίας αστυνομίας -τοπικών φορέων- πολιτών.
Αναφορικά με τον οδικό χάρτη του υπουργείου του είπε πως θα προχωρήσει σε:
– Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου αστυνόμευσης που θα χαράζει πολιτική και θα αναφέρεται στο κοινοβούλιο. Στόχος να προλάβουμε την δυναμική εγκλήματος και όχι να τρέχουμε πίσω από αυτό.
– Αλλαγή της «ταυτότητας του αστυνομικού». Ο σύγχρονος αστυνόμος δεν παίζει κρυφτούλι αλλά έχει να αντιμετωπίσει το «κιλερ καπιταλισμους». Για να τον έχουμε φίλο πρέπει να τον εκπαιδεύσουμε κατάλληλα. Νέα αρχή στην σχέση αστυνομίας – πολίτη. Η συλλογική δράση δεν αποτελεί διατάραξη της τάξης. Η σχέση θα βελτιωθεί αλλά η αστυνομία θα αντιμετωπίζει και αποφασιστικά την εγκληματικότητα. Δεν θα αντιμετωπίζει το πλήθος ούτε ως ομοιογενές ούτε εκ των πρότερων ως εχθρό και επικίνδυνο.
-Συμβολική αλλαγή του τίτλου της ΕΥΠ. Σημαντικό το γεγονός ότι αναλαμβάνει αρμοδιότητες της εξωτερικής και όχι εσωτερικής ασφάλειας που είναι θέμα αστυνομίας.
– Ειδική μόνιμη επιτροπή Βουλής. Θα επανεξεταστεί ο ρόλος των δυνάμεων της αστυνομίας.
-Ίδρυση Δικαστικής αστυνομίας που θα υπάγεται στην Δικαιοσύνη
-Επαναφορά θεσμού αστυνομικού γειτονιάς. Μας χρειάζονται γιατί είναι ο προστάτης των φτωχών.
-Αναβάθμιση και εκπαίδευση των αστυνομικών
-Θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης ΕΛΑΣ που έχει δυσλειτουργικά προβλήματα
-Αναβάθμιση τεχνολογικού εξοπλισμού
-Αναβάθμιση κρίσεων μετατάξεων
-Αποδεσμεύσαμε αστυνομικούς από πάρεργα. Εως σήμερα αν έρχονται σε 80 αστυνομικούς και 50 οχήματα. Παραμένουν 3.500 περιπτώσεις φρούρησης μη πολιτικών προσώπων. Ευελπιστούμε από αυτούς να έχουμε πάνω από 500 αστυνομικούς στους δρόμους και όχι έξω από σπίτια
-Ανανέωση εναέριου στόλου δασοπυρόσβεσης και προμήθειες υλικού.
-Συνήγορος του Αστυνομικού
-Διαφανής έλεγχος σε καταγγελλόμενα περιστατικά ρατσιστικής βίας ή και βασανισμών
-Κατάργηση διατάξεων που αφορούν ασφαλιστικά θέματα για σώματα ασφαλείας.
-Κατάργηση σχετικά με παράταση πέραν 18μηνου της κράτησης μεταναστών
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι περισσότερες παρεμβάσεις δεν έχουν «κόστος» αλλά είναι θεσμικές. «Όπου υπάρχει κόστος έχει κοστολογηθεί» είπε και εξήγησε ότι θα καλυφθεί από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα σημείωσε πως «Η λειτουργία του αστυνομικού γειτονιάς που θα έχει 238 αστυνομικούς με οχήματα δίκυκλα και τηλέφωνα θα ανέλθει σε 6,6 εκατ. ευρώ».
πηγή: defencenet.gr
απο policeonline