Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ανάγνωση με ψυχραιμία της είδησης σχετικά με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου...

Ανάγνωση με ψυχραιμία της είδησης σχετικά με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ειδικά μισθολόγια

823
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάσαμε χθες αλλά και σήμερα με βαρύγδουπους τίτλους ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιβάλλει την αναδρομική επιστροφή μεγάλων ποσών στους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και σε πανεπιστημιακούς καθηγητές και διευθυντές γιατρούς του ΕΣΥ.

Είναι όμως έτσι; Θα «ξαναπαντελονιάσει 500 ευρώ η Συνταγματαρχάρα…» που έλεγε ως άλλος Βερύκιος, ο Αυτιάς;  

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ
Η προσωπική – ταπεινή μου άποψη είναι ότι με τη δήθεν βόμβα Νο2 προσπαθούν ορισμένοι να δημιουργήσουν και πάλι νέες μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες όταν δεν επαληθευθούν θα αυξήσουν περαιτέρω το θυμό των εν αποστρατεία συναδέλφων, ενώ παράλληλα (ακουσίως θέλω να πιστεύω βοηθούμενοι και από άλλα blog και site που επαναλαμβάνουν τέτοιους προκλητικούς τίτλους), επιθυμούν την διατήρηση του κοινωνικού…αυτοματισμού εναντίον μας.

Ας θυμηθούμε καταρχήν ότι το θέμα είναι παλαιό και αναμενόμενο διαβάζοντας την ανάρτηση της 23ης Ιουνίου 2014 στο τότε blog της ΕΑΑΣ Λάρισας όπου είχαμε αναφερθεί στο θέμα με τίτλο «Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων». «Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές οι οποίες έχουν γίνει στις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων. Όπως εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm, 97.8, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε, με ισχυρή πλειοψηφία (22 υπέρ και 7 κατά), ότι είναι αντίθετες στο Σύνταγμα οι περικοπές στις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων. «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη σε δύο μεγάλα ζητήματα. Πρώτον, να δώσει αναδρομικά δύο χρόνων και να αναπροσαρμόσει τις αποδοχές τους στο προ περικοπών διάστημα, δηλαδή τον Ιούλιο του 2012. Ακούστε (ΕΔΩ) το ηχητικό.»
 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

(1)  Καταρχήν πριν μιλήσουμε επί της ουσίας, πρέπει να διαβάσουμε τιακριβώς θα γράφουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτά που δημοσιεύουν και διαλαλούν ως αποκλειστικότητα τα ΜΜΕ, τα γνωρίζαμε από τον Ιούνιο του 2014. Ουδέν νεώτερο από πλευράς ενημέρωσης προσέφεραν.

(2) Το αντικείμενο που διαπραγματεύεται το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους εν αποστρατεία συναδέλφους είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δηλαδή την αντισυνταγματικότητα της αναπροσαρμογής της σύνταξης με το ν.4093/2012 αλλά και την αντισυνταγματικότητα της αναδρομικής ισχύος για το πεντάμηνο του 2012. Δεν κρίνει αντισυνταγματικό το σύνολο του ν.4093/2012. Δεν θα μπορούσε βέβαια η απόφαση να ήταν διαφορετική αφού η προσφυγή με εφέσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο μεμονωμένων συναδέλφων αλλά και των θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων Αξκων έγινε με αυτές τις αιτιάσεις.

(3) Η αλήθεια πάντως είναι ότι για τις συντάξεις υπεύθυνο να αποφανθεί είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο και όσοι γνωρίζουν απορούσαν πως το ΣτΕ απεφάνθη και για τους εν αποστρατεία συναδέλφους. Το δικαιολογήσαμε βέβαια επειδή ο μισθός των εν ενεργεία στελεχών επηρεάζει άμεσα τις συντάξεις των εν αποστρατεία στελεχών.

(4) Τα ερωτήματα που πιθανόν να προκύψουν είναι τα εξής: (α) Η νέα αυτή απόφαση, που αφορά στις συντάξεις όλων των ειδικών μισθολογίων θα εφαρμοσθεί από την κυβέρνηση; Αφήνει περιθώρια μερικής εφαρμογής, όπως έγινε και με τα εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ; (β) Ο νόμος που ψηφίστηκεγια την επιστροφή του 50% στα εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ και στους δικαστικούς λειτουργούς, θα επηρεασθεί θετικά, αρνητικά ή καθόλου; (γ) Η απόφαση θα αφορά όλους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων ή μόνον αυτούς τους ελάχιστους που έκαναν έφεση; Όσοι έκαναν έφεση πρέπει να κάνουν και αγωγή; (δ) Αν αφορά μόνον αυτούς που έκαναν έφεση, τι ρόλο έπαιξαν οι θεσμικές Ενώσεις Αποστράτων Αξκων που πρσέφυγαν κι αυτές;  Όσοι δεν έκαναν έφεση τι πρέπει να κάνουν τώρα;

Συμπέρασμα: Η εν λόγω είδηση δεν είναι …βόμβα για τους αποστράτους και μέχρι να καθαρογραφούν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να αποφανθούν οι ειδικοί, καλό είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Ας πάρουν την σκυτάλη του κοινωνικού αυτοματισμού άλλες κοινωνικές ομάδες. Αρκετά έχουμε λοιδωρηθεί…
Απόστολος Παπαπαρίσης
απο policenet