Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Αποφασίζει το ΣτΕ για αναδρομικά ενστόλων

Αποφασίζει το ΣτΕ για αναδρομικά ενστόλων

1000
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τις επόμενες ημέρες η απόφαση επί του αιτήματος των ενστόλων να συμμορφωθει η κυβέρνηση στις αποφάσεις για την επιστροφή αναδρομικών.

Η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες ημέρες για την αίτηση των ενστόλων που ζητούν να συμμορφωθεί η κυβέρνηση στις αμετάκλητες αποφάσεις  του δικαστηρίου για τις περικοπές των αποδοχών τους.

 Η  τριμελής Επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ, συνήλθε σήμερα σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών ενώ προηγούμενα είχε απορρίψει το αίτημα και των δύο πλευρών (Κυβέρνησης και ενστόλων) να παρασταθούν στην διάσκεψη, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Η διάσκεψη της επιτροπής  δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί σε ημερομηνία  που θα καθορίσει ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Ρίζος.

  Επισημαίνεται ότι   η Επιτροπή Συμμόρφωσης μπορεί να αναγνωρίσει προσωπική ευθύνη  προς αποζημίωση σε υπουργό ή όποιον άλλον αρμόδιο κρατικό λειτουργό ή φορέα,  κρίνει ότι ευθύνεται για την μη συμμόρφωση προς την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους ενστόλους.

Τα ποσά που ἐχουν έως σήμερα επιδικασθεί από την επιτροπή δεν είναι υψηλά, αλλά «ενδεικτικά» ενώ κυρίως στιγματίζουν την συμπεριφορά απαξίωσης του κρατικού λειτουργού προς τις αμετάκλητες και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Ιανουάριο έκρινε ομόφωνα  ότι οι περικοπές των αποδοχών των εσντόλων που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012 είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την Κυβέρνηση να καταβάλει τις διαφορές των αποδοχών τους.

  Όμως, η κυβέρνηση έως σήμερα δεν έχει συμμορφωθεί  με  την απόφαση του ΣτΕ και για το λόγο αυτό οι ένστολοι κατέθεσαν τον περασμένο μήνα αιτήσεις στην Επιτροπή Συμμόρφωσης.

Με την αίτησή τους ζητούν να εφαρμόσει  η κυβέρνηση την αμετάκλητη δικαστική απόφαση της Ολομέλειας καθώς και να της επιβληθούν  κυρώσεις

Συγκεκριμένα κατέθεσαν αιτήσεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία  Αξιωματικών Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι εκτός από τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Ρίζο, μέλη της Επιτροπής είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Δημήτρης Αλεξανδρής.

της Κατερίνας Κατή

απο thetoc.gr