Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ασφαλιστικό, ΤΕΑΠΑΣΑ, μεταναστευτικό, μεταθέσεις, αποφάσεις ΣΤΕ: Τα καυτά θέματα που θα κυνηγήσει...

Ασφαλιστικό, ΤΕΑΠΑΣΑ, μεταναστευτικό, μεταθέσεις, αποφάσεις ΣΤΕ: Τα καυτά θέματα που θα κυνηγήσει η ΠΟΑΣΥ το φθινόπωρο

918
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ανάβουν οι μηχανές στις τάξεις των συνδικαλιστικών σωματείων καθώς μετά και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, επέρχεται σειρά μεταβολών σε διάφορες πτυχές της υπηρεσιακής ζωής των αστυνομικών, εν ενεργεία και μη.

Σε συνεδρίαση που έγινε χθες εξετάστηκαν τα σημαντικότερα ζητήματα προκειμένου να σχεδιαστούν οι περαιτέρω δράσεις της Ομοσπονδίας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ:

Συνεδρίασε χθες, 26/8/2015, στην Αθήνα, το Γενικό Συμβούλιο των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων, προκειμένου υπάρξει εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας πληρέστερη ενημέρωση για τις ενέργειές της, αλλά και σαφής τοποθέτηση των Ενώσεων επί συγκεκριμένων κρίσιμων θεμάτων που εξακολουθούν να μας απασχολούν, σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικοοικονομικών εξελίξεων, με αποκορύφωμα την διενέργεια των πρόωρων εκλογών, εντός του προσεχούς μηνός Σεπτεμβρίου.

Α. Ως γνωστόν, η Κυβέρνηση εντελώς αιφνιδιαστικά, παραμονές τoυ Δεκαπενταύγουστου επιχείρησε να ανατρέψει τον ισχύοντα μνημονιακό νόμο 3865/10 για το ασφαλιστικό των ενστόλων. Από την πρώτη στιγμή το Προεδρείο της Ομοσπονδίας σύσσωμο παρενέβη κατά την ολονύχτια κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η προεργασία, που είχαμε κάνει σε συνδυασμό με τη στήριξη της Πολιτικής Ηγεσίας όσο και εκπροσώπων των Πολιτικών Κομμάτων, που είχαν σε προγενέστερο χρόνο υιοθετήσει το δίκαιο αίτημά μας για θωράκιση των ενστόλων από τα επερχόμενα βάρβαρα μέτρα και χαρακτηρισμό του επαγγέλματος ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του ισχύοντος ασφαλιστικού νόμου με τροπολογία που απεδέχθη ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας. Ωστόσο, η ψήφιση του 3ου Μνημονίου αγγίζει και εμάς ως εργαζόμενους μέσα από την υπερφορολόγηση που προβλέπει, και γι’ αυτό δεν επιτρέπεται εφησυχασμός για κανέναν.

Β. Οι εξελίξεις όσον αφορά στο ΤΕΠΑΠΑΣΑ και δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιορισμών (δυνατότητα υποβολής φακέλου έως 1/9/2015) υποχρέωσαν την Ομοσπονδία να καταθέσει στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο Υπουργείο Εργασίας σχετικό φάκελο για την ενδεχόμενη μετατροπή του σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (αναλογιστική μελέτη, Καταστατικό, διάφορα αναλογιστικά στοιχεία κλπ), χωρίς να απεμπολούμε την αυτονομία της λειτουργίας του Ταμείου μας και χωρίς να παραβλέπουμε και το κράτος πρόνοιας, επιζητώντας για μια ακόμα φορά από τα Πολιτικά Κόμματα, ενόψει των εκλογών, να δεσμευτούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση εν ευθέτω χρόνω, το ανώτατο συλλογικό όργανο που είναι το Συνέδριο, θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση. Σχετική ενημέρωση έγινε από τον Πρόεδρο του ΤΕΑΠΑΣΑ Ταξίαρχο κ. Αναστάσιο Αναστασάκο, που τόνισε ότι «το Ταμείο είναι στη διάθεση των επιλογών που θα αποφασίσουμε εμείς», καθώς επίσης και από τον αναλογιστή Κώστα Νικολάου, ο οποίος είχε παρουσιάσει στους συνέδρους του 23ου συνεδρίου και τη σχετική μελέτη για την πιθανή μετατροπή του Ταμείου σε αυτοδιαχειριζόμενο (ΤΕΑ).

Γ) Το τρίτο κατά σειράν, αν και εξίσου με τα άλλα σοβαρό ζήτημα, που συζητήθηκε, ήταν το μεταναστευτικό για το οποίο τονίστηκε η παντελής απουσία της Πολιτείας και των δομών αυτής, όπως είναι η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης, με φυσικό επακόλουθο την ανάθεση στην υποστελεχωμένη αστυνομία αρμοδιοτήτων που δεν της αναλογούν, σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα με βαρύνουσα ανθρωπιστική διάσταση. Ενημερώνοντας, το Γενικό Συμβούλιο ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Ταξίαρχος κ. Μενέλαος Κωστάρης, επισήμανε την οξύτητα των προβλημάτων εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και χρηματοδότησης (τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα αναμένεται να αποδώσουν πόρους μετά από ένα εξάμηνο περίπου) κλπ. Επίσης, είπε ότι η Χώρα ζητά έκτακτη χρηματοδότηση μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και ότι σε συνεργασία με το Frontex θα ενισχυθούν με αστυνομικούς οι περιπολίες , ενώ έχουν απλουστευθεί και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καταγραφής των προσφύγων. Κατόπιν δε, των γνωστών παρεμβάσεων του Προεδρείου της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων του Αιγαίου, το Αρχηγείο δεσμεύτηκε για τη διάθεση 250 αστυνομικών στις κατά τόπους Διευθύνεις Αστυνομίας. Από την Ομοσπονδία επισημάνθηκε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος νέων μετώπων (ήδη στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ γνωρίζουμε τι συμβαίνει) και προ αυτής της κατάστασης είναι αναγκαίες οι παρεμβάσεις μας εντός κι εκτός Χώρας και ιδίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω και της εκπροσώπησής μας στην EuroCop.

Δ) Το Γενικό Συμβούλιο, εξήρε την άμεση αντίδραση του Προεδρείου και τη θετική κατάληξή της όσον αφορά το «ασφαλιστικό» και εξετάζοντας τις μορφές της αγωνιστικής μας δράσης, λαμβάνοντας υπόψη του και το νέο μοντέλο παρεμβάσεών μας (π.χ. την πρόσφατη συνεδρίαση του διευρυμένου Δ.Σ. στις Σκουριές) ανέπτυξε τον προβληματισμό του για τη σκοπιμότητα της πραγματοποίησης της ήδη εξαγγελθείσης πανελλαδικής κινητοποίησης για τις 4/9/2015 στη Θεσσαλονίκη, από τη στιγμή που ήδη θα έχει ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Δεδομένου ότι οι λοιπές Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας τάχθηκαν αφενός υπέρ της αναστολής της πανελλαδικής κινητοποίησης, αφετέρου δε υπέρ της συμμετοχής στη διαμαρτυρία της ΑΔΕΔΥ την 5/9/2015, η Ομοσπονδία μας έθεσε το θέμα στο Γενικό Συμβούλιο, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων τάχθηκε επίσης υπέρ της αναστολής της κινητοποίησης αυτής, αλλά πρότεινε να προβούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την επομένη ημέρα (5/9/15), εξουσιοδοτώντας την Εκτελεστική Γραμματεία για την εκδήλωση-ανάπτυξη των όποιων πρωτοβουλιών. Ακολούθως, συνεδρίασε σήμερα (27-08-2015) η Ε.Γ. όπου επικυρώθηκε η χθεσινή απόφαση του Γ.Σ., εξειδικεύοντας περαιτέρω τις ενέργειές της στη 80η ΔΕΘ.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η επικοινωνία με τα Πολιτικά Κόμματα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να μας γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους επί των ήδη ψηφισθέντων μέτρων, όσο και για τα λοιπά αιτήματά μας (Ψήφισμα 24ου Πανελλαδικού Συνεδρίου). Το χαιρετισμό της Φυσικής και της Πολιτικής Ηγεσίας μετέφεραν στο Γενικό Συμβούλιο ο Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Δήμου, Προϊστάμενος του Κλάδου Ανθρώπινου Δυναμικού και ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης, Διευθυντής του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού, οι οποίοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους και ευχήθηκαν καλή δύναμη στη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας. Τόνισαν δε, ότι έχει δρομολογηθεί σειρά θεσμικών αλλαγών σε συνεργασία με την Ομοσπονδία που δεν ολοκληρώθηκαν όμως λόγω παραίτησης της κυβέρνησης.

Τοποθέτηση έγινε και από τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Δημήτριο Πολύζο, Προϊσταμένου του Γραφείου Μεταθέσεων Προσωπικού, ο οποίος είπε ότι έχει συσταθεί επιτροπή για την αναθεώρηση του π.δ. 100/2003 στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ για την βελτίωσή του. Διέψευσε δε ότι η επιτροπή έχει καταλήξει στο τελικό κείμενο του προσχεδίου π.δ., όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο. Οι δε προτάσεις – προσθήκες στο νέο π.δ., τελούν υπό την κρίση του Συμβουλίου Επικρατείας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ιωάννης Κατσιαμάκας.

Οι εργασίες του Γ.Σ. έκλεισαν με την λεπτομερή ανάλυση του Αντιπροέδρου Οικονομικών κ. Βασιλείου Πανταζή, όσον αφορά στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, στον νικηφόρο αγώνα που δώσαμε για την διατήρηση του ν.3865/2010, στο ΤΕΑΠΑΣΑ και στην κατάθεση του σχετικού φακέλου για τους Τομείς Επικούρησης αυτού, στο ειδικό μισθολόγιο και την πλήρη συμμόρφωση της πολιτείας προς τις αποφάσεις του ΣτΕ (καταβολή και του υπολοίπου 50%, ως αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών (ν. 4093/12), ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης Γερακαράκος κάλεσε τις Ενώσεις σε διαρκή ετοιμότητα διότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.
πηγη