Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Αύξηση 223,22% στην είσοδο λαθρομεταναστών στην Ελλάδα

Αύξηση 223,22% στην είσοδο λαθρομεταναστών στην Ελλάδα

883
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα..

Αναφέρεται μάλιστα πως σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, μόνο στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση κατά 223,22% των παράτυπων εισόδων στη χώρα ενώ «υπολογίζονται σε 165.000 οι άνθρωποι που διέσχισαν παράνομα τη Μεσόγειο μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 (συγκριτικά με 60.000 ολόκληρο το 2013)».

Η κατακόρυφη αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν) και Βόρειας Αφρικής.

Σημειώνεται μάλιστα πως οι απόπειρες παράνομης διέλευσης έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

Το έγγραφο υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων Νίκο Χουντή προς απάντηση ερωτήματος του κ. Λευτέρη Αυγενάκη (ΝΔ).

Ο κ. Χουντής επισημαίνει μεταξύ άλλων το ρόλο του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου υπογραμμίζει ότι η χώρα επιδιώκει τη λήψη μέτρων για την προώθηση στην πράξη, της αρχής της αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής ευθυνών (burden sharing) μεταξύ των κρατών- μελών, αρχή που κατοχυρώνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ μεταξύ των κρατών- μελών στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου.

Υποστηρίζει επίσης τη δημιουργία δεσμευτικού συστήματος αναλογικής κατανομής προσφύγων ή ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως το μέγεθος των μεικτών μεταναστευτικών ροών, το μέγεθος και τον πληθυσμό των κρατών- μελών, αλλά και τους ιδιαίτερους δεσμούς που μπορεί να έχουν οι υπήκοοι τρίτων κρατών με συγκεκριμένο κράτος- μέλος της ΕΕ.

πηγη