Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Βασίλης Κικίλιας: “H Ελλάδα είναι μια πολύ ασφαλής χώρα”

Βασίλης Κικίλιας: “H Ελλάδα είναι μια πολύ ασφαλής χώρα”

846
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνέντευξη του Κικίλια στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» με αφορμή την επίσκεψή του στις ΗΠΑ

«Η Ελλάδα είναι μία πολύ ασφαλής χώρα για τους κατοίκους της, τα εκατομμύρια των επισκεπτών της και τους επενδυτές» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, στην ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» (ΕΚ), με την ευκαιρία της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως σημειώνεται, από μεθαύριο Κυριακή 26 Οκτωβρίου, «ο κ. Κικίλιας πραγματοποιεί υψηλού επιπέδου επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες» και στην αποκλειστική συνέντευξή του προς τον «ΕΚ» μίλησε για τις συναντήσεις που θα έχει στην Ουάσιγκτον με Αμερικανούς αξιωματούχους για θέματα ασφαλείας και «έπλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας».

Στην ερώτηση ότι «λέγεται πώς η επίσκεψή σας στις ΗΠΑ γίνεται για να ζητήσετε βοήθεια για την πάταξη τρομοκρατών του ISIS και άλλων που μπαίνουν στην Ελλάδα και πώς το σχολιάζετε αυτό;», ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Είναι αυτονόητο ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για μία συνολική προσέγγιση των ζητημάτων ασφάλειας, που όλοι αναγνωρίζουν. Είναι ζητήματα που έχουν κατά κύριο λόγο διεθνικό χαρακτήρα και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομική και κοινωνική ζωή των σύγχρονων κοινωνιών».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τόνισε: «Σήμερα, είναι γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε ιδιαίτερη εγρήγορση για να σβήσει η φωτιά που έχει ανάψει σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αυτονόητη και η διεθνής συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για το θέμα αυτό. Η αλήθεια όμως είναι ότι στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα, δεν υπάρχει ζήτημα ύπαρξης θυλάκων τζιχαντιστών. Από εκεί και πέρα, η γειτνίαση και η ευρύτερη γεωπολιτική θέση της χώρας επιβάλλουν εγρήγορση και επιφυλακή, κάτι που συνεπάγεται με την εξασφάλιση της συνεργασίας με όλους αρμόδιους φορείς και τις Υπηρεσίες Ασφάλειας».

Σε ερώτηση «ποια άλλα θέματα θα συζητήσετε στην Ουάσιγκτον και με ποιους;», ο κ. Κικίλιας επισήμανε:

«Όπως προανέφερα, τα θέματα ασφαλείας έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα και η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών έχει αποδείξει ότι συνεχώς δημιουργούνται νέες μορφές και νέες εστίες κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει τόσο επαναξιολόγηση των ήδη υπαρχόντων πολιτικών όσο και να εξετάσουμε την υιοθέτηση νέων πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων. Ειδικά, αυτή τη χρονική περίοδο, η χώρα μας δέχεται ένα πρωτοφανές κύμα παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, λόγω των δυσμενών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα του πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ. Αυτό με δεδομένη την ύπαρξη άνω των δύο εκατομμυρίων μεταναστών στη χώρα, δημιουργεί μία τεράστια οικονομική και κοινωνική πίεση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε ήδη θέσει το θέμα ζητώντας την ενεργή στήριξη και αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων μας σε όλα τα ευρωπαϊκά fora. Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ είναι μία πολυπολιτισμική κοινωνία και έχει αναπτύξει επιτυχημένες πολιτικές τις τελευταίες δεκαετίες, η συνεισφορά της σε τεχνοκρατικό επίπεδο για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των υπηρεσιών μας είναι πολύ σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό, θα έχω συναντήσεις με τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Director of National Intelligence), αντιστράτηγο κ. James R. Clapper, με τον διευθυντή της CIA, John O. Brennan, τον διευθυντή του FBI, James Comey, τους γενικούς διευθυντές του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο (National Security Council), Charlie Cupchin, αρμόδιου για την Ευρώπη για θέματα αντιτρομοκρατίας, Avery Alpha, καθώς και με τη συντονίστρια θεμάτων αντιτρομοκρατίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρέσβη Tina Kaidanow».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στον «ΕΚ»:

«Στο σημείο όμως αυτό, θα μου επιτρέψετε να κάνω μία ακόμη παρατήρηση. Η Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια και παρά τις γνωστές οικονομικές δυσκολίες που πέρασε, όχι μόνο κατάφερε να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά το σημαντικότερο διατήρησε την κοινωνική ειρήνη και αποτέλεσε έναν διαχρονικό πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Όπως κατανοείτε, αυτό είναι μία σημαντική παράμετρος, που αποδεικνύει τόσο την πολιτική βούληση όσο και την ικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια».

Απαντώντας στην ερώτηση ότι «φαίνεται πως η εγκληματικότητα μειώνεται στην Ελλάδα και εάν ναι, πού οφείλεται;», ο κ. Κιλίκιας σημείωσε:

«Όπως πολύ σωστά παρατηρείτε, τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μία σταθερή και συνεχόμενη μείωση των δεικτών εγκληματικότητας σε όλες τις βασικές κατηγορίες αδικημάτων. Κάτι που αναβαθμίζει το περιβάλλον και τις συνθήκες ασφαλείας της χώρας και επιβεβαιώνει τον επιτυχημένο στρατηγικό σχεδιασμό, τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον τομέα της συνολικής αστυνομικής ανταπόκρισης της παραβατικής συμπεριφοράς. Θα σας το πω όσο πιο απλά μπορώ: Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα και για τους κατοίκους της και για τα εκατομμύρια των επισκεπτών της και για τους επενδυτές».

Τέλος, στην ερώτηση «τι είναι η Ομογένεια της Αμερικής για εσάς και με ποιους εκπροσώπους της Ομογένειας θα συναντηθείτε;», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανέφερε:

«Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει όπου υπάρχουν Έλληνες. Και Έλληνες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ειδικά στην Αμερική, η ελληνική κοινότητα για πάνω από 100 χρόνια έχει αποδείξει ότι μπορεί να διακρίνεται και να προκόβει σε ένα από τα δημιουργικά και συνάμα ανταγωνιστικά περιβάλλοντα. Άρα, πέρα από τους ψυχικούς και συναισθηματικούς δεσμούς που έχω με τους συμπατριώτες μου, τρέφω και απεριόριστα συναισθήματα σεβασμού και εκτίμησης για ό,τι έχουν πετύχει. Και τολμώ να πω ότι πολλές φορές η ευαισθησία σας, η συνεισφορά σας και η μαχητικότητά σας για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, είναι μεγαλύτερη και από όλων μας που ζούμε στην Ελλάδα».

Καταλήγοντας, πρόσθεσε:

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, θα έχω τη χαρά να συναντηθώ με εκπροσώπους της Ομογένειας στην Ουάσιγκτον και στο Σικάγο και να παραστώ στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το American Jewish Committee του Σικάγου και το Hellenic American Leadership Council για την “Ημέρα του Όχι”. Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να πω ότι αποτελεί εξαιρετική τιμή για εμένα το γεγονός ότι θα είμαι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει το Fletcher School /Tufts University σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής».

απο policenet