Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Διαχρονικά αναποτελεσματική η χώρα μας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Διαχρονικά αναποτελεσματική η χώρα μας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

842
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα αποτελούν σήμερα δύο από τις σοβαρότερες απειλές για τη διεθνή κοινότητα, αλλά πρώτα και κύρια για τη χώρα μας, που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Πρέπει, επιτέλους, η χώρα μας να αντιμετωπίσει ορθολογικά το φαινόμενο της τρομοκρατίας.

Δεν αρκούν οι λεκτικές καταδίκες. Πρέπει να καταδικάσουμε το φαινόμενο στην πράξη, καταδικάζοντας τους παράγοντες που το κάνουν και ανθεί στη χώρα μας.

Οι παράγοντες αυτοί είναι η διαφθορά, η φαυλοκρατία, η αναξιοκρατία, η διάλυση του κράτους, ο δημόσιος χώρος των ημετέρων, των φίλων, των “κολλητών” και των κάθε λογής παρατρεχάμενων κομματαρχών. Είναι, σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα της παρακμής. Οι παράγοντες αυτοί είναι πάγιοι, διάχυτοι και αδιάλειπτα παρόντες στη χώρα μας.

Στους παραπάνω παράγοντες πρέπει να συμπεριληφθούν και όλες οι κοινωνικές παθογένειες που γέννησε η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, που οι Έλληνες τη βιώνουν δραματικά στην καθημερινότητά τους.

Για τον αποτελεσματικό έλεγχο της τρομοκρατίας απαιτείται πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης του φαινομένου, σε συνδυασμό με μια ορθολογική πολιτική δημόσιας ασφάλειας.

Για μια ορθολογική πολιτική δημόσιας ασφάλειας απαιτείται επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της αποστολής της Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, μεταρρύθμιση στην οργάνωση και τη λειτουργία της, αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες και σαφής καταγραφή της πραγματικών διαστάσεων του φαινομένου που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς και των παραγόντων που το τροφοδοτούν.

Από την άλλη μεριά, στον τομέα της κοινωνικής πρόληψης θα πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, να εμπεδωθεί η αξιοκρατία, να παταχθεί η αδιαφάνεια και φυσικά να μειωθούν οι δείκτες κοινωνικής παθογένειας (ανεργία, φτώχεια, ανισότητες, έλλειψη ευκαιριών, κλπ) που κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
 
Πρέπει να αποδείξουμε στην πράξη την αταλάντευτη βούλησή μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία.
Η χώρα μας θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη βελτίωση και την εναρμόνιση του κοινοτικού νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος να αποτελέσει η ΕΕ πόλο έλξης τέτοιων φαινομένων μεγάλης κλίμακας.
 
Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί με ευχολόγια, εξαγγελίες προθέσεων, αοριστολογίες και ρηχές λεκτικές καταδίκες του φαινομένου.
Θα συμβεί μόνο με το κόψιμο του ομφάλιου λώρου της χρηματοδότησης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας από τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από εγκληματικές δραστηριότητες και την ταυτόχρονη δημιουργία μιας ανοιχτής κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους._

 ( Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της χώρας μας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη. )