Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΕΛ.ΑΣ: Δοκίμασε μη επανδρωμένα συστήματα σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

ΕΛ.ΑΣ: Δοκίμασε μη επανδρωμένα συστήματα σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

936
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Tο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου DARIUS, πραγματοποίησε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου…

στην περιοχή Αλυκές Αναβύσσου άσκηση πεδίου και επίδειξη των αποτελεσμάτων της μέχρι σήμερα συλλογικής ερευνητικής προσπάθειας από δημόσιους, ιδιωτικούς και ακαδημαϊκούς φορείς εννέα κρατών – μελών της ΕΕ, για την αξιοποίηση της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων συστημάτων σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης.

Σκοπός του ερευνητικού έργου DARIUS είναι να διαμορφωθεί το κατάλληλο τεχνολογικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα κοινής χρήσης και αξιοποίησης σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης, καινοτόμων τεχνολογικών μέσων και πόρων που παράγονται από διαφορετικούς κατασκευαστές και ανήκουν σε διαφορετικές Υπηρεσίες και Φορείς, τα οποία μπορούν να γίνονται αμοιβαία διαθέσιμα από γειτονικά κράτη σε διασυνοριακές κρίσιμες ανάγκες.

Στο πλαίσιο του σεναρίου της άσκησης και της επίδειξης των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων, μη επανδρωμένα εναέρια και επίγεια οχήματα ανίχνευσαν εστίες πυρκαγιάς, εντόπισαν άτομα εγκλωβισμένα στην πυρκαγιά και μετέφεραν δορυφορικά την εικόνα των επιχειρήσεων κατάσβεσης, διάσωσης και εκκένωσης από το πεδίο δοκιμών στην Ανάβυσσο στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

Στην άσκηση, εκτός των εταίρων της κοινοπραξίας του έργου από τα υπόλοιπα οκτώ κράτη – μέλη της ΕΕ που αναπτύσσουν τη λύση DARIUS, συμμετείχαν το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαυρίου και Κορωπίου, η Ελληνική Αστυνομία (ΑΤ Αναβύσσου), η Τροχαία Κερατέας, καθώς και ο Δήμος Σαρωνικού με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Η άσκηση στην περιοχή της Αναβύσσου ήταν η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση επίδειξης και δοκιμών των δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών της λύσης DARIUS. Οι πρώτες δύο έγιναν στη Γαλλία και αφορούσαν επιχειρήσεις Ερευνας & Διάσωσης με κατάλληλα σχεδιασμένα μη επανδρωμένα μέσα σε θαλάσσιο περιστατικό, καθώς και σε βιομηχανική εγκατάσταση υπό κατάρρευση μετά από σεισμό.

Σημειώνεται ότι, η άσκηση έλαβε χώρα σε ελεγχόμενο ανοικτό χώρο, προκειμένου να μη διαταραχθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής.

policenet