Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Μέχρι τέλος Ιουνίου η οριστική απόφαση του ΣτΕ για τους μισθούς –...

Μέχρι τέλος Ιουνίου η οριστική απόφαση του ΣτΕ για τους μισθούς – συντάξεις στελεχών ΕΔ-ΣΑ

926
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας που αφορά στην εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών να εφαρμοστεί κατά το ήμισυ η αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Εισήγηση που… «πατούσε» σε δημοσιονομικούς λόγους, και σε βάρος της οποίας προσέφυγαν στο ΣτΕ όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις των στελεχών ΕΔ-ΣΑ.

Όλοι τώρα ελπίζουν στο ΣτΕ

Όπως σημειώνουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η προχθεσινή απόφαση του ΣτΕ αφορά καθαρά στη δικαίωση των ιδιωτικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ στους οποίους οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, περικόπηκαν το 2012, αρχικά από 10% έως 20%, και εν συνεχεία κλιμακωτά από 5% έως και 20%, και σε καμία περίπτωση τους στρατιωτικούς. Το γεγονός αυτό όμως, και σε συνάρτηση με την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις μισθών και συντάξεων από τον Αύγουστο του 2012 και ζητούσε την αποκατάστασή τους πλήρως, και με αναδρομική μάλιστα ισχύ, γεννά αισιοδοξία στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για μία νέα θετική δικαστική απόφαση.

Η πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις είχε εφαρμοστεί κατά 50% από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά, παρότι υπήρχε σχετική πρόβλεψη. Επί νέας ωστόσο κυβερνήσεως, το υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενο δημοσιονομικά προβλήματα, ζήτησε επί της ουσίας να παραμείνει η αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων στο 50% (παρόλο που η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει την πλήρη εφαρμογή της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικράτειας), αναγκάζοντας τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ να προσβάλουν την εισήγηση αυτή στο ΣτΕ. Η επικείμενη απόφαση λοιπόν, σε περίπτωση που είναι θετική, θα συνιστά πλήρη δικαίωση για τους στρατιωτικούς, και, βεβαίως, θα καταρρίπτει κάθε επιχείρημα του Δημοσίου (το οποίο σήμερα επιβαρύνεται με πρόστιμα) να μην την εφαρμόσει. Το ζητούμενο βέβαια μετά είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα για την αναγκαστική υλοποίησή της.

Όλοι ελπίζουν σε μία καλή συμφωνία με τους δανειστές, αν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έχει δώσει διέξοδο όσον αφορά στους στρατιωτικούς εξασφαλίζοντας χρήματα από τον προϋπολογισμό του υπουργείου και βάζοντας μπροστά για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 12/06/2015 – Σ.Λ.)