Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Οι εναλλασσόμενες βάρδιες στη δουλειά φέρνουν πρόωρο θάνατο

Οι εναλλασσόμενες βάρδιες στη δουλειά φέρνουν πρόωρο θάνατο

814
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Χρόνια ζωής κόβει η εργασία σε εναλλασσόμενες βάρδιες ενώ προκαλεί και άλλα προβλήματα στην υγεία, όπως διαπιστώνει μια νέα μεγάλη διεθνής έρευνα.

 

Οι άνθρωποι που εργάζονται με εναλλασσόμενες βάρδιες, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ανά περιόδους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο των πνευμόνων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε νοσοκόμες, οι οποίες δούλευαν πότε ημέρα και πότε νύχτα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό προληπτικής ιατρικής “American Journal of Preventive Medicine”, επιβεβαιώνει και παλαιότερα ευρήματα.

Ήδη από το 2007, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει την εργασία σε νυχτερινές βάρδιες στις πιθανές αιτίες καρκίνου, καθώς διαταράσσει το βιολογικό (κιρκαδιανό) ρολόι.

Η νέα ανάλυση έδειξε πως όσες γυναίκες εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες για περισσότερα από πέντε χρόνια, είχαν αυξημένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα από καρδιαγγειακές αιτίες. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες ήταν 11% μεγαλύτερος στις γυναίκες που είχαν εργαστεί για έξι έως 15 χρόνια σε βάρδιες, ενώ ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος (19 έως 23%) για πρόωρο καρδιαγγειακό θάνατο.

Όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου, οι εναλλασσόμενες βάρδιες δεν φάνηκε να σχετίζονται ιδιαίτερα, με εξαίρεση τον καρκίνο των πνευμόνων, που παρατηρήθηκε αύξηση 25% της πιθανότητας θανάτου για όσες είχαν εργαστεί πρωί βράδυ για πάνω από 15 χρόνια.
Όπως έχουν δείξει και άλλες έρευνες, ο ύπνος και η φυσιολογική λειτουργία του βιολογικού ρολογιού παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και στην αποφυγή του καρκίνου.

Πηγή: news.gr

απο police-voice