Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Παροπλισμένοι λόγω κρίσης οι διαπραγματευτές απαγωγών

Παροπλισμένοι λόγω κρίσης οι διαπραγματευτές απαγωγών

772
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κάποιοι από αυτούς ανέλαβαν να χειριστούν κρίσιμες υποθέσεις απαγωγών…Για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, οι αστυνομικοί που αποτελούν την Ομάδα Διαπραγματευτών Ομηριών και Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ., δεν έχουν κάνει εκπαιδευτική συντήρηση-ανανέωση γνώσεων, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Κάποιοι από αυτούς ανέλαβαν να χειριστούν κρίσιμες υποθέσεις απαγωγών, όπως αυτής της 27χρονης Βαρβάρας, και να καθοδηγήσουν τον πατέρα της στις συνομιλίες του με τους απαγωγείς. Τα μέλη της ομάδας, η οποία οργανικά υπάγεται στη Διεύθυνση Χειρισμού Κρίσεων, είναι ή «ήταν» εξαιρετικά εκπαιδευμένα και έχουν συμμετάσχει αποτελεσματικά σχεδόν σε όλες τις απαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι το «modus operandi» των απαγωγέων εξελίσσεται διεθνώς και αυτό απαιτεί την μετεκπαίδευση των αστυνομικών της Ομάδας, η οποία δεν πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας λόγω οικονομικής κρίσης.

Η τελευταία συντήρηση έγινε πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν επιτυχής και είχε την ονομασία «Νικίας».

Ένα άλλο «αγκάθι» είναι αριθμητική αποδυνάμωση της Υπηρεσίας και πάλι για οικονομικούς λόγους αφού δεν υπάρχουν χρήματα για τα ταξίδια και τις εκπαιδεύσεις τους. Στην Αττική, υπηρετούν σύμφωνα με πληροφορίες, 20 ειδικοί διαπραγματευτές, ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται τουλάχιστον 30 άνδρες, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα υπηρετούν 80 άτομα συμμετέχοντας σε σοβαρά περιστατικά ομηριών.

Η Ομάδα Διαπραγματευτών Ομηριών και Κρίσεων ιδρύθηκε το 2003 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και την εκπαίδευση των πρώτων αξιωματικών που την επάνδρωσαν ανέλαβε η Μεγάλη Βρετανία και οι εκπαιδευτές της Scotland Yard.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr
απο policenet