Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Πού έχει τα μάτια της ανοικτά η ΕΛ.ΑΣ λόγω των πολιτικών &...

Πού έχει τα μάτια της ανοικτά η ΕΛ.ΑΣ λόγω των πολιτικών & οικονομικών εξελίξεων

1048
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκεται η ηγεσία ΕΛ.ΑΣ., και αναμένει την απόφαση της Βουλής για το εάν η χώρα θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, προκειμένου να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος.

Αυτό θα θέτει το αστυνομικό προσωπικό σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας με ανάκληση αδειών και σταδιακή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και φύλαξης των εκλογικών κέντρων.

Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Σε συσκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., έχει αποφασισθεί η «χαλαρή» εφαρμογή του σχεδιασμού επιτήρησης των συναλλαγών σε ΑΤΜ, η ασφαλής τροφοδοσία τους, η εμπορική κίνηση σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, χωρίς προς το παρόν να έχει παρουσιασθεί κάποιο βίαιο περιστατικό ή αντιπαραθέσεις που να σχετίζονται με αυτές τις συναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόρρητη διαταγή με την επισήμανση των «κόκκινων» στόχων, που σήμαινε συναγερμό σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής, για τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, εξαιτίας των έκτακτων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, φαίνεται να έχει επικαιροποιηθεί. Θυμίζουμε ότι το υπηρεσιακό έγγραφο που είχε σταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες στις 17 Ιουνίου 2015, καλούσε σε αυξημένη εγρήγορση των αστυνομικών δυνάμεων για την αποτροπή τυχόν κοινωνικών ταραχών.  
Ποια κτήρια βρίσκονται υπό επιτήρηση

Η διαταγή αφορούσε τη γενικότερη επαγρύπνηση που σχετίζεται με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και προέβλεπε την 24ωρη επιτήρηση των παρακάτω «κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων»: Βουλή των Ελλήνων, Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γραφεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γραφεία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Τράπεζα της Ελλάδος – IMF, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, Γραφεία Πολιτικών Κομμάτων, μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, γνωστά ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, όπως και πρεσβείες χωρών Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Ιταλίας.

Οι εντολές που είχαν δοθεί προς τους αστυνομικούς είναι εκτός από την επιτήρηση να διενεργούν ελέγχους όλο το 24ωρο σε όσα άτομα θεωρούν ύποπτα είτε αυτά είναι πεζά είτε σε οχήματα. Οι διοικητές των τοπικών Τμημάτων είναι υπεύθυνοι για την τροποποίηση των μέτρων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Το τελευταίο διάστημα οι άνδρες με πολιτικά που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη δημόσιων κτιρίων έχουν αυξηθεί, ενώ σχεδόν όλες οι δυνάμεις της ομάδας ΔΕΛΤΑ έχουν διατεθεί για την επιτήρηση στόχων (γραφεία κομμάτων, τηλεοπτικοί σταθμοί, υπουργεία).

«Οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν τις κοινωνικές συνθήκες και να είμαστε έτοιμοι για εκδήλωση επιθέσεων. Άλλωστε μεταβάλλονται όλα γύρω μας τόσο γρήγορα. Ευθύνη του κατασταλτικού μηχανισμού είναι αν γίνει το απευκταίο να μη γίνει η χώρα Αργεντινή. Φυσικά και οι πιθανότητες εξέγερσης είναι ελάχιστες αλλά το κράτος πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Δεν ξέρουμε πως μπορεί να αντιδράσει ο λαός αν ξαφνικά βρεθούμε μπροστά σε ένα πιστωτικό γεγονός», έλεγε αστυνομική πηγή.
Στον «χάρτη» πιθανών επιθέσεων 600 σούπερ μάρκετ και 480 υποκαταστήματα τραπεζών

Οι επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν στα χέρια τους μελέτες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στις οποίες έχει γίνει λεπτομερής χαρτογράφηση των οικονομικών στόχων ανά αστυνομική διεύθυνση στην Αττική. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον «χάρτη» υπάρχουν περίπου 600 σούπερ μάρκετ και 480 υποκαταστήματα τραπεζών, τα οποία θεωρούνται περισσότερο πιθανοί στόχοι οργανωμένων συμμοριών και μεμονωμένων ληστών. Η χαρτογράφηση αυτή θα μπορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που το κράτος θα ήθελε να εφαρμόσει ένα ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης κοινωνικών ταραχών. Και αυτό γιατί τα σημεία αυτά θεωρούνται «ευάλωτα» σε περίπτωση αιφνίδιας εξέγερσης, που φυσικά κανείς στην ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει να γίνει, ωστόσο πρέπει να είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει.

thetoc.gr-Παναγιώτης Σπυρόπουλος