Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Στην Ελλάδα όλες οι ειδικές δυνάμεις Αστυνομιών της Ε.Ε

Στην Ελλάδα όλες οι ειδικές δυνάμεις Αστυνομιών της Ε.Ε

825
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην Αθήνα καταφθάνουν το βράδυ της Δευτέρας οι διοικητές όλων των επίλεκτων δυνάμεων αστυνομίας από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου ναλάβουν μέρος στην ετήσια συνάντηση του ATLAS, του οργανισμού αντιτρομοκρατίας δηλαδή, που λειτουργεί στα πρότυπα τής Europol.

Οικοδεσπότης την εφετινή χρονιά είναι η ΕΚΑΜ και στο συνέδριο αναμένεται να αναλυθούν ζητήματα, που άπτονται στο αντικείμενο τών ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, περιστατικά ομηρίας, αεροπειρατείας κλπ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ATLAS

O οργανισμός δημιουργήθηκε μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, τον Σεπτέμβριο του 2001, με στόχο την αποτροπή και διαχείριση παρόμοιων απειλών-περιστατικών στον ευρωπαϊκό χώρο. Στον ATLAS συμμετέχουν περισσότερες από 30 μονάδες ειδικών δυνάμεων σχεδόν από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπής και μάλιστα ορισμένα κράτη συμμετέχουν με δύο μονάδες, όπως η Γερμανία, ενώ στον ATLAS έχει ενταχθεί και η μονάδα της Νορβηγίας.

Οι μονάδες ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και σε θεωρητικό επίπεδο, σε συνέδρια όπως αυτό που διοργανώνεται στην Αθήνα, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο με συνεκπαιδεύσεις.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πέντε “ομάδες έργου” για αντικείμενα ειδικών δυνάμεων αστυνομίας:

    1)Εισβολή σε κτίριο από την EKO Cobra της Αυστρίας
    2)Επιχείρηση σε συρμό και σταθμό του μετρό από τη βρετανική SCO19
    3)Αντιμετώπιση αεροπειρατείας από τη γαλλική GIGN
    4)Αντιμετώπιση πειρατείας σε λεωφορεία και τρένα από την επίσης γαλλική RAID
    5)Θαλάσσια περιστατικά από τη γερμανική GSG 9

Μ.ΑΣΑΡΙΩΤΗΣ

απο bloko.gr