Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Συνάντηση της”ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το φλέγον θέμα των κρατητηρίων.

Συνάντηση της”ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το φλέγον θέμα των κρατητηρίων.

1014
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η ‘’ΕΝΩΜΕΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ’’, με αφορμή το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με την μακροχρόνια κράτηση ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια, μόλις πληροφορήθηκε την άφιξη στην πόλη μας του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κυρίου Χαράλαμπου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, επιδίωξε συνάντηση μαζί του κάτι που έγινε αμέσως αποδεκτό από τον κύριο Υπουργό.

Αντιπροσωπεία της ‘’ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ’’ αποτελούμενη από τους ΔΑΓΚΛΗ Δημήτριο, ΚΑΛΕΥΡΑ Αλέξανδρο, ΚΑΜΠΟΥΡΗ Αναστάσιο, ΚΑΤΣΙΜΠΡΑ Βασίλειο και ΒΑΡΑΓΚΟΥΛΗ Αντώνιο, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κύριο Χαράλαμπο Αθανασίου για το φλέγον αυτό θέμα που αντιμετωπίζουν οι υπηρετούντες συνάδελφοι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια.

 Κατά την διάρκεια της μισάωρης συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συνεννόησης , οι εκπρόσωποι της ‘’ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ’’ είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν λεπτομερώς τις θέσεις, τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που επικρατεί στα αστυνομικά κρατητήρια της πόλης μας επιδίδοντας σχετικό Υπόμνημα στον κύριο Υπουργό.

Κατά την τοποθέτησης του οι εκπρόσωποι της ‘’ΕΝΩΜΕΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ΄΄ έκαναν μνεία και για τα πρόσφατα κρούσματα φυματίωσης σε κρατούμενους του Α.Τ. ΠΑΤΗΣΙΩΝ επιδίδοντας την σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ( Αριθμ. Πρωτ. 090/15-10-2014).

Ο κύριος Υπουργός, ο οποίος αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων μας, μας ενημέρωσε ότι η χωρητικότητα των Φυλακών, ανά την επικράτεια, έχει υπερκαλυφθεί σε ποσοστό άνω του 40% και ενώ οι συνολικές θέσεις είναι 9.000 αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 13.000 κρατούμενοι. Παρόλα αυτά, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανοίξουν οι Φυλακές στα Χανιά καθώς και οι νέες πτέρυγες στην Νιγρίτα Σερρών και στον Νικηφόρο Δράμα, προκειμένου να αυξηθεί η συνολική χωρητικότητα των Φυλακών. Επίσης, μέχρι τέλος του έτους θα τεθεί πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το μέτρο με το ηλεκτρονικό βραχιόλι το οποίο και θα αποσυμφορήσει περαιτέρω τις φυλακές ενώ σύμφωνα με το Νόμο 4274/14 δόθηκε η δυνατότητα αποφυλάκισης σε αρκετούς φυλακισμένους.

-Το επιδοθέν Υπόμνημα-

‘’ΕΝΩΜΕΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ’’
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ : 2014
Θεσσαλονίκη 16-10-2014
ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ :
Τον Αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κύριο Χαράλαμπο Αθανασίου

Κύριε Υπουργέ,

Η ‘’ΕΝΩΜΕΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ’’, ως Συνδικαλιστικός Συνδυασμός, αποσκοπεί στην βελτίωση και προαγωγή των εργασιακών, ασφαλιστικών και οικονομικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των αστυνομικών.

Κύριε Υπουργέ,

Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σχετικά με την μακροχρόνια κράτηση ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά καταστήματα. Ένα γεγονός που αντιβαίνει την κείμενη νομοθεσία, καθώς οι εν λόγω κρατούμενοι, σύμφωνα και με τα φυλακιστήρια τους, πρέπει να μεταφέρονται άμεσα στα αρμόδια σωφρονιστικά καταστήματα.

Από μέρους μας επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε τις προτάσεις – θέσεις μας ώστε να εξαλειφθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία και οι συνάδελφοι μας, και το οποίο δυστυχώς έχει γίνει καθημερινότητα. Η ύπαρξη ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια, ένα μόνιμο πλέον φαινόμενο σε αυτά, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό για τις συνθήκες κράτησής τους. Οι συνάδελφοι μας καλούνται με ελάχιστα μέσα να διαφυλάξουν τόσο την δημόσια όσο και την προσωπική τους ασφάλεια από ανθρώπους για τους οποίους η Ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι χρήζουν σωφρονισμού.

Δυστυχώς όμως, με την ακολουθούμενη τακτική δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του σωφρονισμού των ποινικών κρατουμένων. Και είναι φυσικό, αφού τα αστυνομικά κρατητήρια προορίζονται για κράτηση βραχέως χρονικού διαστήματος και όταν δεν τηρείται το διάστημα αυτό, οι κρατούμενοι αποκτούν αντικοινωνική συμπεριφορά.

Κύριε Υπουργέ,

Το πρόβλημα αυτό είναι ακόμα πιο σύνθετο, αφού σε συνάρτηση με το πρόβλημα του κορεσμού των αστυνομικών κρατητηρίων, υπάρχει και το ανεπίλυτο πολλές φορές φαινόμενο των ελλιπών μέτρων υγιεινής. Οι συνάδελφοι μας που υπηρετούν είτε μόνιμα, είτε περιστασιακά ως Φρουρά κρατητηρίων, έχουν μετατραπεί επί της ουσίας σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους,
Κύριε Υπουργέ,

Η ‘’ΕΝΩΜΕΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ’’ ζητάει την παρέμβασή σας προκειμένου :

1) Να υπάρξει άμεση προώθηση των ποινικών κρατουμένων που κρατούνται στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα σωφρονιστικά καταστήματα για τα οποία αυτοί προορίζονται, μέσα στον απόλυτα προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις χρόνο (άρθρο 66 παρ.6 του Π.Δ. 141/1991).
2) Να προβλεφθεί η δυνατότητα μη παραλαβής κρατουμένων από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες όταν στα κρατητήριά τους υπάρχει πληρότητα ή όταν δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφάλειας και τους όρους υγιεινής.
3) Να γίνεται συνεκπαίδευση Σωφρονιστικών υπαλλήλων με την Ελληνική Αστυνομία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
4) Οι Αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες διατίθενται σε μέτρα τάξης στις αίθουσες του Δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης ,να μην απασχολούνται με καθήκοντα που δεν είναι της αρμοδιότητας τους.

KENTΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ”ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

απο enomenithessaloniki.gr