Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Όλα τα δεδομένα για τους ασυρμάτους ΤΕΤRA της ΕΛ.ΑΣ. – Εκτιμήσεις Αξιωματικού...

Όλα τα δεδομένα για τους ασυρμάτους ΤΕΤRA της ΕΛ.ΑΣ. – Εκτιμήσεις Αξιωματικού του Αρχηγείου

1018
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε πλήρη ακινησία παρέμεναν από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και πριν από μερικά εικοσιτετράωρα οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών TETRA.

Αν και η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις 22 Δεκεμβρίου, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου ξεκίνησαν πριν από λίγες μόλις ημέρες και ύστερα από πίεση των δύο εταιρειών που εμπλέκονται, η πρώτη στη δωρεά (Lamas Pinto Consultants Corporation) και η δεύτερη (SEPURA) στην εγκατάσταση του συστήματος επικοινωνιών TETRA.

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΗΝΩΝ

Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες πληροφορίες, λόγω των μέχρι σήμερα καθυστερήσεων τίθεται εν αμφιβόλω το σχέδιο (αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ) για επέκταση του δικτύου και εκτός του Νομού Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε ικανοποιήσει καμιά από τις συμβατικές υποχρεώσεις που προέκυπταν από τη σύμβαση της 22ας Δεκεμβρίου, παρότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε την παραμικρή δημοσιονομική επιβάρυνση.

Ενδεικτικά, οι επιτελείς του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχαν μέχρι πρότινος υποδείξει στους τεχνικούς της SEPURA τα σημεία όπου θα γινόταν η εγκατάσταση του κέντρου μεταγωγής και των σταθμών βάσης του συστήματος. Πριν από λίγες μόλις ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αποφασίστηκε η «καρδιά» του συστήματος TETRA να εγκατασταθεί σε πρώην ολυμπιακό ακίνητο που έχει παραχωρηθεί για χρήση στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ μεικτά κλιμάκια τεχνικών της εταιρείας και αστυνομικών πραγματοποίησαν (στη διάρκεια της εβδομάδας) αυτοψία σε σημεία που πρόκειται να τοποθετηθούν οι κεραίες – σταθμοί βάσης του δικτύου. Ανάμεσα στα σημεία που ελέγχθηκαν είναι το κτίριο της ΓΑΔΑ, το κτίριο που στεγάζει τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, ο Λυκαβηττός κ.ά.

Συνεννόηση με ΕΕΤΤ

Με σχεδόν εξάμηνη καθυστέρηση, η ΕΛ.ΑΣ ξεκίνησε και τις διαδικασίες συνεννόησης με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την εκχώρηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων που απαιτείται για τη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών TETRA. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το σχετικό αίτημα υπεβλήθη πριν από μερικά εικοσιτετράωρα και δίχως να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Πρόβλημα έχει ανακύψει και στη διασύνδεση των κεραιών – σταθμών βάσης με το κέντρο λειτουργίας του συστήματος TETRA. Η αρχική φιλοδοξία των τεχνικών της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν η διασύνδεση να γίνει μέσω του υφιστάμενου δικτύου, γνωστού και ως «Police on Line». Ωστόσο, σύμφωνα με μια εκδοχή, αυτό δεν είναι εφικτό για τεχνικούς λόγους και απαιτείται να υπάρξει συνεννόηση της ΕΛ.ΑΣ. με κάποιον από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά, αξιωματικός του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου προέβλεψε ότι το νέο ψηφιακό σύστημα θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία ώς το τέλος Μαΐου. Το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, με τον προκάτοχό του, κ. Αθανάσιο Ανδρεουλάκο, ενώ σχετική επερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε και ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας.

Το νέο ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών TETRA ήταν δωρεά της εταιρείας Lamas Pinto Consultants Corporation με έδρα τη Νέα Υόρκη, ενώ κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Sepura PLC με έδρα την Αγγλία. Η αξία του συγκεκριμένου συστήματος ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η συμφωνία προβλέπει και δωρεάν παροχή τεχνικής υποστήριξης του συστήματος για έναν χρόνο, αξίας 2,2 εκατ. ευρώ.

http://www.kathimerini.gr
απο policenet