Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Eκτενής η συνεργασία Ελληνικών και Βρετανικών Αρχών Ασφαλείας για θέματα Ασύμμετρων Απειλών

Eκτενής η συνεργασία Ελληνικών και Βρετανικών Αρχών Ασφαλείας για θέματα Ασύμμετρων Απειλών

852
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας για βελτίωση, η Ελληνική Αστυνομία έχει πυκνώσει το τελευταίο διάστημα τις επαφές της με ξένες ομόλογες υπηρεσίες. Μια από αυτές είναι μια παλιά της γνώριμος, η Βρετανική αστυνομία ή Scotland Yard όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Και λέμε “μια παλιά της γνώριμος” καθώς είναι γνωστός ο ρόλος και η συμβολή της τελευταίας στην προσπάθεια για την εξάρθρωση της εγχώριας τρομοκρατίας.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, κλιμάκιο της Scotland Yard και ειδικότερα της Διοίκησης Αντιτρομοκρατίας (SO15) επισκέφτεται σε εβδομαδιαία βάση τη χώρα μας και έχει επαφή, τόσο με υπηρεσίες της αστυνομίας, όπως την Κρατική Ασφάλεια, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ή Αντιτρομοκρατική υπηρεσία όπως είναι ευρύτερα γνωστή), καθώς και με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Πιο συγκεκριμένα η συνεργασία περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και θέματα λαθρομετανάστευσης. Ειδικότερα για τον τομέα της τρομοκρατίας, μπορούμε να αναφέρουμε πως περιλαμβάνει τόσο την απειλή της εγχώριας τρομοκρατίας, όσο και την αντίστοιχη της διεθνούς τρομοκρατίας. Ειδικά υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στην Μέση Ανατολή και τις απειλές που έχουν εκτοξευτεί εκ μέρους των τζιχαντιστών για ανάληψη δράσης στον Δυτικό κόσμο μπορούμε να τονίσουμε πως η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών αποκτά βαρύνουσα σημασία. Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες, πυρήνες τζιχαντιστών έχουν ήδη επισημανθεί στη χώρα μας και είναι πιθανόν να ενεργοποιηθούν στο άμεσο ή απώτερο μέλλον. Με δεδομένο μάλιστα πως η ώσμωση ανάμεσα σε τρομοκρατικές ομάδες, ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος και κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών έχει προχωρήσει σε τέτοιο σημείο που η μεταξύ τους διάκριση να καθίσταται ολοένα και πιο δυσχερής ,είναι ευνόητη η επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών στους προαναφερθέντες τομείς.

Βέβαια η συνεργασία για να είναι ειλικρινής απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις. Η βασική είναι να είναι αμοιβαία επωφελής και όχι ετεροβαρής, εις βάρος δηλαδή κάποιου εκ των συμμετέχοντων. Ο άλλος είναι ο σεβασμός σε κάποιες “κόκκινες γραμμές” που έχουν τεθεί όσο αφορά τα όρια αποδέσμευσης και διαμοίρασης πληροφοριών. Με δύο λόγια αυτό σημαίνει πως έκαστος εκ των συμμετέχοντων στο σχήμα συνεργασίας σέβεται την διάθεση που επιδεικνύει ο έτερος σε θέματα πρόσβασης στη βάση δεδομένων του και δεν θέτει υπερβολικά αιτήματα που μπορεί να φέρουν τον άλλον σε δύσκολη θέση και να διαλύσουν κάθε προοπτική συνεργασίας. Θεωρούμε λανθασμένη την άποψη που θέλει την πλήρη και χωρίς την τήρηση των πρέπουσων προφυλάξεων και στεγανών συνεργασία, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε υπό μια έννοια στην φαλκίδευση της κρατικής και κατ’επέκταση της εθνικής κυριαρχίας. Είμαστε βέβαιοι πως λαμβάνονται οι πρέπουσες προφυλάξεις και τηρούνται ασφαλή τα στεγανά. Άλλωστε κάποιος, ακόμη και στην προσωπική του ζωή, δεν μοιράζεται τα πάντα, ακόμη και με τον σύντροφο του, πόσω δε μάλλον σε τέτοιας εμβέλειας και σημασίας ζητήματα.

Κλείνουμε με την ευχή η διμερής συνεργασία να προχωρήσει ανεμπόδιστα σε βαθμό που να καθιστά αμφότερες τις χώρες ασφαλείς από σχετικές απειλές.

απο defencenews