Αρχική ΕΛΛΑΔΑ H Ελληνική Αστυνομία στη ψηφιακή εποχή

H Ελληνική Αστυνομία στη ψηφιακή εποχή

921
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Ελληνική Αστυνομία εισέρχεται στη ψηφιακή εποχή με γνώμονα την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι εφαρμογές όπως το CAR PC, C.O.P., E-TAP, E-Crime, ΥπτΠ OnLine, Smart Boarders, αναβάθμισηAPNR, είναι μερικές νέες εφαρμογές, οι οποίες σταδιακά θα ενταχθούν στην ΕΛ.ΑΣ., καθιστώντας τη γρήγορη και λειτουργική στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.

Το έναυσμα για την καθυστερημένη μετάβαση της ΕΛ.ΑΣ. στην ηλεκτρονική εποχή, στη ψηφιακή εποχή έδωσε ο κ. Δένδιας, μιλώντας για τις ψηφιακές υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης χρηστών Ελληνικής Αστυνομίας. «Δηλαδή, ο Αστυνομικός, ο οποίος είναι στο περιπολικό να έχει όλες τις δυνατότητες που έχει ένα πλήρες Αστυνομικό Τμήμα, πρόσβαση στην πληροφορία, μετάδοση στοιχείων, μετάδοση στοιχείων από το Τμήμα ή από την Ελληνική Αστυνομία προς τον χρήστη Αστυνομικό» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός.

Στόχος η τοποθέτηση υπολογιστών σε 800 αστυνομικά οχήματα και 200 PDAs σε ισάριθμα οχήματα. Θα υπάρχει διασύνδεσή τους με κεντρικά υπολογιστικά συστήματα και εμφάνιση αποτελεσμάτων και ενεργειών. Το σύστημα θα ελέγχει ταυτότητα, διαβατήριο, έγγραφα Schengen, άδειες παραμονής, ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, διωκτικά έγγραφα, οχήματα, όπλα, αριθμούς πλαισίου, τραπεζογραμμάτια και χρεόγραφα. Στη συνέχεια τόνισε την χρησιμότητα του APNR, του συστήματος ανίχνευσης κλεμμένων οχημάτων, το οποίο υπάρχει σε «εμβρυακή μορφή», αλλά αναμένεται να επεκταθεί.

Το συγκεκριμένο σύστημα θα έχει 3G διασύνδεση και 3-D απεικόνιση θέσης στα κέντρα επιχειρήσεων μέσω GIS. Θα μπορεί να καταγράφει την πινακίδα του οχήματος από κάμερα δίπλα στον φάρο, θα αντιπαραβάλει τα δεδομένα με κεντρικά συστήματα, ενώ θα προβαίνει σε έλεγχο πλαστών πινακίδων. Σημαντική μελλοντική προσθήκη το E-ΤAP. Το ηλεκτρονικό δακτυλοσκοπικό σύστημα ταυτοποίησης. Το δακτυλικό αποτύπωμα συγκρίνεται ηλεκτρονικά με τις βάσεις δεδομένων και δίνει σε ταχύτατο χρόνο αποτέλεσμα στον αστυνομικό, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.

Το «τρισδιάστατο» C.O.P

Παράλληλα, θα επεκταθεί το αυτοματοποιημένο σύστημα συνόρων στον Έβρο. Το C.O.P., ένα τρισδιάστατο Επιχειρησιακό Κέντρο, που δίνει τη δυνατότητα στον αστυνομικό που επιχειρεί, να λαμβάνει ηλεκτρονικά και σε χαρτογραφικό περιβάλλον, τις συνθήκες της επιχείρησης. Θα μπορεί να παίρνει πληροφορίες από οποιαδήποτε ηλεκτρονική βάση πληροφοριών του ελληνικού κράτους μέσω του C.O.P. Με ένα tablet, που θα έχει στην κατοχή του, θα μπορεί σε τρισδιάστατη μορφή να έχει οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζεται, ηλεκτρονικά, σε άμεσο χρόνο, σε σχέση με το περιβάλλον το οποίο επιχειρεί. Ο αστυνομικός θα έχει μία ενιαία εικόνα, χωρίς να χρειάζεται να ανατρέξει σε 15 διαφορετικές εικόνες ηλεκτρονικές, ώστε να μπορεί να καταλήξει ο ίδιος σε συμπέρασμα.

{youtube}UlvMDJGhqME{/youtube}

{youtube}MJ3ASiwGMJI{/youtube}

απο defencenews.gr