Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Κίνα: Εκτελέστηκαν 2.400 κατάδικοι το 2013

Κίνα: Εκτελέστηκαν 2.400 κατάδικοι το 2013

889
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μπορεί να παρουσιάζει πτώση 20% σε σύγκριση με το 2012, ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελέστηκαν στην Κίνα το 2013 παραμένει σοκαριστικός, αφού σε 2.400 κατάδικους εφαρμόστηκε η θανατική ποινή.Τα στοιχεία δημοσιοποίησε μη κυβερνητική οργάνωση σήμερα, την ώρα που το Πεκίνο τηρεί σιγή ιχθύος, και δεν κάνει κανέναν επίσημο απολογισμό για το θέμα.

Ο αριθμός των 2.400 εκτελέσεων παρουσιάζει πτώση 20% σε σχέση με το 2012, και αισθητή πτώση σε σχέση με τις 12.000 εκτελέσεις το 2002, διευκρινίζει σε ανακοίνωση το Ίδρυμα Ντουί Χουά (Διαλόγου) που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Ένας απολογισμός που, ήδη την εποχή εκείνη δεν συγκρινόταν με το ρεκόρ των 24.000 καταδικών σε θάνατο που είχαν ανακοινωθεί το 1983, πρώτη χρονιά της εκστρατείας «Χτυπώντας δυνατά», την εποπτεία της οποίας είχε ο πρώτος του κομμουνιστικού κόμματος Ντενγκ Σιαοπίνγκ.

Κρατικό μυστικό, ο αριθμός των εκτελεσθέντων στην Κίνα ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε από τις αρχές. Ωστόσο σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Κίνα εκτελεί τους περισσότερους κατάδικους από όλες τις άλλες χώρες μαζί.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, συνολικά 778 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2013 εκτός Κίνας. Η μκο δεν αναφέρει στοιχεία εκτίμησης για την Κίνα.

Το Ίδρυμα Ντουί Χουά δηλώνει ότι απέσπασε τα στοιχεία του από «δικαστικό αξιωματούχο που έχει πρόσβαση τον αριθμό των εκτελέσεων που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο» στην Κίνα.

Φέτος, εκατοντάδες άνθρωποι καταδικάστηκαν στην Σιντζιάνγκ για «τρομοκρατία», ενώ εκατοντάδες άλλες έχασαν στην περιοχή αυτή τη ζωή τους σε επιθέσεις, μετά τις οποίες σημειώθηκαν βίαιες επιχειρήσεις των δυνάμεων της τάξης.

Το 2007, η Κίνα μείωσε τον αριθμό των εγκλημάτων που επισύρουν την εσχάτη των ποινών στο έδαφός της. Ωστόσο το ποινικό της σύστημα, το οποίο ελέγχεται απευθείας από το Κομμουνιστικό Κόμμα, παραμένει μηχανισμός συστηματικής καταδίκης.

Στις ποινικές υποθέσεις, κυρίως, οι αθωώσεις είναι σπανιότατες.

πηγή: newsit.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ

απο policeonline