Εξήντα χρόνια μετά την εμφάνιση του Αστυνόμου Μπέκα – του ήρωα του Γιάννη Μαρή που επί σειρά ετών αποτέλεσε πρότυπο για πολλούς επίδοξους «φύλακες του νόμου» – πολλά έχουν αλλάξει στη λειτουργία της Αστυνομίας.Και αν σήμερα σπανίζουν αστυνομικοί-λαγωνικά του… διαμετρήματος ενός Μπέκα, η τεχνολογία υπόσχεται να αναπληρώσει αυτό το κενό.
Πολύ σύντομα, οι «κλέφτες κι αστυνόμοι» θα παίζονται – στην πραγματικότητα – πολύ διαφορετικά: η Αστυνομία του μέλλοντος θα είναι χάι τεκ και θα πιάνει τους κακούς πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Κι αυτό, διότι στη φαρέτρα των οργάνων της τάξης προστίθεται ένα νέο όπλο: το smartphone!
Προσπαθήστε να φανταστείτε τη σκηνή: ο κακοποιός που μόλις έχει συλληφθεί στέκεται ακίνητος, με τα χέρια υψωμένα. Μπροστά του, ένας ένστολος πατάει τα πλήκτρα του κινητού του τηλεφώνου, το οποίο προηγουμένως τον βοήθησε να συλλάβει τον εγκληματία.
Τα… αστυνομικά κινητά τηλέφωνα μπορούν να πάρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για το ποινικό μητρώο ενός υπόπτου που βρίσκεται κοντά στον αστυνομικό. Παράλληλα, έχουν την ικανότητα να αναγνωρίσουν την ταυτότητα ενός προσώπου, τα δακτυλικά του αποτυπώματα, ακόμη και τις οσμές του σώματός του!
Μοιάζουν εξωπραγματικά, ωστόσο συμβαίνουν ήδη στη Νέα Υόρκη: τετρακόσιοι άνδρες του αστυνομικού τμήματος της αμερικανικής μεγαλούπολης – του θρυλικού NYPD – έχουν εφοδιαστεί με τηλέφωνα Android τελευταίας γενιάς.Οι επίμαχες συσκευές δεν μπορούν να λάβουν ή να πραγματοποιήσουν κλήσεις. Εχουν, όμως, ενσωματωμένη μια εφαρμογή (app) που δίνει στους κατόχους τους πρόσβαση σε πάσης φύσεως πληροφορίες οι οποίες σχετίζονται με ανθρώπους, δρόμους, κτίρια και δημόσιους χώρους.Χάρη σε αυτά τα τηλέφωνα, οι αστυφύλακες έχουν πρόσβαση στα ονόματα όλων των πολιτών εις βάρος των οποίων εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης. Μπορούν, ακόμη, να δουν το υλικό που βιντεοσκοπούν οι κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται μέσα ή έξω από το κτίριο.
«Σε αυτό το 14 ορόφων κτίριο υπάρχουν χιλιάδες εγγραφές. Εάν δω ότι τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν έξι συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στον έβδομο όροφο, ίσως θελήσω να… επισκεφθώ για λίγο αυτό το πάτωμα. Απλώς μπαίνω στο τηλέφωνο και βλέπω αμέσως όλα τα ονόματα των ενοίκων με ποινικό μητρώο», είπε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο αξιωματικός του NYPD Τομ Ντόναλντσον, την ώρα που βρισκόταν έξω από ένα κτίριο της συνοικίας Παρκ Αβενιου.
Με τα smartphones της Αστυνομίας, η δουλειά δύο ημερών (σύγκριση φωτογραφιών, ταυτοποίηση υπόπτων κ.λπ.) απαιτεί λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά στη Νέα Υόρκη, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, τα κινητά των αστυνομικών είναι εφοδιασμένα με μια εφαρμογή η οποία, μέσω της κάμερας του τηλεφώνου, σαρώνει ένα αυτοκίνητο και συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτό: αν έχει κλαπεί, σε ποιον ανήκει, αν η ασφάλειά του έχει λήξει κ.λπ.
Οι εφαρμογές αυτές βασίζονται στην τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), η οποία παρέχει στον χρήστη μιας συσκευής ένα πλήθος πληροφοριών για το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Ο αστυνομικός τού – όχι και τόσο μακρινού – μέλλοντος θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει πρόσωπα συγκρίνοντάς τα με φωτογραφίες που είναι αποθηκευμένες σε βάσεις δεδομένων.
Παράλληλα, εξελιγμένοι αλγόριθμοι επιτρέπουν σε ένα κινητό τηλέφωνο να δημιουργήσει τη «φωτογραφία» ενός ανθρώπου έτσι όπως θα μοιάζει 20 χρόνια αργότερα! Επιπλέον, τα κινητά του μέλλοντος θα διαθέτουν λογισμικό οπτικής ανάγνωσης για δακτυλικά αποτυπώματα (την τεχνολογία αυτή διαθέτει το νέο iPhone), με προφανή χρησιμότητα για την Αστυνομία.
Κάποιοι θεωρούν αυτό το μέλλον σωτήριο. Κάποιοι άλλοι, εφιαλτικό. Ακόμη πιο αμφιλεγόμενο είναι το όραμα των επιστημόνων της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Deloitte.
Εχοντας στο μυαλό τους το «Πανοπτικόν», μια φυλακή όπου οι κρατούμενοι είναι υπό συνεχή παρακολούθηση από έναν μόνο φύλακα (θεωρία που ανέπτυξε το 1785 ο βρετανός φιλόσοφος Τζέρεμι Μπένθαμ), οι επιστήμονες της Deloitte προτείνουν κάτι πιο προχωρημένο: σε έκθεσή τους με τίτλο «Πέρα από τα κάγκελα» εξηγούν πώς είναι δυνατόν, χάρη σε ειδικούς αλγόριθμους και σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα, να παρακολουθούνται αποτελεσματικά οι κρατούμενοι.
Ουσιαστικά, προτείνουν τη δημιουργία εικονικών φυλακών που κοστίζουν το μισό από ό,τι τα σημερινά σωφρονιστήρια και είναι σε θέση να φιλοξενήσουν διπλάσιο αριθμό κρατουμένων.
Ενστάσεις για την ιδιωτικότητα
Τα όρια μεταξύ της αυξανόμενης ανάγκης για δημόσια ασφάλεια και του δικαιώματος του ατόμου στην προστασία της ιδιωτικής του ζωής είναι, συχνά, δυσδιάκριτα. Στο μεταξύ, όμως, η τεχνολογία εξελίσσεται: σε λίγα χρόνια τα κινητά τηλέφωνα θα διαθέτουν αισθητήρες που ανιχνεύουν τις οσμές και το γενετικό υλικό των χρηστών τους!
«Παρ’ ότι η νέα τεχνολογία υπόσχεται να βελτιώσει την αστυνόμευση και να ενισχύσει τη δημόσια ασφάλεια, ανησυχώ για το αν θα αποτελέσει όχημα για την παρενόχληση (αθώων) ανθρώπων», υποστηρίζει η Ντόνα Λίμπερμαν, επικεφαλής της Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών της Νέας Υόρκης.
απο ΕΝΩΜΕΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δημοσιευθηκε στα ΤΑ ΝΕΑ