Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Simunition: “Οι εκπαιδευτικές χρωμοβολίδες που αυξάνουν την ρεαλιστικότητα της εκπαίδευσης”

Simunition: “Οι εκπαιδευτικές χρωμοβολίδες που αυξάνουν την ρεαλιστικότητα της εκπαίδευσης”

1041
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων χωρών της Ευρώπης, πρόκειται να πραγματοποιηθεί το διήμερο 29-30 Οκτωβρίου στο Κολέγιο της Ιρλανδικής Αστυνομίας  στις εγκαταστάσεις έξω από το Δουβλίνο.

Πρόκειται για την εφαρμογή σειράς εκπαιδευτικών σεναρίων στα οποία συνολικά 25 στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, θα χρησιμοποιήσουν ειδικό οπλισμό, ο οποίος θα διαθέτει εκπαιδευτικές χρωμοβολίδες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επίδειξη και την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις χρωμοβολίδες, την παρουσίαση των συλλογών μετατροπής των όπλων ώστε τα τελευταία να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παραπάνω πυρομαχικά, την αναλυτική περιγραφή των σεναρίων που θα εφαρμοστούν, του χώρου όπου θα πραγματοποιηθούν τα εκπαιδευτικά σενάρια, τον τρόπο χρήσης του οπλισμού με τα συγκεκριμένα πυρομαχικά καθώς και την παροχή των κατευθυντήριων οδηγιών για την συμμετοχή των εκπαιδευομένων στα σενάρια στα οποία θα δοκιμαστεί.

Επιπλέον οι συμμετέχοντας θα ενημερωθούν από τους ειδικούς εκπαιδευτές για τη χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στα επιμέρους εκπαιδευτικά σενάρια, το ρόλο των εκπαιδευτών και των υπεύθυνων ασφαλείας του εκπαιδευτικού προγράμματος, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι στο τέλος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί συνοπτική επανεξέταση του εκπαιδευτικού υλικού και ακολούθως οι εκπαιδευόμενοι θα συμμετάσχουν στην καθιερωμένη αποενημέρωση.

Η εκπαίδευση των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ειδικών Δυνάμεων και των Ενόπλων Δυνάμεων με χρήση χρωμοβολίδων είναι μία ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού δεκάδες χώρες τις χρησιμοποιούν για την βελτιστοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των στελεχών τους.

Η εκπαίδευση με τη χρήση χρωμοβολίδων είναι η πλέον ρεαλιστική εκπαίδευση, διότι οι συγκεκριμένες βολίδες έχουν το ίδιο ακριβώς βάρος, τροχιά, ταχύτητα όπως και οι πραγματικές σφαίρες με την διαφορά ότι δεν τραυματίζουν ή προκαλούν το θάνατο, αλλά χρωματίζουν ακριβώς στο σημείο πρόσκρουσης, ώστε ο εκπαιδευόμενος να ξέρει ακριβώς τα αποτελέσματα της χρήσης του όπλου του και να προβαίνει στις αντίστοιχες διορθωτικές κινήσεις.

Οι χρωμόσφαιρες διατίθενται σε δύο χρώματα κόκκινες και μπλε για ρεαλιστική εκπαίδευση εχθρών, κακοποιών, τρομοκρατών και  φιλίων αστυνομικών υπηρεσιών.

Η χρήση των χρωμοβολίδων είναι απλή και εύκολη και δεν απαιτείται η απόκτηση πρόσθετου οπλισμού, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι η αλλαγή των πραγματικών κλείστρων των όπλων με των αντιστοίχων εκπαιδευτικών. Η παρέμβαση αυτή μπορεί να γίνει στο πεδίο της άσκησης από τους συμμετέχοντες, σε όλα τα περίστροφα, πιστόλια, αυτόματα και τυφέκια επιτρέποντας στον εκπαιδευόμενο να κάνει χρήση του δικού του όπλου, γεγονός που συμβάλει στην επαύξηση της ρεαλιστικότητας της εκπαίδευσης.

Για την πραγματοποίηση της εκπαίδευσης με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πυρομαχικό οι συμμετέχοντες εξοπλίζονται με προστατευτικό υλικό, ο οποίος χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό που ήδη διαθέτει ο εκπαιδευόμενος.

 

Τί ισχύει στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε μεγάλο αριθμό χωρών διεθνώς  επιτρέπεται η χρήση χρωμοβολίδων για την εκπαίδευση ιδιωτικών συλλόγων, σκοπευτηρίων, εταιρειών security, με άδειες που εκδίδουν οι αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές των χωρών.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής χρωμοσφαίρων λόγω μη αναφοράς αυτών στην υπάρχουσα νομοθεσία.

Έτσι υπάρχει το παράλογο της Ελληνικής νομοθεσίας  να υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής και χρήσης πραγματικών βολίδων που μπορούν να “σκοτώσουν” και όχι εκπαιδευτικών που θα συνέβαλαν στην καλύτερη εκπαίδευση των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων !!!

απο defencenews