Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Πώς σπουδάζουν οι κρατούμενοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πώς σπουδάζουν οι κρατούμενοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ

826
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το ελληνικό Κράτος, αναζητά τη λύση για το πώς ο Νίκος Ρωμανός θα σπουδάσει, ανάμεσα σε προτάσεις για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, σπουδές με τηλεδιάσκεψη και άλλους τρόπους. Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας αντιμετωπίζεται το θέμα εκπαίδευσης κρατουμένου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω αλληλογραφίας ή υπολογιστών (e-learning).

Ηλεκτρονική εκπαίδευση ή δι’ αλληλογραφίας έχουν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Νορβηγία, η περιφέρεια της Καταλονίας

Τι ισχύει, όμως, σε άλλες χώρες;

Η προϋπόθεση να έχουν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους είναι το «εισιτήριο» για να μπουν στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα κρατούμενοι – φοιτητές σε Μάλτα, Ρουμανία και Λιθουανία. Σε Ευρώπη και Αμερική, οι χώρες ακολουθούν η καθεμία το δικό της σύστημα για την εκπαίδευση των κρατουμένων, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.
Τί ισχύει στην Ευρώπη για τη φοίτηση των κρατουμένων

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα με την κάθε χώρα να ακολουθεί το δικό της μοντέλο. Ορισμένες χορηγούν εκπαιδευτικές άδειες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρώτη απ΄όλες οι κρατούμενοι να έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους κι νε έχει γίνει εκτίμηση κινδύνου. Αυτό το σύστημα εφαρμόζουν η Μάλτα, η Ρουμανία, η Λιθουανία.
Φοίτηση μέσα στις φυλακές

Αλλες παρέχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης των κρατουμένων μέσα από τις φυλακές μέσω υπολογιστή, ακόμη και με ελεγχόμενη πρόσβαση στο Ιντερνετ. Ηλεκτρονική εκπαίδευση ή δι’ αλληλογραφίας έχουν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Νορβηγία, η περιφέρεια της Καταλονίας.
Σουηδία: Κέντρα εκπαίδευσης στις φυλακές

Το πιο πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης κρατουμένων υπάρχει στη Σουηδία, όπου στις φυλακές υπάρχει κέντρο εκπαίδευσης με έναν ή περισσότερους καθηγητές, εξοπλισμένο μ’ έναν χώρο υπολογιστών ενώ οι κρατούμενοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερους από 130 τομείς εκπαίδευσης.

Στη Νορβηγία παρέχεται Ιντερνετ ωστόσο η χρήση του Διαδικτύου ελέγχεται από τους υπευθύνους των φυλακών.
 
Στη Βρετανία το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο υλοποιεί στις φυλακές το πρόγραμμα «virtual campus», όπου οι κρατούμενοι έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό.
Στην Αμερική, «πηγαίνει» το πανεπιστήμιο στη φυλακή

Οι κρατούμενοι που συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης στις φυλακές των ΗΠΑ έχουν 43% λιγότερες πιθανότητες να επιστρέψουν εκεί μετά την αποφυλάκισή τους

Προγράμματα εκπαίδευσης στις φυλακές υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στην Αμερική. Ομως, οι κρατούμενοι-φοιτητές δεν παίρνουν άδειες για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αλλά πηγαίνει το πανεπιστήμιο στη φυλακή. Επισκέπτες καθηγητές του Κορνέλ παραδίδουν μαθήματα στους φυλακισμένους που βρίσκονται κοντά στο Πανεπιστήμιο. Αλλα 12 παρόμοια προγράμματα υλοποιούνται στις ΗΠΑ. Στο παρελθόν η κυβέρνηση χρηματοδοτούσε 350 προγράμματα εκπαίδευσης στους κρατουμένους σε 37 πολιτείες. Από το 1995 και μετά αποφασίστηκε περιορισμός των κονδυλίων με αποτέλεσμα ο αριθμός των προγραμμάτων σήμερα να έχει μειωθεί.
 
Ερευνα έχει δείξει ότι οι κρατούμενοι που συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης στις φυλακές των ΗΠΑ έχουν 43% λιγότερες πιθανότητες να επιστρέψουν εκεί μετά την αποφυλάκισή τους.

απο bloko.gr