Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Όλες οι επικείμενες αλλαγές σε συνδικαλιστικό νόμο, συντάξεις!

Όλες οι επικείμενες αλλαγές σε συνδικαλιστικό νόμο, συντάξεις!

859
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Πακέτο» επτά σημείων για το συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό και άλλων έξι για συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις περιλαμβάνει το περίφημο e-mail που απέστειλε το βράδυ του Σαββάτου το Υπουργείο Οικονομικών προς τα ανώτατα κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το κλίμα εξακολουθεί να είναι «βαρύ» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μιας και η τελευταία φέρεται όχι μόνο αμετακίνητη στην άποψή της για δημοσιονομικό κενό 2,5 δισ. ευρώ αλλά και στην ανάγκη άμεσης μείωσης των κύριων συντάξεων.

Πολιτική βούληση της κυβέρνησης, πάντως, εξακολουθεί να είναι να μην μειωθούν άμεσα οι κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2015, αλλά να βρεθούν από άλλους πόρους τα απαιτούμενα ποσά για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το εν λόγω «πακέτο», το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει 100 -120 εκατ. ευρώ το 2015, περιλαμβάνει :

Για τις συντάξεις
1. «Πάγωμα» των κύριων συντάξεων το 2016 το 2017 αλλά και το 2018.

Αυτό σημαίνει πως μία μέση ετήσια αύξηση 3,5% που θα έπαιρναν οι κύριες συντάξεις στην τριετία 2016-18 βάσει του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (λόγω της εκτιμώμενης μεγέθυνσης του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) δεν θα δοθεί. Έτσι θα προκύψει μία … μη – αύξηση των κύριων συντάξεων στην επόμενη τριετία που στο τέλος της, το 2018, θα στοιχίσει έμμεσα 9,8% σε ονομαστικούς όρους στους συνταξιούχους (μιας και αν διδόταν θα αύξανε κατά αντίστοιχο ποσοστό τις κύριες συντάξεις).

2. Σταδιακή αύξηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Με άλλα λόγια όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2019 θα μπορούν να κάνουν αίτηση για σύνταξη δύο χρονια μετά, όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2020 θα μπορούν να αιτηθούν συνταξιοδότηση μετά τέσσερα χρόνια έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς ασφαλισμένος να λάβει σύνταξη πριν τα 62 χρόνια του βίου (σ.σ. στα 62 χρόνια του θα μπορεί κανείς πάρει μόνο μειωμένη και στα 67 χρόνια του πλήρη)

3. Αύξηση των ελάχιστων αναγκαίων ημερών ασφάλισης για τη λήψη ελάχιστης εγγυημένης από το κράτος σύνταξης.
Συγκεκριμένα από 4.500 ένσημα (15 χρόνια) που είναι σήμερα, θα φτάσει στα 6.500 (20 χρόνια) για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά. Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση στα 15 στα 17 έτη.

4. Μείωση των κρατικών κονδυλίων για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) κατά 70 εκατ. ευρώ.
Αυτό θα γίνει μέσω εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων και θα οδηγήσει είτε στη μείωση του αποδιδόμενου ΕΚΑΣ για ορισμένους χαμηλοσυνταξιούχους είτε στον αποκλεισμό ορισμένων άλλων. Ανοιχτό παραμένει, πάντως, το ζήτημα το να περάσει το ΕΚΑΣ στο σχήμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όταν αυτό εφαρμοστεί πανελλαδικά, δηλαδή μετά το καλοκαίρι του 2015.

5. Εθελοντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Οργανισμό Ασφαλίσεως Ελευθέρων Επαγγελματιών (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ κλπ.) έως 30%.
Αυτό θα γίνει μέσω της δυνατότητας που θα δοθεί στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να κατέβουν έως και 3 ασφαλιστικές κλάσεις, με «αντίτιμο» τη μείωση των μελλοντικών συντάξεων τους. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμούν από την κυβέρνηση ότι θα αυξηθούν άμεσα κατά 200 – 300 εκατ. ευρώ τα ετήσια έσοδα του ΟΑΕΕ και θα κλείσει κατά το ήμισυ η «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ που θα αφήσει από το 2015 η αντίστοιχη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

6. Περαιτέρω διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων
Tο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και τα ταμεία προνοίας (σ.σ. που παρέχουν εφάπαξ: ΤΠΔΥ, ΤΑΠΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ) θα ενσωματωθούν στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ). Το ταμείο προνοίας των κατώτερων πληρωμάτων (ΤΠΚΠΕΝ) και των αξιωματικών (ΤΠΑΕΝ) θα ενταχθούν στο ΝΑΤ. Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ θα ενοποιηθεί πλήρως σε διοικητικό και λειτουργικό επίπεδο. Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) θα ενοποιηθεί λειτουργικά, δηλαδή θα ενοποιηθούν οι υπηρεσίες.

7. Δημιουργία ενός Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

8.Για το συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις, το ελληνικό «πακέτο» προβλέπει:
α. Μείωση των συνδικαλιστικών αδειών στις 7 ημέρες το μήνα για όλα τα εκλεγμένη στελέχη των συνδικαλιστικών οργάνων πλην εκείνων που κατέχουν θέσεις στην εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
β. Έλεχγος των οικονομικών των συνδικάτων χωρίς όμως να καταργηθούν οι εισφορές των εργαζομένων προς αυτά.
γ. Προειδοποίηση για την πραγματοποίησης μίας απεργίας από ένα συνδικάτο 48 ώρες πριν (αντί 24 ώρες που είναι σήμερα)
δ. Μεγαλύτερη επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων για την προσβολή προσβάλουν τη νομιμότητα μίας απεργίας (σ.σ. δεν θα δοθεί δικαίωμα ανταπεργίας ή «λοκ άουτ»)
ε. Να μείνει ως έχει ο τρόπος λήψης μίας απεργίας (σ.σ. δεν θα υπάρξει ρήτρα με την οποία μία απεργία θα κηρύσσεται με το 50% +1 των εγγεγραμμένων μελών ενός συνδικάτου
στ. Να μείνει ως έχει το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με καθοριστικό ρόλο να έχει το «Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας» (σ.σ. δεν γίνεται η δεκτή από την κυβέρνηση η «πλήρης απελευθέρωση» των απολύσεων και «διακοσμητικός» ρόλος για το ΑΣΕ).

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Πηγή:capital.gr

απο policenet