Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Ολλανδία: Νοικιάζει τα κελιά των φυλακών της

Ολλανδία: Νοικιάζει τα κελιά των φυλακών της

1769
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Ολλανδία δεν έχει εγκληματικότητα και εξ αυτού μισοάδειες φυλακές. Αντίθετα, το Όσλο, που είναι «πλήρες» έψαξε για κελιά στη Σουηδία, αλλά τα βρήκε στην Ολλανδία.Η Ολλανδία έχει ακριβώς το αντίθετο πρόβλημα με την Ελλάδα και άλλες χώρες.Οι φυλακές της είναι σχεδόν…μισοάδειες. 

Κι αυτό οφείλεται  στα χαμηλά  ποσοστά εγκληματικότητας της και στην χαλάρωσης των ποινών από το 2001.

Οι κρατούμενοι στις ολλανδικές φυλακές ανέρχονταν στο τέλος του 2012 σε 11.160 άτομα, αριθμός ο οποίος μειώνεται διαρκώς από το 2008. Ένας λόγος είναι τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, ένας δεύτερος, η αλλαγή της νομοθεσίας από το 2001, που προβλέπει ποινές κοινωνικής εργασίας για όσους εκτίουν ποινές κάθειρξης μικρότερες των οκτώ μηνών.

Και τί συμβαίνει ότι, ένα κράτος διαθέτει άδεια κελιά σε σωφρονιστικά ιδρύματα;

Μία λύση -εν προκειμένω και για να σώσει 4.000 θέσεις εργασίας σωφρονιστικών υπαλλήλων- είναι να τα «εξάγει».

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας προχώρησε σε μια ιδιαίτερη συμφωνία -με το Βέλγιο, πρόσφατα και με τη Νορβηγία- για υποδοχή κρατουμένων από τις χώρες αυτές στις μισοάδειες φυλακές της.

Τα … νοικιασμένα και η λίστα αναμονής

Το Βέλγιο νοίκιασε λοιπόν, 550 κελιά στη γείτονο, ήδη από το 2009 και η Νορβηγία έκλεισε συμφωνία για να αξιοποιήσει, από το 2015, 300 κελιά επί ολλανδικού εδάφους. «Υπάρχει αναμονή 1.300 ποινών κάθειρξης και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για χώρους φυλάκισης», ανέφερε ο νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης, Αντερς Ανουντσεν.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Νορβηγοί κατάδικοι θα μεταβαίνουν στην Ολλανδία για να εκτίσουν μέρος της ποινής τους και θα επιστρέφουν στη Νορβηγία, για να ξεκινήσουν τη διαδικασία της κοινωνικής επανένταξης, πριν αφεθούν ελεύθεροι εκεί ή -για την περίπτωση των μεταναστών που απελαύνονται- σταλούν πίσω στις πατρίδες τους.

Η Νορβηγία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα χωρητικότητας, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία ανοικοδόμησης και ανακαίνισης φυλακών.
Εντονες οι αντιδράσεις των συγγενών

Τα τμήματα των ολλανδικών φυλακών που θα δοθούν σε καταδίκους από τη σκανδιναβική χώρα θα διοικούνται από νορβηγούς διευθυντές -οι νορβηγικές φυλακές επιτρέπουν μια ορισμένη ελευθερία κινήσεων στους κρατουμένους τους, τους απασχολούν με εργασία και δραστηριότητες αναψυχής και δίνουν έμφαση στην κοινωνική επανένταξη.

Εντονες είναι ωστόσο οι αντιδράσεις των συγγενών των καταδίκων για τους οποίους θα είναι πλέον αδύνατον να τους επισκέπτονται στη φυλακή και να κρατούν επαφή μαζί τους και εκφράζουν ανησυχίες ότι μια τέτοια κίνηση θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις οικογένειές τους.

Το πρόβλημα αυτό δεν έχει παρουσιαστεί με τους Βέλγους κρατουμένους, αφού αυτοί κρατούνται στις φυλακές του Τίλμπουργκ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Βέλγιο.

Σύμφωνα με τον Φρεντ Τέεφεν, ολλανδό υπουργό αρμόδιο για τα σωφρονιστικά ιδρύματα, «η περίπτωση της Νορβηγίας θα είναι διαφορετική, επειδή αυτή δεν είναι γειτονική χώρα, δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η γλώσσα είναι διαφορετική» (στο Βέλγιο περίπου ο μισός πληθυσμός έχει ως επίσημη γλώσσα τα Φλαμανδικά, που αποτελεί ένα είδος διαλέκτου της ολλανδικής γλώσσας).

Η Νορβηγία απευθύνθηκε στην Ολλανδία για ενοικίαση κελιών κατόπιν απόρριψης σχετικού αιτήματός του από τη γειτονική Σουηδία.

απο thetoc.gr