Αρχική E.K.A. Νόμος Αχτσιόγλου: Οι μειώσεις στους μισθούς στρατιωτικών και Σ.Α δεν εξέπληξαν το...

Νόμος Αχτσιόγλου: Οι μειώσεις στους μισθούς στρατιωτικών και Σ.Α δεν εξέπληξαν το ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΡΟΠΟ. Γνώριζαν ότι η προσωπική διαφορά εξυπηρετούσε αυτό τον σκοπό;

2720
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έκθετες απέναντι στα μάτια των στρατιωτικών είναι οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς γνώριζαν ουσιαστικά ότι υιοθετώντας την προσωπική διαφορά στα ειδικά μισθολόγια, ανοίγουν την πύλη για μειώσεις στους μισθούς των στελεχών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε Κοινοβουλευτικό έλεγχο στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 στον πρώην υφυπουργό Θανάση Δαβάκη είχε πει χαρακτηριστικά για την προσωπική διαφορά:

”Οι εισφορές των μετόχων δεν θα υπολογίζονται επί της προσωπικής διαφοράς του άρθρου 155 του N.4472/2017, καθόσον αυτή έχει ορισμένη διάρκεια, ήτοι δεν αποτελεί σταθερή παράμετρο του νέου μισθολογίου των στελεχών των Ε.Δ. και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπόκειται σε κράτηση εισφορών για την προοδευτική, αναπτυσσόμενη και διαρκώς εξελισσόμενη μετοχική (ασφαλιστική) σχέση των μισθοδοτούμενων στελεχών με τα Ταμεία των Ε.Δ.”.

Στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει

Τόσο τα Σώματα Ασφαλείας όσο και η Ομοσπονδία των Στρατιωτικών ΠΟΜΕΝΣ (πλην του εκπροσώπου της ΠΟΕΣ και συμβούλου του ΥΕΘΑ κ. Τσουκαράκη), είχαν ζητήσει από το βήμα της Βουλής την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαβούλευσης με την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα νέα ειδικά μισθολόγια.

Παράλληλα ζητούσαν επίμονα την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος το είχε επισημάνει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, όταν οι κοινωνικοί φορείς είχαν κληθεί να σχολιάσουν το νομοσχέδιο.
Αλλά κι ο  πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ Δημήτρης Ρώτας στην ομιλία του είχε ζητήσει κι αυτός την απόσυρση του νομοσχεδίου και διαβούλευση.
Οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας που εκπροσωπούν χιλιάδες ένστολους εργαζομένους είχαν μάλιστα απευθύνει γραπτή πρόσκληση στους υπουργούς, την επομένη της ψήφισης,  ζητώντας συνάντηση για να συζητήσουν:


α) τις διατάξεις του νέου ειδικού μισθολογίου Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων (ν.4472/2017),
β) την επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ των Ταμείων


Ωστόσο η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα του νέου μισθολογίου είναι εμφανής. Μετά την ψήφιση (και όχι πριν) συγκροτήθηκε στις 21 Ιουνίου επιτροπή  στο ΥΠΕΘΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα Σώματα Ασφαλείας η οποία μέσα σε μια εβδομάδα θα έβγαζε πόρισμα στις 30 Ιουνίου 2017 για τις επιπτώσεις.
Τα μέλη της επιτροπής ήταν:
Ταξχος (Ο) Δρόσος Δημήτριος της ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ(πρόεδρος),
Ασμχος (Ο) Ασκονίτου Λασκαρίνα της ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ
Τχης (Ο) Κάππας Δημήτριος της ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ
Σμχος(Ο) Σταθόπουλος Β. του ΓΕΑ
Ανπχος(Ο) Κουτσογιάννη Κ. ΠΝ του ΓΕΝ
Ανπχος (Ο) Παπαδάκης Σ. ΠΝ του ΓΕΝ
Ανχης (Ο) Γιαντσούλης Βασίλειος του ΓΕΣ
Λγος(Ο) Χλωρού Νατάσα του ΓΕΣ
Ανθσγος(Ε) Ξαγοράρη Λ. του ΓΕΑ
Α/Α΄Δολιανίτης Γεώργιος του Υπ.Εσωτερικών
Α/Β΄Πέτσια Ευσταθία–Ελένη του Υπ.Εσωτερικών
Επιπυραγός Μαγκλαρα Αναστασία του Υπ.Εσωτερικών
Επιπυραγός Κατσιαδα Αικατερίνη του Υπ.Εσωτερικών
Υ/Α΄Καραγκούνης Αλέξανδρος του Υπ.Εσωτερικών
Υποπλοίαρχος Λ.Σ. Κόπτση Αγγελική του Υπ.Ναυτιλίας

Επικελευστής Λ.Σ. Στυλιανού Νίκη του Υπ.Ναυτιλίας

Το περίεργο είναι ότι το πόρισμα αυτής της επιτροπής δεν δόθηκε ποτέ ούτε στους ενδιαφερόμενους, ούτε στη δημοσιότητα! Γεγονός που δημιουργεί υποψίες για το περιεχόμενό του.

Επιπλέον στο ΥΠΕΘΑ συγκροτήθηκε στις 4 Αυγούστου επιτροπή η οποία μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2017 θα έπρεπε να συντάξει σχέδιο νόμου και κανονιστικές πράξεις για τα νέα ποσοστά κρατήσεων και λοιπά θέματα που άπτονται της εφαρμογής των διατάξεων του νέου Μισθολογίου του ν.4472/2017.

Δηλαδή, τις ημέρες που ο νόμος Αχτσιόγλου έπαιρνε έγκριση από την κυβέρνηση και τους συναρμόδιος υπουργούς, για να πάει στην Βουλή. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση η επιτροπή αποτελείται από τους: α. Ταξχο (Ο) Δρόσο Δημήτριο της ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ, ως πρόεδρο β. Σμχο (Ο) Βερέμη Ιωάννη της ΔΑΕ/Γ3 γ. Ασμχο (Ο) Ασκονίτου Λασκαρίνα της ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ δ. Πχη (Ο) Σούφη Ευάγγελο ΠΝ του ΓΕΝ/Ε3- V ε. Τχη (Ο) Κάππα Δημήτριο της ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ στ. Τχη (ΝΟΜ) Καρανίκα Αθανάσιο του ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ ζ. Λγο (ΝΟΜ) Κόλτση Παρασκευή της ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ η. Λγο (Ο) Δημητριάδη Σωτήριο του ΓΕΣ/ΔΟΙ.

Η προσωπική διαφορά ήρθε για να καταργηθεί:

Η προφητική ομιλία

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η ομιλία του αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Βασίλη Πανταζή στην Ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΟΜΕΝΣ.
Στην ανάλυση που έκανε για τα νέα ειδικά μισθολόγια ο κ. Πανταζής είπε προφητικά:
Θα υπάρχουν ή όχι κρατήσεις στην προσωπική διαφορά; Αν δεν υπάρχουν κρατήσεις, δεν θα μιλάμε και για συντάξιμες αποδοχές. Τόσο για την κύρια σύνταξη όσο και για τα επικουρικά.
Το μισθολόγιο αυτό δεν ήρθε για να λύσει πρόβλημα, αλλά δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, τα οποία σαφώς είναι αντισυνταγματικά.
Η προσωπική διαφορά θεσπίστηκε για να καταργηθεί. Είναι στην ευχέρεια της οποιαδήποτε κυβέρνησης εφόσον τα οικονομικά της δεν βγαίνουν, να την καταργήσει.

Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι το ίδιο εύκολο να καταργήσει  βασικούς μισθούς, σε αντίθεση με μια προσωπική διαφορά που δεν σχετίζεται με κάτι.

Άρθρο της δημοσιογράφου Ιωάννας Ηλιάδη