Αρχική E.K.A. Οι παρεμβάσεις της Π.Ο.ΑΣ.Υ μετά τις καταγγελίες Ενώσεων για την Κλειστή Δομή,...

Οι παρεμβάσεις της Π.Ο.ΑΣ.Υ μετά τις καταγγελίες Ενώσεων για την Κλειστή Δομή, στο Πρώην Στρατόπεδο “Γερακίνη” Μαλακάσας!

1098
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά τις καταγγελίες των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Β/Α Αττικής, Δυτικής Αττικής, Ευβοίας & Φθιώτιδας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ) παρεμβαίνει:


Η 1η ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Προς: 1) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

      2) Τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Παναγιώτη ΜΗΤΑΡΑΚΗ

   3) Τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ

        4) Τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

          5) Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

Κοιν.:  Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Β/Α Αττικής, Δυτικής Αττικής, Ευβοίας

 

Θέμα:  «Καταγγελία Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων για την Κλειστή Δομή Μαλακάσας»

Κύριοι Υπουργοί,

Κύριε Αρχηγέ,

Επανερχόμαστε στα θέματα κράτησης παράτυπων μεταναστών, προσφύγων και κρατουμένων εν γένει, καθόσον τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες εκ μέρους των μελών των Πρωτοβαθμίων Ενώσεών μας, αντί να περιορίζονται πολλαπλασιάζονται και μάλιστα με ολοένα και περισσότερο δραματικούς τόνους, αφού η πανδημία που ενέσκηψε στη χώρα περιπλέκει την κατάσταση με άμεσες επιπτώσεις και στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Βεβαίως, η Ελληνική Αστυνομία εντάσσεται μεταξύ των πρώτων κρατικών υπηρεσιών που έχουν κληθεί να συμπράξουν στη δημιουργία μιας ομπρέλας προστασίας της κοινωνίας και των συμπολιτών μας, τούτο, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι αστυνομικοί δεν πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους και τους κανονισμούς, πόσο μάλλον να δέχονται «εκπτώσεις» στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που ισχύουν για τους ίδιους.

Δυστυχώς, όπως προκύπτει από τα επισυναπτόμενα έγγραφα των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Βορειοανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Ευβοίας, οι συνθήκες που επικρατούν στην Κλειστή Δομή Μαλακάσας, όχι μόνο δεν συνάδουν με τα ισχύοντα σε σοβαρό κράτος, αλλά μάλλον είναι και επιλήψιμα σε βαθμό αναζήτησης ευθυνών.

Από την επιτόπια επίσκεψη κλιμακίου της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον Ταμία αυτής και Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευβοίας, κ. Γιώργο ΚΟΥΛΙΑΚΗ, ο οποίος βρέθηκε στη δομή αυτή μαζί με τους εκπροσώπους των προαναφερομένων Ενώσεων, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τη σπουδή που επέδειξαν οι αρμόδιοι όσον αφορά τη μεταφορά αλλοδαπών στη συγκεκριμένη δομή καίτοι αυτή βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της λειτουργίας της και χωρίς να πληροί τους απαιτούμενους όρους.

Παρακαλούμε να διερευνήσετε τα όσα καταγγέλλονται από τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας και να δώσετε τέλος στο απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, διασφαλίζοντας τόσο τους αστυνομικούς, όσο και τους κρατουμένους από τους κινδύνους που τους απειλούν.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

(Τα έγγραφα των Ενώσεων εμπεριέχονται στο συνημμένο αρχείο) 

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

Κοιν.: 1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

  2) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας

 

Θέμα: «Μέτρα ασφαλείας στο Πρώην Στρατόπεδο “Γερακίνη” στη Μαλακάσα Αττικής»

Κύριε Αρχηγέ,

Επανερχόμαστε στο μείζον ζήτημα της λήψης μέτρων ασφαλείας στο Πρώην Στρατόπεδο «Γερακίνη» στη Μαλακάσα Αττικής», διότι τα όσα συνεχίζουν να μας μεταφέρουν Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις της Ομοσπονδίας, μαρτυρούν ότι ανακύπτουν νέα ζητήματα, που χρήζουν άμεσης απάντησης εκ μέρους της διοίκησης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αυτή τη φορά, τίθεται ζήτημα με τη διάθεση αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να εκτελέσουν Υπηρεσία φύλαξης της εγκατάστασης αυτής, διανύοντας 160 χλμ., με συνολικό χρόνο απασχόλησης και μετακίνησης τουλάχιστον 12 ώρες, και μάλιστα, σε ένα περιβάλλον όπου κάθε άλλο παρά τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Ευνόητο είναι ότι οι συνάδελφοί μας, όπως προκύπτει και από το επισυναπτόμενο έγγραφό τους, επιτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον με πλήρη συναίσθηση της αποστολής τους σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως και η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μαχών.

Κύριε Αρχηγέ,

Παρακαλούμε, επομένως να ανταποκριθείτε θετικά στα εύλογα αιτήματά τους, διασφαλίζοντας ότι και οι ίδιοι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, ως άνθρωποι και οικογενειάρχες, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται από τη διοίκηση κατά τρόπο απάνθρωπο και εξευτελιστικό.

Εφόσον η πολιτεία λαμβάνει αποφάσεις, οφείλει και να τις υποστηρίξει στην εφαρμογή τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και όχι εφευρίσκοντας διαδικασίες που μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες ενδεχομένως να απαντώνται ακόμα.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

(Το έγγραφο της ΄Ενωσης εμπεριέχεται στο συνημμένο αρχείο)