Αρχική ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΤΕΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

ΠΟΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΤΕΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

947
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 
Τα πάνω – κάτω αναμένεται να έλθουν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης φέτος το καλοκαίρι προκειμένου να διασφαλιστούν οι συντάξεις περισσότερων από 1 εκατ. δικαιούχων.

 

Συγκεκριμένα έως τέσσερα επικουρικά ταμεία εκτιμάται ότι  θα ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ από την 1η Ιουλίου 2015, μέρος των οφειλών ταμείων κύριας ασφάλισης θα αρχίσουν να καταβάλλονται σε αυτό, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) θα κλείσει για άλλο ένα μήνα τις “τρύπες” του εν λόγω ταμείου έως τότε, ενώ θα ικανοποιηθούν με ταχύτερους ρυθμούς οι εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις.

Αυτά αναφέρουν πηγές του Capital.gr κοντά στο νέο διοικητή του ΕΤΕΑ, κ. Θανάση Καποτά.
Πιο συγκεκριμένα:
 
1. Έως την 30η Ιουνίου 2015, τέσσερα ανεξάρτητα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να αποφασίσουν για το αν θα ενταχθούν  ή όχι στο ΕΤΕΑ.

Αυτά είναι το επικουρικό των σωμάτων ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), τα επικουρικά των εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ), των εργαζομένων στη Βιομηχανία Ζάχαρης (ΤΑΥΒΕΖ) και των αρτοποιών (ΤΕΑΑ).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ήδη το ΤΑΥΒΕΖ και το ΤΕΑΑ έχουν αποφασίσει την ένταξή τους στο ΕΤΕΑ. Οι διοικήσεις των επικουρικών ταμείων στα ΜΜΕ περιμένουν αναλογιστικές μελέτες πριν αποφασίσουν, ενώ δεν έχει ακόμα αποφασίσει την πορεία του ταμείου η διοίκηση του ΤΕΑΠΑΣΑ.

2.  Λίγο πριν, όμως, ξεκαθαριστεί το διοικητικό τοπίο στο χώρο της επικουρικής ασφάλισης με άξονα πάντα το ΕΤΕΑ, θα πρέπει να καταβληθούν την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου, οι συντάξεις του Ιουλίου.

Για την καταβολή τους θα χρειαστούν, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Capital.gr στο εν λόγω ταμείο, να αντληθούν 30 εκατ. ευρώ από τον ειδικό Λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ στο οποίο συγκεντρώνονται εισφορές από τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα αντλήθηκαν 50 εκατ. ευρώ για τον ίδιο λόγο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι πόροι του ΑΚΑΓΕ σε συνδυασμό με τα αυξημένα έσοδα του ΙΚΑ τον περασμένο Μάιο λόγω της καταβολής των εισφορών του δώρου του Πάσχα τον Απρίλιο του 2015, θα επιτρέψουν την ομαλή καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου.

Στόχος της διοίκησης του ΕΤΕΑ δεν είναι μόνο η ομαλή καταβολή των συντάξεων, αλλά και η όσο το δυνατό πιο μεγάλη ικανοποίηση περίπου 130.000 εκκρεμών αιτήσεων. Ήδη το ποσό που καταβάλλεται για αυτό το λόγο αυξήθηκε από τα 23 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015 στα 38 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο και στα 40 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του ίδιου χρόνου.

3.  Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται κύκλος επαφών μεταξύ των διοικήσεων του ΕΤΕΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί το ύψος των οφειλών των τελευταίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι οφειλές που έχει καταγράψει από την πλευρά της η διοίκηση του ΕΤΕΑ ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναλογεί σχεδόν στις επικουρικές συντάξεις έξι μηνών. Στόχος της διοίκησης του ΕΤΕΑ είναι να υπάρξει μία “ρύθμιση” αυτών των οφειλών προκειμένου να καταβληθούν σταδιακά αυτά τα κεφάλαια.

 ΠΗΓΗ: