Αρχική E.K.A. Άρθρο του Προέδρου της Π.Ο.ΑΣ.Υ, Γερακαράκου Γρηγόρη, για την εφημερίδα «Το Παρόν»

Άρθρο του Προέδρου της Π.Ο.ΑΣ.Υ, Γερακαράκου Γρηγόρη, για την εφημερίδα «Το Παρόν»

1236
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η πανδημία φαίνεται πως έχει «χτυπήσει» για τα καλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Μπορεί σε πρώτο βαθμό ως χώρα να είμαστε σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες όσον αφορά τα κρούσματα, ωστόσο οι δικοί μας άνθρωποι εξακολουθούν να κινδυνεύουν. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει τους συναδέλφους μου, οι οποίοι δίνουν καθημερινή μάχη με τον χρόνο. Είναι εκείνοι που κάνουν καθημερινά περιπολίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και έχουν πάντοτε στο μυαλό τους το τρίπτυχο: μάσκα, αντισηπτικό και αποστάσεις ασφαλείας. Ένα τρίπτυχο από συμβουλές που σώζουν κυριολεκτικά ζωές.

Δυστυχώς από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Οι συνάδελφοί μου έχουν πέσει για ακόμη μία φορά στη… φωτιά χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχουν κολλήσει δεκάδες- αν όχι εκατοντάδες- αστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στον δρόμο και παλεύουν για όλους τους Έλληνες πολίτες. Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να πραγματοποιούνται από εδώ και στο εξής καθημερινά περίπου 50.000 έλεγχοι. Στη ΓΑΔΑ αλλά και σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας έχουν λάβει χώρα σειρά συσκέψεων, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, σε μία περίοδο που η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή. Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν μπλόκα σε όλα τα πολυσύχναστα σημεία, για την τήρηση των μέτρων που θεωρούνται βασικά. Πρόκειται για την καθολική χρήση μάσκας, τον περιορισμό της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, την απαγόρευση επιβίβασης σε ΜΜΜ χωρίς χρήση μάσκας. Οι αστυνομικοί δηλαδή την ώρα που όλοι περιορίζουν τις μετακινήσεις τους καλούνται να «εποπτεύσουν» την τήρηση των μέτρων. Να είναι καθημερινά στον δρόμο και να έρθουν σε επαφή με τους Έλληνες και μη πολίτες, κάποιοι από τους οποίους μπορεί κάλλιστα να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού και να κυκλοφορούν κανονικά.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το επάγγελμα των αστυνομικών μαζί με τους υγειονομικούς φορείς- το πιο «επικίνδυνο» επάγγελμα όσον αφορά τη δημόσια υγεία.

Τι χρειαζόμαστε; Αύξηση των τεστ σε καθημερινό επίπεδο σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις σε μία προσπάθεια να περιορίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού. Δυστυχώς- παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων για την φροντίδα του αστυνομικού προσωπικού πριν από δύο μήνες- αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση σοβαρό πρόβλημα. Είναι ενδεικτικό από λίγες εβδομάδες οι νεοπροσληφθέντες συνοριακοί φύλακες- ορισμένου χρόνου- ορκίστηκαν στις Διευθύνσεις Αστυνομίας και τους χορηγηθήκαν φύλλα πορείας με διαταγή να παρουσιαστούν προς εκπαίδευση το Σάββατο 31-10-2020 στα Τ.Δ.Α. Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για την προληπτική τους εξέταση και μάλιστα τη στιγμή που ο Νομός Ροδόπης αντιμετωπίζει πλέον άμεσο κίνδυνο και τίθεται υπό καθεστώς ειδικών μέτρων. Αυτό από μόνο του δείχνει την «προχειρότητα» με την οποία αντιμετωπίζονται οι Έλληνες αστυνομικοί σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, το οποίο δεν αφορά μόνο την υγεία των συναδέλφων μου και των αγαπημένων τους προσώπων, αλλά όλων των πολιτών της χώρας.

Το προειρημένο είναι ένα από τα δεκάδες προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε καθώς ΔΕΝ γίνονται ούτε τα απαραίτητα. Διαπιστώνουμε πως επικρατεί πανικός. Τι πρέπει να γίνει για να ληφθούν μέτρα; Μακάρι να μην φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε αστυνομικό από κορωνοϊό.

Γρηγόρης Γερακαράκος 
Πρόεδρος ΠΟΑΣΥ 

Πηγή: Γερακαράκος Γρηγόρης