Αρχική E.K.A. Εργασίες 31ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Εργασίες 31ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ.

852
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εργασίες 31ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ.

 

Ολοκληρώθηκαν την 31/10/2021 οι διήμερες (30 – 31/10/2021) εργασίες του 31ου Εκλογοαπολογιστικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, που πραγματοποιήθηκε μετά από αναβολές εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το οποίο εξέλεξε τα νέα συνδικαλιστικά μας όργανα για την επόμενη τριετή θητεία, σύμφωνα με τους νόμους και τις καταστατικές διατάξεις λειτουργίας μας.

Το συνέδριο, διεξήχθη στην Αθήνα (ξενοδοχείο Intercontinental), με κεντρικό σύνθημα: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ!» και σημαδεύτηκε τόσο από την καθολική συμμετοχή των αντιπροσώπων (μόνο ένας απών επί συνόλου 650 εγγεγραμμένων) όσο και από την υπερψήφιση του Διοικητικού Απολογισμού, του Οικονομικού Απολογισμού και του Προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα. Καθολική ήταν και η έγκριση του διεκδικητικού μας πλαισίου, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο προταθέν Ψήφισμα, ενώ η αναγνώριση της λειτουργίας της Ομοσπονδίας πιστοποιήθηκε για μια ακόμα φορά με τις παρουσίες και τους χαιρετισμούς που απηύθυναν στο συνέδριο οι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα του αγώνα μας, επιβεβαιώθηκε και με την ενημέρωση που παρείχε στο συνέδριο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόριος ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, όταν κατά την ομιλία του τόνισε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 201- 30 Οκτωβρίου 2021), το Προεδρικό Διάταγμα 82 «Ρυθμίσεις θεμάτων αστυνομικού προσωπικού», σύμφωνα με το οποίο υλοποιείται η πρότασή μας για τη βαθμολογική εξέλιξη του αστυνομικού προσωπικού.

Όπως έχουμε επισημάνει, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αλλαγή των ισχυουσών διατάξεων, ως αναγκαία προσαρμογή στα νέα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δεδομένα, ενώ η προσπάθειά μας για μια δίκαια βαθμολογική εξέλιξη των συναδέλφων μας, συνεχίζεται με βάση και το νέο διεκδικητικό μας πλαίσιο. Πρωταρχικής σημασίας ζητήματα για το επόμενο διάστημα είναι η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας και ένα δίκαιο μισθολόγιο, η υλοποίηση της ανωτατοποίησης της εκπαίδευσης, που πετύχαμε μετά από σκληρούς αγώνες, η θωράκιση του αστυνομικού προσωπικού και άλλα.

 

Επίσης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. κ. Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ο οποίος χαιρέτησε τις εργασίες του συνεδρίου εκ μέρους της Κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση με την οποία καταργείται η προϋπόθεση των 30 ετών για τη χορήγηση του εφάπαξ, ενώ επίκειται και η επίλυση ενός ακόμα διαχρονικού μας αιτήματος, αυτού για την αύξηση του πλαφόν της νυχτερινής εργασίας (64 ώρες).

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, η Επικεφαλής του θεματικού τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας κα Ιωάννα ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ, ο πρώην Υπουργός και Τομεάρχης Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Χρήστος ΣΠΙΡΤΖΗΣ, ο Επικεφαλής του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Θρασύβουλος ΣΤΑΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης ΚΑΤΡΙΝΗΣ, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Υποστράτηγος ε.α. κ. Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ, ο Διευθυντής της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης κ. Βασίλης ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ,  ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ, ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ανδρέας ΒΕΛΛΙΟΣ, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Κωνσταντίνος ΤΣΙΚΑΣ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ κ. Δημήτρης Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ κ. Παναγιώτης ΤΣΙΑΝΟΣ, ο Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) κ. Ηλίας ΚΟΛΛΥΡΗΣ και άλλοι.

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με το Καταστατικό, θα συγκροτηθεί σε σώμα τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να προβεί στην εκλογή της Εκτελεστικής Γραμματείας, εξελέγησαν:

1. Από το συνδυασμό Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών «Ε.Κ.Α.» (221 ψήφοι -34,05% και 9 έδρες) οι:

Γρηγόριος ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, Σπυρίδων ΛΙΟΤΣΟΣ, Αθανάσιος ΝΤΑΒΟΥΡΑΣ, Θεόφιλος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, Γεώργιος ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ, Ηλίας ΑΚΙΔΗΣ, Νικόλαος ΡΗΓΑΣ, Βασίλειος ΝΑΚΟΣ και Σταύρος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ.

2. Από το συνδυασμό «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» (213 ψήφοι-32,81% και 9 έδρες)  οι:

Χρήστος ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ, Εμμανουήλ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ, Γεώργιος ΚΟΥΛΙΑΚΗΣ, Θεόδωρος ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Γεώργιος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ, Σταύρος ΦΕΤΚΟΣ, Χρήστος ΣΥΝΔΡΕΒΕΛΗΣ, Μανούσος ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ και Παναγιώτης ΚΑΓΚΑΡΑΚΗΣ.

3. Από το συνδυασμό Ενωμένοι Αστυνομικοί «ΕΝΑ» (95 ψήφοι-14,65% και 4 έδρες)  οι:

Θεόδωρος ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ, Δημήτριος ΠΑΔΙΩΤΗΣ, Ιωάννης ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ και Χρήστος ΤΟΥΦΑΚΗΣ.

4. Από το συνδυασμό «ΣΥΜΑ-ΜΠΡΟΣΤΑ» (94 ψήφοι -14.48% και 4 έδρες) οι:

Γεώργιος ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ, Γεώργιος ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ, Γρηγόριος ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ και Σταύρος ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ.

5. Από το συνδυασμό Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών «ΔΕΚΑ» (23 ψήφοι -3,54% και 1 έδρα) ο Εμμανουήλ ΜΑΡΓΕΤΑΚΗΣ.

6. Τέλος, η Πρωτοβουλία Αστυνομικών έλαβε 3 ψήφους (0,47%).

Για την απερχόμενη Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

 

O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

 

 

 

 

Επισυνάπτεται το υπερψηφισθέν Ψήφισμα των αντιπροσώπων στο 31ο Πανελλαδικό Συνέδριο:

 

 

Αθήνα, 30 & 31 Οκτωβρίου 2021

 

 

Μετά από μια μακρά περίοδο εκτάκτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στην επέλασή της έχει πλήξει και την αστυνομική οικογένεια, αφήνοντας πίσω της και αστυνομικούς θύματα σε μια άνιση μάχη με τον φονικό ιό covid-19, η πραγματοποίηση του 31ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας σηματοδοτεί μια νέα συνδικαλιστική περίοδο, πολλά υποσχόμενη αφενός λόγω του εύρους των προβλημάτων και των αιτημάτων που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, αφετέρου δε λόγω των νέων προκλήσεων που προβάλλουν απειλητικά στον ορίζοντα και απαιτούν από όλους μας τη μέγιστη δυνατή ανταπόκριση στα επικείμενα συνδικαλιστικά αγωνιστικά μας καλέσματα.

Ολοκληρώνοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες του συνεδρίου με την εκλογή των νέων συνδικαλιστικών μας οργάνων, σταθεροί στις διαχρονικές καταστατικές μας αρχές, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων που ενώνει και συσπειρώνει όλες τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων, εμείς οι αιρετοί αντιπρόσωποί τους στο 31οπανελλαδικό συνέδριο, εγκρίνουμε και ψηφίζουμε ως βασικό διεκδικητικό πλαίσιο της επόμενης συνδικαλιστικής περιόδου, τα κάτωθι θεσμικά, οικονομικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά αιτήματα, η ικανοποίηση των οποίων πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα βελτιώσει τόσο το υπηρεσιακό –επαγγελματικό στάτους του αστυνομικού προσωπικού όσο και το επίπεδο διαβίωσης των αστυνομικών και των οικογενειών τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

Α. ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

-Πλήρη σεβασμό του θεσμικού ρόλου της Ομοσπονδίας ως ισότιμου συνομιλητή της πολιτείας για θέματα που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό και τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, με περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής μας τόσο  σε υπηρεσιακές επιτροπές και συμβούλια όσο και στις αρμόδιες επιτροπές της Ελληνικής Βουλής για τη δημόσια διοίκηση, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη στη χώρα μας. Οι συνέργειες για την αντιμετώπιση των εσωτερικών απειλών, της κλιματικής κρίσης και των απρόβλεπτων κινδύνων από τεχνολογικές καταστροφές, επιβάλλουν τη θεσμική αναβάθμιση της λειτουργίας του συνδικαλιστικού μας κινήματος με τη διεύρυνση της συνεργασίας μας με άλλες ομοειδείς Ομοσπονδίες, μέσω Συνομοσπονδίας, ώστε να υπάρξει ισχυροποίηση του μετώπου και αύξηση της παρεμβατικής μας δράσης έναντι της εξουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το διαχρονικό μας αίτημα για το δικαίωμα της απεργίας υπό όρους και προϋποθέσεις, εξακολουθεί να ισχύει, σύμφωνα και με παλαιότερα ψηφίσματα.

-Η Ελληνική Αστυνομία και το αστυνομικό προσωπικό βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο είτε δολοφονικών ενεργειών είτε φραστικών επιθέσεων και αμφισβητήσεων με δυσδιάκριτα πολλές φορές κίνητρα. Το γεγονός ότι δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμα ως επικίνδυνο το λειτούργημά μας, πολύ δε περισσότερο, δεν έχει υιοθετηθεί από καμία κυβέρνηση ούτε το αίτημά μας για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε να τιμωρούνται ως ιδιώνυμο αδίκημα οι βίαιες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, μας αναγκάζει να εξειδικεύσουμε ακόμα περισσότερο το αίτημά μας για θωράκιση του αστυνομικού λειτουργήματος, συγκροτώντας έναν φορέα ειδικού σκοπού που θα αναλάβει την υποβολή ολοκληρωμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης, βάσει μελέτης, πρότασης προς τα πολιτικά κόμματα.

-Σχετικό με το ανωτέρω αίτημα και με σκοπό τη θωράκιση της εργασίας του αστυνομικού, είναι και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 45/2008 περί Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας. Καίτοι αποτελεί την κορωνίδα του συνδικαλιστικού μας κινήματος, η πολιτεία δυστυχώς κωφεύει στη διαρκή έκκλησή μας για προσλήψεις ιατρών εργασίας στα πρότυπα της θέσπισης θέσεων ψυχολόγων και άλλωνσυναφών με την εργασία μας ειδικών κατηγοριών επιστημονικού ιατρικού προσωπικού.

-Απαιτούμε από την κυβέρνηση να επαναφέρει τις 6.700 κενές οργανικές θέσεις που χάθηκαν με τον ν.4249/2014 και να μεριμνήσει για την κάλυψή τους με νέες προσλήψεις Αστυφυλάκων μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας.

-Οι διεθνείς εξελίξεις διατηρούν ενεργό το πρόβλημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών καθιστώντας αναπόφευκτη την εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών, των συνθηκών ασφαλείας και αστυνόμευσης κλπ.

-Η θετική εξέλιξη της Αναβάθμισης – Ανωτατοποίησης του συστήματος εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των Αστυνομικών Σχολών με βάση την εμπεριστατωμένη πρόταση της Ομοσπονδίας μας, πρέπει να μετουσιωθεί σε έργα (Διακήρυξη της Μπολόνια, ίδρυση Αστυνομικού Πανεπιστημίου, συνεχής και δια βίου εκπαίδευση, δυνατότητα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών,άμεση επαναλειτουργία όλων των Αστυνομικών Σχολών ανά την Επικράτεια).

Θεωρούμε επιτακτική:

 α) τη συμμετοχή εκπροσώπου μας στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της αστυνομικής εκπαίδευσης,

β) τη διεύρυνση της διδακτέας ύλης και την καθιέρωση σεμιναρίων – μαθήματος για την ιστορία του συνδικαλισμού στη χώρα μας και δη στην Ελληνική Αστυνομία,

γ) τη συνεχή και δια βίου εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα αυτοάμυνας, σεμιναρίων, αστυνομική πρακτική, οπλοφορία, οπλοχρησία (ν.3169/2003) και οπλοτεχνική και

δ) την ίδρυση σκοπευτηρίων στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κ.λπ.

-Απαιτούμε την αναθεώρηση του ισχύοντος συστήματος κρίσεων – προαγωγών με ένα νέο σύστημα αξιοκρατικό, αμερόληπτο και διαφανές, τέτοιο που θα επιβραβεύει τους άριστους και ικανούς, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στη βελτίωση όσων εμφανίζουν έλλειμμα διοίκησης και περιορισμένες ικανότητες στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Ειδικότερα, απαιτούμε:

αα) Θεσμοθέτηση της συμμετοχής εκπροσώπου της Ομοσπονδίας στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της διαδικασίας αξιολόγησης και ανάδειξης της Ηγεσίας του Σώματος.

ββ) Επιλογή Αρχηγού του Σώματος από διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή.

γγ) Η θέσπιση ενός σύγχρονου βαθμολογίου που θα λαμβάνει υπόψη του τα νέα δεδομένα, όπως πρότεινε και πέτυχε η Ομοσπονδία μας φέτος μετά από πολλή διαβούλευση, αποτελεί μια σταθερή βάση για περαιτέρω βελτιώσεις σε συνάρτηση με τον αγώνα μας και για την αναβάθμιση συνολικά του οικονομικού στάτους του αστυνομικού προσωπικού.

(δδ) Οριοθέτηση του  καθηκοντολογίου, όλου ανεξαιρέτως του αστυνομικού προσωπικού, σαφή πρόβλεψη της υπηρέτησης των νέων αστυφυλάκων σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, διαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης κατά βαθμό και Υπηρεσία, ώστε ο αξιολογούμενος να κρίνεται ανάλογα και με το βαθμό επικινδυνότητας των καθηκόντων του (μάχιμες – μη μάχιμες – πρώτης γραμμής υπηρεσίες, ΥΑΤ, Άμεση Δράση κ.λπ.), διασφάλιση της αξιοκρατίας με τη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων του συνδικαλιστικού μας κινήματος, παρακολούθηση της βαθμολόγησης από τους ίδιους τους αξιολογούμενους, δυνατότητα υποβολής ενστάσεων στις κρίσεις των βαθμολογητών και άλλες παράμετροι.

-Οριοθέτηση ενός νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας με επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, απεμπλοκή αυτής από τα ξένα προς την αποστολή της έργα και ακριβή καθορισμό της συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες ασφαλείας και τις αρχές Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη την αδιαμφισβήτητη παραδοχή ότι τίποτε δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εφόσον στο επίκεντρο κάθε αλλαγής δεν είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ειδικότερα, αγωνιζόμαστε για:

α) Επανεξέταση των βασικών διατάξεων του π.δ. 7/2017 αναδιάταξη – αναδιάρθρωση αστυνομικών υπηρεσιών που επήλθαν με όρους μνημονίου και όχι με όρους κοινωνίας. Η νέα οργανωτική διάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών πρέπει να εδράζεται επί πραγματικών δεδομένων και αναγκών αστυνόμευσης, ανάλογα με τα προβλήματα κάθε περιοχής και σε συνεργασία με τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης και την επιστημονική κοινότητα.

β) Ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο των δραστηριοτήτων των αστυνομικών, ώστε να αρθούν οι όποιες καχυποψίες και κακόβουλες εξωθεσμικές παρεμβάσεις και να τυγχάνει πάντοτε το έργο μας της αναγνώρισης των συμπολιτών μας, όπως συμβαίνει κατά κόρον τα τελευταία έτη.

γ) Απεμπλοκή των αστυνομικών από τους εσωτερικούς αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων, χωρίς αλχημείες και τεχνικές παραμέτρους, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση και η σύγκρουση αρμοδιοτήτων. Ενίσχυση των αρμοδίων για την εφαρμογή του αθλητικού νόμου ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών, σε όλη την Ελλάδα, με αντίστοιχα τμήματα, όπως οι υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών.

δ) Επαναφορά της καταργηθείσας διάταξης για τα έσοδα των εισιτηρίων από τις αθλητικές διοργανώσεις, λόγω της δέσμευσης και εμπλοκής αστυνομικών δυνάμεων εκτός αγωνιστικών χώρων, αναμορφώνοντας αυτήν, έτσι ώστε τα σχετικά έσοδα να αποδίδονται σε ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου μας, εκτός προϋπολογισμού, προς ενίσχυση των αστυνομικών με μέσα – εξοπλισμό και κατ’ επέκταση για την καλυτέρευση της αστυνόμευσης και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στον πολίτη.

ε) Λογοδοσία της διοίκησης και θέσπιση πειθαρχικών μέτρων σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας στελεχών αυτής, που έχουν κατά νόμο την κύρια ευθύνη της τήρησης της νομοθεσίας και των διατάξεων που διέπουν την υπηρεσία. Υιοθέτηση των αρχών της σύγχρονης διοίκησης (management) και έμπρακτη εφαρμογή τους με ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης της απόδοσης των αστυνομικών υπηρεσιών, αλλά και αναγνώρισης στην πράξη του στάτους των αστυνομικών ως εργαζομένων με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

στ) Αναβάθμιση του θεσμού του Συνηγόρου του Αστυνομικού ώστε κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσά μας να νιώθει ότι αντιμετωπίζεται από την ιεραρχία, αλλά και κάθε εμπλεκόμενο στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και των αρμοδιοτήτων της, ως εργαζόμενος με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

ζ) Αλλαγή και επανεξέταση του δόγματος των μεταγωγών, με συνθήκες αξιοπρεπείς για όλους και τήρηση ανθρωπίνων-βιολογικών ωραρίων εργασίας, καθώς επίσης και σύνταξη ενός νέου κανονισμού για τη μη εμπλοκή αστυνομικών σε μεταγωγές ευάλωτων ατόμων (ψυχικά νοσούντων).

η) Άμεση κοστολόγηση των μετακινήσεων και υπολογισμό τους με σαφείς όρους, προκειμένου να παύσουν οι άσκοπες μετακινήσεις που επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες. Αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τούτο είναι εφικτό, για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών.

θ) Κατάργηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων κατά την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος, για να απαλειφθεί η στοχοποίηση και η άδικη ταύτιση των συναδέλφων μας με συγκεκριμένο πολιτικό φορέα.

ι) Δημιουργία λεσχών σίτισης και παιδικών σταθμών σε κεντρικές Υπηρεσίες και σε όλες τις Διευθύνσεις Αστυνομίας.

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

 1. Λαμβάνοντας υπόψη και το διαμορφωμένο αγωνιστικό μας μέτωπο με τις άλλες Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων για κοινή δράση, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του τελευταίου ειδικού μισθολογίου (ν.4472/2017) και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.

Με:

α) Συνεχή μισθολογική εξέλιξη όλων των στελεχών μέχρι την αποστρατεία τους, ανεξάρτητα από το βαθμό που θα φέρουν κάθε φορά στην ενέργεια.

β) Αναγνώριση της εργασίας μας ως επικίνδυνης και τη χορήγηση επιδόματος με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ήδη καταβάλλεται στον Δημόσιο Τομέα. Η αστυνόμευση και η ασφάλεια δεν είναι έννοιες αφηρημένες. Είναι εργασία επικίνδυνη, που πρέπει να αμείβεται.

γ) Πραγματική αμοιβή για την 6η ημέρα εργασίας (πέραν του πενθημέρου) και θεσμοθέτηση για τις Κυριακές, εξαιρέσιμες, αργίες, υπερωρίες, μέσω κλαδικής σύμβασης.

δ) Αναγνώριση της νυκτερινής μας εργασίας με ωριαία αποζημίωση – αμοιβή μέσω κλαδικής σύμβασης.

ε) Επέκταση του μηνιαίου επιδόματος παραμεθορίου, ύψους 100,00 €, σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.

 1. Αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των κοινοτικών κονδυλίων για την αστυνομική εκπαίδευση – μετεκπαίδευση, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό (οχήματα, γιλέκα κ.λπ.) και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Ελληνικής Αστυνομίας.
 2. Προσαρμογή του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου μας στις πραγματικές ανάγκες των Υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού τους.
 3. Δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τα οδοιπορικά των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, με το οποίο θα λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των Σωμάτων και θα καταργείται η άνιση και αντισυνταγματική μεταχείριση μεταξύ των λειτουργών του Κράτους, τόσο στο ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης, όσο και στα χιλιόμετρα της εκτός έδρας μετακίνησης.
 4. Χορήγηση βαθμολογικών και μισθολογικών προαγωγών και στους Αστυνομικούς εκείνους που πέτυχαν στη Σχολή Αστυφυλάκων της σειράς του έτους 1995, οι οποίοι για λόγους ανωτέρας βίας (σεισμού στην ευρύτερη περιοχή Γρεβενών – Κοζάνης) εισήχθησαν προς φοίτηση στην Σχολή Αστυφυλάκων Τ.Δ.Α. Γρεβενών μετά την 19-6-1995, μέσω της αναδρομικής τους κατάταξης, σε ημερομηνία όμοια με αυτή των λοιπών συμμετεχόντων στον ίδιο διαγωνισμό που εισήχθησαν στα άλλα Τ.Δ.Α. της χώρας.
 5. Αναδρομική αναπροσαρμογή του μηνιαίου επιδόματος ειδικών συνθηκών στους συναδέλφους μας που υπηρετούν στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα, ήτοι από 141,92 € σε 300,00 € μηνιαίως.

Γ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

 1. Όχι στην μνημονιακή σύνδεση του ασφαλιστικού των ένστολων με το προσδόκιμο ζωής.
 2. Κατάργηση του άρθρου 4 του ν.4387/2016 περί υπαγωγής στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης των στρατιωτικών και διατήρηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ως του αποκλειστικού φορέα που θα χορηγεί συντάξεις στους ένστολους – λειτουργούς του Δημοσίου.
 3. Κατάργηση του άρθρου 48 του ν.4387/2016 που αφορά το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και συγκεκριμένα την παρ. 4 με την οποία υφίστανται οι προϋποθέσεις χορήγησης μερίσματος σε χήρες/χήρους και ορφανά.
 4. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των νέων και παλαιών συντάξεων. Άμεση κάλυψη των «προσωπικών διαφορών» και αποκατάσταση των εν λόγω συντάξεων σε αξιοπρεπή και προ μνημονίων, επίπεδα.
 5. Άμεση κατάργηση των διατάξεων που εντάσσουν τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑΕΠ. Δυνατότητα διαχείρισης της περιουσίας του εν λόγω Κλάδου από τους ασφαλισμένους και κατάργηση των διατάξεων των άρθρων 96 και 97 του ν.4387/2016 περί παροχών του πρώην ΕΤΕΑ (νυν ΕΤΕΑΕΠ) που αφορούν τη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων και αύξηση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης.
 6. Κατάργηση του υποχρεωτικού ελάχιστου χρόνου απόδοσης του εφάπαξ βοηθήματος από τους Τομείς του Κλάδου Προνοίας του ΤΑΠΑΣΑ και χορήγηση παροχών με τη συνταξιοδότηση ενός εκάστου.
 7. Επανεξέταση των τακτικών και έκτακτων ασφαλιστικών εισφορών, παλαιών και νέων ασφαλισμένων, υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων που χορηγούν βοηθήματα και επικουρικές συντάξεις.
 8. Κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 2 του ν.3865/2010 για τους στρατιωτικούς που κατατάσσονται από 1-1-2011 και θεσμοθέτηση όμοιων προϋποθέσεων χορήγησης σύνταξης, καθώς και αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης με τους αντίστοιχους που κατατάσσονται μέχρι την 31-12-2010.
 9. Διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος αναγνώρισης των πραγματικών συντάξιμων ετών (στρατός, έτη σπουδών κ.λπ.).
 10. Δικαίωμα πρόσληψης, κατόπιν αιτήσεως, στο Υπουργείο μας, ανεξαρτήτως ύπαρξης κενής οργανικής θέσης, των μελών οικογενείας αστυνομικού, ο οποίος τυγχάνει ανίκανος σε ποσοστό άνω του 67%, συνεπεία της εκτέλεσης διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.
 11. Επέκταση και στους στρατιωτικούς δημοσίους υπαλλήλους (στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων) της δυνατότητας αναγνώρισης ως συντάξιμου του χρόνου για τα τέκνα και του ελάχιστου χρόνου φοίτησης στις μέσες επαγγελματικές σχολές, όπως δόθηκε στους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους, αποκλειστικά και μόνο για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1-2011. Με την προαναφερόμενη επέκταση αίρεται μια μακροχρόνια ανισότητα σε βάρος κυρίως των γυναικών αστυνομικών υπαλλήλων, που εισήχθησαν στο Σώμα έως την 31-12-1992, δίνοντάς τους το δικαίωμα εξαγοράς χρόνου λόγω τέκνων, με βάση το ν.3865/2010, υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τις υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.
 12. Τροποποίηση των διατάξεων του ν.3865/2010 που αφορούν τον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος παλαιών και νέων ασφαλισμένων μετά την 1-1-2015, με προσαύξηση του χρόνου παραμονής κατά έτος και μέχρι να συμπληρώσουν 40 έτη.
 13. Την αναπλήρωση και κάλυψη της διαφοράς που επήλθε στα αποθεματικά των ασφαλιστικών & μετοχικών Ταμείων μας από το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου το έτος 2012, από τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 14. Καμία περαιτέρω περικοπή του μερίσματος και του ΒΟΕΑ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, καθώς και αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας, χωρίς περαιτέρω εξωτερικό δανεισμό, αλλά με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους από το Υπουργείο Οικονομικών. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου. Κατάργηση του άρθρου 27 του ν.1911/1990. Εκπροσώπηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος στο Δ.Σ. του Ταμείου και συμμετοχή, τόσο στο Δ.Σ., όσο και στις διευθυντικές – νευραλγικές θέσεις του Ταμείου, κατά 50%, υπαλλήλων που προέρχονται από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
 15. Διασφάλιση του αποθεματικού κεφαλαίου του ειδικού (ερανικού) λογαριασμού αλληλοβοήθειας του Ιδρύματος «Μέριμνας και Αριστείας της Ελληνικής Αστυνομίας» με κατάργηση της εξαναγκαστικής υποχρέωσης κατάθεσης αυτών, στο κοινό κεφάλαιο ασφαλιστικών Ταμείων της Τράπεζας της Ελλάδας και την αναπλήρωση των απωλειών που υπέστη με τη χρηματοδότηση του Κρατικού Προϋπολογισμού. Επανεξέταση όλου του πλαισίου λειτουργίας του, των παροχών του και του τρόπου που χορηγούνται αυτές. Στόχος η ανεξαρτητοποίησή του, ο εμπλουτισμόςκαι η αύξηση των χορηγούμενων ενισχύσεών του, καθώς και η άμεση καταβολή αυτών.
 16. Λειτουργία ενιαίου Κλάδου Υγείας για όλο το αστυνομικό προσωπικό στο ΤΑΠΑΣΑ.
 17. Εξομοίωση των συναδέλφων που πέτυχαν στο διαγωνισμό του 1989 και προσελήφθησαν το 1994, με τους υπόλοιπους της ίδιας σειράς, οι οποίοι κατετάγησαν το έτος 1989, με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του ασφαλισμένου (6,67%) και όχι του συνόλου (20,00%).
 18. Αναπροσαρμογή της κατώτατης σύνταξης στα 500,00 € με δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης και επαναφορά του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, με πραγματικά και όχι τεκμαρτά κριτήρια.
 19. Διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης και όχι άστοχες πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Δ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

 1. Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000,00 € για μισθωτούς & συνταξιούχους και καθορισμός νέας φορολογικής κλίμακας με πρόσθετα κλιμάκια.
 2. Επαναφορά όλων των φοροαπαλλαγών που καταργήθηκαν, όπως οι τόκοι στεγαστικών δανείων, οι ιατρικές αποδείξεις κ.λπ.

Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία εισήχθη την περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για την καταπολέμηση της ανεργίας (άρθρο 35 του ν.3986/2011)